Göm menyn

Fem minuter med Desireé Ljungcrantz,

… genusdoktorand som fick närmare tusen personer gå i fackeltåg mot rasism i Norrköping.

Ett upprop på facebook och 800 som anmält sig – och så blev det närmare tusen människor i ett fackeltåg mot rasism i Norrköping tisdagskvällen den 7 januari. Hur kändes det att se det?

Desireé står lutad mot en vägg– Jag blev väldigt, väldigt glad. Det var fint att se att så många människor inte bara tryckte på gillaknapparna på facebook, de gick verkligen ut också.

– Vi var många som möttes, trots att vi kan ha olika syn på samhället och olika åsikter om metoder och strategier så kunde vi enas under parollen ”Norrköping mot rasism” i en partipolitiskt och religiöst obunden manifestation. Det gjorde mig rörd.

Hur började det här?
– Jag släppte lite funderingar på min egen facebook-sida efter händelserna i Kärrtorp innan jul. Jag fick några med mig, vi bildade en arbetsgrupp och jag fungerade som en slags projektledare. Så la vi upp en facebooksida för manifestationen, ”Fackeltåg mot rasism i Norrköping” och därefter rullade det hela på.

Å andra sidan har du viss vana vid stora arrangemang, redan 2009 startade du Norrköping Pride. Hur kom det sig?
– Jag har tidigare jobbat som skolinformatör på RFSL och tyckte det var märkligt att samkönade par sällan syntes till offentligt i Norrköping, det verkade inte finnas så många mötesplatser eller tillfällen att lyfta frågor om t.ex. kön och sexualitet. Jag klagade lite till en vän som sade ”Gör något åt det, då!” Och jag tänkte: Ja, du – det ska jag göra …

Norrköping Pride är du fortfarande engagerad i. 2011 fick du Brottsförebyggande rådets pris för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet,
Fem i tolv-priset i Norrköping, samma år började du som genusdoktorand på LiU och skriver en avhandling om hiv i svensk samtidskontext.

Hur viktigt är det att forskare visar sitt samhällsengagemang?
– Det berikar både forskningen och samhällslivet. Det är viktigt att försöka hitta nyanserade förklaringar till komplexa problem, som till exempel rasism. Som universitetslärare handlar det bland annat om att stimulera förmågan till kritisk tänkande.

– Men engagemang är också en fråga om personlighet. Själv har jag svårt för mycket snack och lite verkstad. Jag vill se att något händer.

Och vad vill du nu ska hända efter antirasistmanifestationen i Norrköping?
– Jag hoppas den inspirerade till vardagliga handlingar. Som att vi ska ta diskussionen, att reagera mot rasistiska skämt eller påståenden. Det är inte så svårt att fråga: Hur menar du nu? Jag hoppas att vi kan stötta varandra till ett respektfullt bemötande. Så hoppas jag att folk verkligen läser igenom partiprogrammen nu när det är valår. Vad står det egentligen? Vilken hållning för mångfald, ett inkluderande samhälle och människovärde har partierna?

– Jag skulle gärna se att människor nätverkade mer och att antirasister blir mer aktiva på internet, det behövs. Mycket skulle vara vunnet som människor bara tog sig lite extra tid att kolla källorna och tänka efter.

Fackeltåg mot rasism i Norrköping (facebook)

Text och bild: Gunilla Pravitz


2014-01-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Drygt 30 miljoner kronor från Formas

Nio forskare från Linköpings universitet tilldelas medel från Formas forskarråd. Projekten handlar om allt från digital inkludering och hållbar stadsomvandling till migration av hushållsarbetare.

LiU-forskare bland världens mest citerade

Fyra forskare vid Linköpings universitet har kommit med på den globala listan över de mest citerade forskarna i världen. Resultatet presenteras av företaget Clarivate som varje år lyfter fram forskare med stort inflytande.

Effektiva organiska solceller för utomhusbruk

En liten gästmolekyl på rätt ställe gör det nu möjligt att tillverka energieffektiva organiska solceller i enbart miljövänliga material. Energieffektiviteten ligger över 17 procent och solcellen har också kunnat tillverkats på en större yta.

Markus Heilig: Professor mitt i samhällsdebatten

Diskussioner med de egna döttrarna sporrade honom att skriva den populärvetenskapliga boken Hon, han och hjärnan. Och i höstas spelade han en stor roll i SVT-serien Från savannen till Tinder. ”Jag älskar att berätta”, säger Markus Heilig.

LiU utreder kompetenscentrum för hållbar industri

Forskare vid LiU har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett nytt kompetenscentrum för framtidens hållbara industri. Konkurrensen är hård, men chanserna bedöms ändå som goda för att centret ska kunna bli verklighet inom några år.

Per Staffan Boström, 75, disputerar på LiU

Efter ett helt yrkesliv i svenska storföretag och 15 års forskarstudier är det äntligen dags. Nu disputerar Per Staffan Boström, 75, på sin avhandling i industriell ekonomi. ”Du blir aldrig för gammal för forskning”, säger han.

Metod avslöjar kemikaliers oönskade biologiska effekter

Hur påverkas vår hälsa av föroreningar och andra kemikalier som vi exponeras för? LiU-forskare har använt en metod för att identifiera vilka proteiner i kroppen som påverkas av kemikalier. Metoden skulle kunna användas för att i ett tidigt skede upptäcka att ett ämne kan ha biologiska effekter i en organism.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-11-26