Göm menyn

Några minuter med Julia Gamborg Nielsen ...

… möbeldesigner från LiU Malmsten som jobbat i is och skapat en av årets sviter på Ishotellet.

Julia I full färd med motorsågenTvå veckor med stämjärn och motorsåg. Hur var det att jobba med tonvis av is – hade du tränat på det innan du gav dig i kast med sviten Abject Beauty som du skapat tillsammans med designern Lotta Lampa?

– Nej, aldrig. Men jag kände mig hemma direkt. Det är det bästa material jag jobbat med, allt blir omgående färdigt. Jag har ett otroligt dåligt tålamod, att vänta på att limmet ska sätta sig eller att lacken ska torka är annars inte mitt bästa, säger Julia Gamborg Nielsen, som tog examen i Möbeldesign på Carl Malmsten Furniture Studies 2012.

Hur fick du jobbet att inreda en av konstsviterna på Ishotellet?
– Det är ett konstprojekt som konstnärer från hela världen får söka. För mig var det något av ett drömprojekt. Det var fantastiskt att bli en av de uttagna.

– Vi var 42 konstnärer på plats mer eller mindre samtidigt och levde och arbetade ihop dag och natt under två veckor. Bara det var häftig upplevelse.

Bilderna från er svit visar ett imponerande hantverk med avancerade skulpturala organiska former och uppdraget förutsatte att ni skulle göra allt praktiskt jobb själva, med motorsåg och handverktyg.

Men du är ju möbeldesigner?
– Fast jag är uppfödd med verkstad, min pappa är möbelsnickare. Och jag hade ett års studier i möbelsnickeri på Steneby i ryggen innan jag påbörjade designutbildningen på Carl Malmsten Furniture Studies. Där var vi designers också mycket i snickarverkstäderna, inte minst för att göra alla prototyper. Ju bättre man som designer kan använda verktygen och vet hur materialen svarar, desto friare kan man vara i sitt skapande.

Den färdiga svitenKan man spåra något av Malmsten i issviten?
– Jo, kanske. Framför allt i omsorgen om detaljerna, tror jag, men också i handaskickligheten, viljan till perfektion.

Du har utsetts till Kaledio-stipendiat 2015, med egen utställning i Uppsala. Där beskrivs din design som en blandning mellan barock och brutalitet, med en materialbehandling som balanserar på anständighetens gräns.

Sviten på Ishotellet benämns följdriktigt också Abject Beuaty. Och is är inte det enda material som sticker ut av dem du valt att jobba med. Hudar, päls, skinn, urinblåsor … från vildsvin, strutsar eller fiskar.

Vilka reaktioner får du på din design?
– En del blir lite provocerade men jag har egentligen ingen direkt avsikt att provocera. Jag Belysta skulpterad isanvänder material jag tycker är vackra. Jag är delvis uppväxt i Indien och Afrika, för mig känns det helt naturligt att man ska använda alla delar av de djur som slaktas. Jag kan tycka att vi snarare hycklar som kan bära skor av svinläder men reagerar med ett usch!! inför skinnet av ett vildsvin.

Men just nu jobbar du även med hårdare material?
– Ja, jag är precis på väg till Ronneby och Swedish Waterjet Lab, jag deltar i ett forskningsprojekt med Ronneby kommun och Glasforskningsinstitutet. Det handlar om hur man kan använda vattenskärteknik för att polera, skära supertunt eller på ett organiskt sätt skapa olika ytor i sten och glas.

Tidigare var du en av deltagarna i det statligt stödda Slöjdinkubatorn, en nationell projektverksamhet för slöjdare, designers eller hantverkare som vill utveckla sin verksamhet. Och du brukar också finnas med på de stora möbelmässorna, i Älvsjö och i Milano.

Du har hela tiden många järn i elden?
– Som egen företagare måste man ha ett väldigt driv att hitta uppdrag och projekt. En del är roliga och utvecklande, andra ger mest brödpengar. Har jag tur hittar jag något som kombinerar bägge.

Som att inreda Ishotellet?
– Det skulle jag verkligen vilja göra om! Jag hoppas jag får chansen att vara med igen.

Förresten – fick du själv pröva på hur det var att sova i Abject Beauty?
– Sista natten! Ärligt talat fick jag väl inte något större intryck av rummet … vi hade jobbat oavbrutet i två veckor, var då ganska trötta på vårt rum men samtidigt riktigt nöjda med resultatet. Det var en fantastisk upplevelse att få jobba nära så många människor som alla var inriktade på konstnärlig gestaltning och hade samma mål.

Se mer av Julia Gamborg Nielsen design

Carl Malmsten Furniture Studies

Foto: Julia Gamborg Nielsen privat.


Gunilla Pravitz 2015-01-20Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18