Göm menyn

Fem minuter med Nina Svenman ...

Nina Svenman... institutionsadministratör som dragit igång Östgötamaran, ett maratonlopp mellan Linköping och Norrköping som arrangeras i höst.

Du vill få en massa människor att springa 4,2 mil den 6 september. Eller åtminstone delar av den sträckan. Varför det?

- Eftersom jag har en bakgrund som lärare i idrott och hälsa så brinner jag för fysisk aktivitet. Jag vill lyfta fram olika aspekter på hälsa, inte bara den fysiska utan även den sociala och emotionella. För tre år sedan flyttade jag tillbaka till Östergötland och kände ”vad bra det är här”. Ett maraton mellan Linköping och Norrköping lyfter fram båda städerna i ett och samma event, det är en fördel för regionen, tänker jag, man sätter den på kartan. Och intresset för löpning är ju dessutom jättestort idag.

Hur kombinerar du jobbet på LiU med att arrangera ett maraton?

- Under 2012-2013 gick jag kommunens företagsskola eftersom jag länge varit sugen på att starta eget. Det var under den tiden idén med ett maratonlopp kombinerat med att lyfta fram regionen växte fram. Jag fick jättebra respons på idén från företagarhåll så jag bestämde mig för att satsa. Nu arbetar jag halvtid som institutionsadministratör på Folkhögskollärarprogrammet och undervisar också studenter i upplevelsebaserat lärande. Den övriga tiden lägger jag på jobbet med maran.

Det är väl en hel del arbete med att arrangera ett sådant lopp?

- Ja, det är fullt upp. Jag ska till exempel planera för personal, inventarier, ett bra tidtagarsystem, en säker bana, flaggvakter, nåt att stoppa i magen, vätska, hitta sponsorer och att se till att nåt kul och inspirerande händer under själva loppet. Många lokala idrottsföreningar längs med loppet ställer upp och långdistansklubben IK Akele i Linköping är banansvarig.

Hur är sträckan lagd?

- Starten sker från Linköpings Arena. Sträckan är sedan indelad i fyra delar. Den första går till Linghem, den andra till Norsholm, den tredje till Klinga och sedan går man i mål i Nya Parken i Norrköping. Man kan springa hela sträckan men vi kommer också ha stafett för dem som hellre springer lite kortare sträckor. Jag vill uppnå en bredd så att loppet passar flera.

Hur ska du göra för att peppa till exempel LiU-studenter och anställda att vara med?

- Campushallen är en av Östgötamarans samarbetspartners och jag kommer att erbjuda LiU-anställda en viss rabatt på startavgiften. Och så för jag en dialog med flera studentföreningar om medverkan på olika sätt.  

Vilket är ditt eget mål för den 6 september?

- Att få ihop tvåtusen löpare. Att det ska gå ihop sig ekonomiskt. Och att folk ska känna glädjen, den där känslan man har i en tävling där alla peppar varandra, att de ska gå därifrån och känna att de varit med om nåt riktigt kul.

Östgötamaran


Eva Bergstedt 2015-01-16Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13