Göm menyn

Några minuter med Bodil Axelsson ...

... lektor på Kultur- och mediegestaltning och föreståndare för ACSIS, en nationell mötesplats för kulturforskare i Sverige.

Bodil AxelssonACSIS (Advanced cultural studies institute of Sweden) startade för 12 år sedan men har under de senaste åren haft en rätt undanskymd roll utan föreståndare. Nu är ni tre kulturforskare i Norrköping som blåser liv i detta LiU-centrum igen.

- Ja, vi hoppas att ACSIS återigen ska kunna bli en samordnande länk för tvärvetenskaplig kulturforskning i hela Sverige och med förbindelser till den internationella scenen. Det finns en massa kultur- och samhällsvetenskaplig forskning som har relevans till vår samtid. Vi behöver en samlande plattform som fångar upp de aktuella forskningsfrågorna och som bjuder in till tvärvetenskapliga samarbeten.

Hur kommer kulturforskare att märka att ACSIS gör en nystart?

- Till exempel genom att vi i höst bjudit in den amerikanska forskaren Raka Shome. Hon forskar om postkolonial feminism och kommer att vara här i Norrköping från slutet av september till och med oktober. Vi får också hit en gästforskare från Storbritannien, Toby Miller.  Han är kultur- och medieforskare och studerar bland annat begreppet Greenwashing, det handlar om att företag framställer sig och sina produkter som mer ekologiska och miljövänliga än vad de egentligen är. Vi har också ett pågående samarbete där vi undersöker gränslandet mellan kulturstudier och de kulturhistoriska museernas samlingar och utställningar. Under hösten har vi en workshop på Historiska Museet i Stockholm där vi prövar hur konfliktladdade tolkningar av historien och komplicerade frågor om exempelvis politik, rasifiering och sexualitet kan integreras i muséers publika verksamhet.

Ni ger också, tillsammans med Tema Q, ut den vetenskapliga digitala tidskriften Culture Unbound: Journal of Current Cultural Resarch.

- Ja, Martin Fredriksson, biträdande lektor på tema Q, är redaktör för den. Den har olika temanummer, ett har handlat om hur terapi medialiseras genom program som Dr Phil, andra har till exempel tagit upp kulturekonomi, sociala rörelser och synen på lycka och välmående. Vi kommer att fira femårsjubileum den 20-21 november. Då kommer internationella forskare hit till Norrköping för att tala om forskningens villkor utifrån hur universiteten nu håller på att omvandlas i Europa, till exempel genom en ökad privatisering.

ACSIS har genom åren arrangerat internationella konferenser i Norrköping. Fortsätter ni med det?

- Ja. Vartannat år har vi konferenser med olika inriktningar som rör kultur och samtid, där samlar vi aktuella forskningsteman. 2015 är det dags för nästa. Det övergripande temat är ”In the flow – People, media, materialities”. Vi håller medvetet en ganska fluffig rubrik eftersom vi vill att det ska bli en stor bredd på deltagare och forskningsinriktningar.  De här konferenserna brukar vara efterfrågade och vi vill nå alla forskare inom området som är intresserade av att möta andra utanför sin egen disciplin. Vi brukar nå till exempel medieforskare, etnologer, temaforskare, filmvetare och sociologer.
- Alla som är intresserade hittar de senaste nyheterna på hemsidan och där finns också information om kulturrelaterade seminarier på LiU.

 ACSIS


Eva Bergstedt 2014-09-22Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18