Göm menyn

Nya perspektiv för blivande läraren Ida Nordström

I höstas var du på en utbytestermin i Singapore. Du och ytterligare en student från lärarprogrammet var de första på detta nystartade utbyte. Vad var det för universitet du läste vid?
Ida Nordström- Jag var på Nanyang Technological University där Bertil Andersson är rektor. Han var tidigare rektor här på LiU så relationerna är jättebra mellan universiteten. I höstas var vi nog 45 studenter från LiU som var där. De flesta var teknologer men universitetet har också många andra utbildningar. Jag var på National Institute of Education som är en del av Nanyang universitetet.

Du pluggar till gymnasielärare i samhällskunskap och historia. Vad fick dig att söka ett utbyte med Singapore?
- Singapore hamnar högt upp på listorna i internationella skolmätningar. De är kända för att ha en välutbildad befolkning. Jag var nyfiken på hur de jobbar och tyckte också det var spännande att komma till Asien.

Med tanke på Pisa-undersökningen och Sveriges dåliga resultat i den – vilka slutsatser drar du efter din termin i Singapore?
- Att vi har något att lära av varandra. I Singapore ställer lärarna och hela utbildningssystemet extremt höga krav på elever och studenter. Det är en alldeles för stark press, många mår väldigt dåligt av den.  Det normala för elever på gymnasiet är att helt fokusera på skolarbetet mellan klockan 8 – 23 så det är ju inte konstigt att många far illa och har en enorm press på sig. Medan här i Sverige har vi slagit över åt andra hållet, tycker jag. Pisa-resultatet visar tydligt att vi faller kunskapsmässigt. Sverige har blivit ett land där läxor nästan är ett fult ord och där jag själv varit med om att lärarna skjuter upp prov för att eleverna ska kunna gå på hockeymatch eller konsert. Det råder också betygsinflation, elever och föräldrar kan pressa lärare till att sätta högre betyg. Jag tror att det till stor del har att göra med friskolesystemet. Elever och föräldrar blir kunder som kan ställa krav och hota med att byta skola om de inte får som de vill. Rektorerna är ju måna om skolpengen som varje elev tillför och det kan leda till att lärare direkt eller indirekt blir pressade att sätta högre betyg än vad de borde. Vi missar att staten också är en kund som vill ha en välutbildad befolkning.

Vad har du mer för reflektioner efter din termin i Singapore?
- Att jag kommer därifrån med mycket ämneskunskap. Jag har till exempel läst politisk geografi, identitet och samhälle och även utbildningspsykologi. Perspektivet har varit sydostasiatiskt och inte västeuropeiskt, det har verkligen varit nyttigt och breddat mina vyer. Sedan handlar det ju om hela grejen med att åka iväg, man lär sig verkligen att ta hand om sig själv.

Du har levt i en delvis annorlunda studentvärld, delat rum med en student från Singapore och sett på nära håll hur mycket de sliter med studierna. Hur har det gått för dig i den miljön?
- Jag pluggade hårt, klarade studierna med bra betyg och hade tid att resa. Så jag var supernöjd att jag lyckades få båda delarna - ökad kunskap plus många nya upplevelse.

Om ett år är du färdig lärare. Vad tar du med dig från den här utbytesterminen in i klassrummet?
- Jag vill satsa på att förmedla kunskap till eleverna och att ställa krav på dem. Men jag kan känna en oro för att det blir ståhej från rektorerna om man ställer för höga krav. Har skolorna dåligt elevunderlag så är det för många rektorer som faller till föga och sänker kraven. Det drabbar inte minst de elever som kommer från hem som inte har välutbildade föräldrar. Det vill jag inte vara med om. Alla elever har rätt till en bra skola där de verkligen lär sig något. Jag kommer själv från en arbetarfamilj och vet hur viktigt det är.


Eva Bergstedt 2014-01-22Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26