Göm menyn

Några hastiga minuter med Ross Duncan ...

Ross Duncan... kanadensisk masterstudent vid LiU som arbetar för biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Det var inte så lätt att få en tid med dig. Vanligtvis befinner du dig i Afghanistans huvudstad Kabul men just nu är du några intensiva dagar i Linköping. Hur kommer det sig?

- Jag har precis börjat läsa ett masterprogram som är inriktat på genusstudier kopplat till frågor som exempelvis etnicitet, klass och nationalitet och är i Linköping några dagar för en första träff. Programmet går på distans så vi kommer att mötas här några gånger om året.

Du växte upp i Skottland, har ditt hem i Kanada och arbetar nu i Afghanistan – hur kom du överhuvudtaget på idén att läsa ett masterprogram i Linköping?

- Jag letade över hela världen efter ett program som skulle passa in i min kravprofil. Det som finns på Linköpings universitet är precis det som jag vill studera. Liknande program finns även på andra håll, men jag tyckte programmet var bra presenterat och att kurserna verkar vara väl strukturerade. Dessutom har jag tack vare mitt jobb för Svenska Afghanistankommittén fått upp ögonen för Sverige, det bidrog nog också till mitt val.

Vilket är ditt första intryck av programmet?

- Bra. I min grundutbildning var jag mer inriktad på naturvetenskapliga ämnen, bland annat biologi. Men vartefter blev jag alltmer intresserad av samhällsfrågor och sociologi, som hur människor interagerar, mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor och social rättvisa. Det här programmet tar upp just sådana frågor. Föreläsningarna har hittills hållit en riktigt hög kvalitet. Vi är 30-35 studenter med, gissar jag, europeiska priviligierade bakgrunder, men som har gjort en väldig massa olika saker, en intressant mix av människor.
Överhuvudtaget har jag fått ett bra intryck av Linköpings universitet. Jag tycker om satsningen på miljöfrågor, man ser flera exempel på den, inte minst alla cyklar på campusområdet. Och så couchsurfar jag (=sover på soffan) hemma hos en iransk student, så jag får intryck av Linköping från lite olika håll.

Nu åker du tillbaka till Afghanistan. Hur kommer det sig att du hamnat där?

- Jag har tidigare gjort praktik på ett minröjningsprojekt i Colombia och 2013 jobbade jag för en fransk biståndsorganisation i Tadzjikistan, ett land som gränsar till Afghanistan. Mitt arbete där gick ut på att skriva rapporter och komma med förslag i frågor som rör jordbruksutveckling och naturtillgångar. Men jag kom också in i samhället på olika sätt och såg mycket av orättvisor, brist på mänskliga rättigheter och flickors och kvinnors situation, som barnäktenskap och flickor som inte fick gå i skolan. Det var svårt att ta till sig, men gav också motivation att jobba för förbättringar. Så – när jag såg annonsen från Svenska Afghanistankommittén var det naturligt för mig att söka jobbet.

Och så fick du det, i stark konkurrens med andra sökande från hela världen. Vet du varför?

- Nej, haha, egentligen inte. Men jag gissar det hade att göra med att jag hade erfarenhet av grannlandet och att jag jobbat med att skriva rapporter där, ett liknande jobb som jag gör nu. I Kabul arbetar jag med planering, måluppfyllelse och utvärderingar av de projekt som Svenska Afghanistankommittén driver, bland annat inom utbildning, hälsa, landsbygdsutveckling och handikappfrågor.

Hittar du kopplingar mellan dina masterstudier och arbetet där?

- Ja, verkligen, det finns hur många beröringspunkter som helst, till exempel i frågor som rör social rättvisa, mänskliga rättigheter och genus. Det finns mycket som är svårt och nedslående i det afghanska samhället, men det finns också hopp och många människor som verkligen brinner för en förändring. Sextusen afghaner arbetar för Svenska Afghanistankommittén och många av dem tillhör den gruppen. Sakta, sakta – om än på en blygsam nivå - växer det även fram ett intresse för maskulinitetsfrågor inom forskningen, frågor som också är så viktiga att diskutera i ett land som Afghanistan.

Hur länge ska du vara där?

- Till mars 2016. Jag önskar det var längre. Och jag hoppas jag ska kunna hitta ett intressant uppsatsämne där för mina masterstudier.

Världen befinner sig i stark oro, Afghanistan är ett av länderna med stora konflikter och där biståndsarbetare medvetet mördas. Är du rädd?

- Nej, jag går inte omkring och är rädd för mitt liv. Vi arbetar tillsammans med afghaner och kan inte vara drivna av rädsla. Att känna tillit är väldigt viktigt. Men självklart är säkerhet något som alltid finns i ens medvetande.

Svenska Afghanistankommittén

Masterprogrammet MSSc Gender Studies - Intersectionality and Change


Eva Bergstedt 2014-09-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18