Göm menyn

Några minuter med Anna Ekström ...

... generaldirektör för Skolverket och ordförande i Linköpings universitets styrelse sedan ett år tillbaka.

Anna EkströmVilken bild har du av universitetet idag efter att ha hållit i ordförandeklubban i ett år?

- Redan när jag tillträdde uppdraget så tyckte jag att styrkan låg i att det är ett universitet som prioriterar grundutbildningen samtidigt som forskningen håller högsta klass. Den bilden har förstärkts. Jag tycker LiU är ett föredöme här. Det är också bra att LiU ser sig som ett universitet och inte som en rad olika fakulteter.

Vad tycker du behöver förändras?

- Generellt fokuserar högskolepolitiken  för mycket på siffror, på huvuden och kronor. Det har många gånger slagit mig att i skolans värld diskuteras det mycket mer vad eleverna lär sig. Men för universiteten talas det mest bara om hur många studenter som tas in och som går ut, för lite fokus ligger på den kunskap de får och vad utbildningen får för effekt.

Är detta med utbildningens kvalitet en fråga du driver i styrelsen?

- Min ambition är att hålla den levande tillsammans med lärare och studenter som sitter i styrelsen. De studentrepresentanter jag träffar är väldigt pålästa och bidrar med många viktiga infallsvinklar.  Samtidigt är det mycket som ska hinna diskuteras under våra styrelsemöten, vi har ständigt ett antal bråttompunkter att avhandla.

Tycker du att kvalitén håller måttet på dagens universitetsutbildningar?

- Om man tittar på statistik så visar den att studenter i hög utsträckning får jobb när de är klara med sin utbildning. Det kan vara ett tecken på en god kvalitet, men det är inte solklart. För samtidigt ser vi en sjunkande tendens att allt fler inte får användning för all sin utbildning i jobbet,  det gäller inte minst kvinnor och invandrade akademiker och det är förstås en varningsflagga. En del universitetslärare anger att nivån sjunkit på studenternas förkunskaper, men det varierar från utbildning till utbildning. Det är alltså ingen helt enkel bild. Och vi ska absolut inte falla i fällan och påstå att allt var bättre förr. Betydligt färre läste på universitet då och de som gjorde det kom från andra grupper i samhället. Genom UKÄ:s granskningar och våra egna uppföljningar får vi bra information om hur kvalitén utvecklas.

I en intervju i LiU-nytt för ett år sedan sa du att du hade egna idéer om vad som är viktigt i verksamheten och att du också skulle komma att ifrågasätta ett och annat. Kan du utveckla det?

- Jag vill hålla diskussionen om kvalitet levande. Och förhoppningsvis har vi rensat lite i agendan på våra styrelsemöten, till exempel tagit bort en del återrapporteringar. Det är också viktigt med omvärldsbevakningen, vilka förändringar i omvärlden som påverkar universiteten. Hur ser utvecklingen ut internationellt på universiteten? Vilka är studenterna och vilka studieinriktningar väljer de? Hur står vi oss som riksrekryterande universitet?
Jag har även försökt bidra till att ha en bred och djup diskussion i styrelsen. Det är viktigt att inte bara klubba ärenden utan att verkligen låta alla komma till tals.

Vilka tycker du är de viktigaste utmaningarna för LiU framöver?

- En utmaning är att rekrytera studenter från hela landet, och det kan vi bara göra om vi har en hög kvalitet i utbildningarna. En annan är att fortsätta behålla forskningsmiljöer i toppklass och säkra en stabil finansiering. En tredje är att vårda den fina balans vi har mellan de vetenskapliga områdena och även mellan våra campusområden. Linköpings universitet är känt för sin förmåga att samarbeta över ämnesgränserna och för sin tematiska forskning, och det ska vi vara rädda om.

Är det något mer du speciellt tänkt på under detta första år som styrelseordförande?

- I april besökte jag Singapore med Skolverket, och då tittade vi närmare på kompetensutveckling av lärarkåren. Vi besökte bland annat Nanyang Technological University där LiU:s förre rektor Bertil Andersson nu är rektor. Jag hade också den stora glädjen att få äta lunch med ett 20-tal svenska utbytesstudenter, flera av dem kom från Linköpings universitet. Det var verkligen så roligt att se hur universitetet är representerat över stora delar av världen.

- Sedan, men det här vågar jag knappt säga, så blir jag på gott humör varje gång jag hör den östgötska dialekten. Jag försöker gissa varifrån folk kommer i Östergötland men oftast gissar jag fel.

Slutligen, i dessa regeringsombildningsdagar så har ditt namn nämnts i ministersammanhang. Har du någon kommentar till det?

 – Nej, jag varken kommenterar eller bryr mig om det. Jag tycker det är lite pinsamt, men min man tröstar mig med att det vore mer pinsamt om det gick rykten om att jag skulle få sparken.

Foto: Skolverket

Tidigare intervju med Anna Ekström


Eva Bergstedt 2014-09-29Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny forskning om acceptans kring fysisk distans

Fysisk distansering är viktig för att bromsa spridningen av coronaviruset. Nu har ett forskningsprojekt, med LiU-forskaren Per Nilsen i
spetsen, inletts för att studera bestämmelser om fysisk distansering: hur de har motiverats, hur de har kommunicerats av myndigheter och hur de har
efterlevts av befolkningen i Danmark och Sverige.

Vinnarna i årets digitala Teknikåtta utsedda

På grund av coronakrisen flyttade tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnade in sina uppgifter digitalt. Nu har de tio vinnarna utsetts och en av dem är klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping.

Akademiska högtiden ställs in

Det blir ingen akademisk högtid 2020. Under rådande omständigheter och de rekommendationer som gäller för stora sammankomster med anledning coronapandemin, har Linköpings universitet beslutat att ställa in årets evenemang.

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-05