Göm menyn

Fem minuter med Desireé Ljungcrantz,

… genusdoktorand som fick närmare tusen personer gå i fackeltåg mot rasism i Norrköping.

Ett upprop på facebook och 800 som anmält sig – och så blev det närmare tusen människor i ett fackeltåg mot rasism i Norrköping tisdagskvällen den 7 januari. Hur kändes det att se det?

Desireé står lutad mot en vägg– Jag blev väldigt, väldigt glad. Det var fint att se att så många människor inte bara tryckte på gillaknapparna på facebook, de gick verkligen ut också.

– Vi var många som möttes, trots att vi kan ha olika syn på samhället och olika åsikter om metoder och strategier så kunde vi enas under parollen ”Norrköping mot rasism” i en partipolitiskt och religiöst obunden manifestation. Det gjorde mig rörd.

Hur började det här?
– Jag släppte lite funderingar på min egen facebook-sida efter händelserna i Kärrtorp innan jul. Jag fick några med mig, vi bildade en arbetsgrupp och jag fungerade som en slags projektledare. Så la vi upp en facebooksida för manifestationen, ”Fackeltåg mot rasism i Norrköping” och därefter rullade det hela på.

Å andra sidan har du viss vana vid stora arrangemang, redan 2009 startade du Norrköping Pride. Hur kom det sig?
– Jag har tidigare jobbat som skolinformatör på RFSL och tyckte det var märkligt att samkönade par sällan syntes till offentligt i Norrköping, det verkade inte finnas så många mötesplatser eller tillfällen att lyfta frågor om t.ex. kön och sexualitet. Jag klagade lite till en vän som sade ”Gör något åt det, då!” Och jag tänkte: Ja, du – det ska jag göra …

Norrköping Pride är du fortfarande engagerad i. 2011 fick du Brottsförebyggande rådets pris för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet,
Fem i tolv-priset i Norrköping, samma år började du som genusdoktorand på LiU och skriver en avhandling om hiv i svensk samtidskontext.

Hur viktigt är det att forskare visar sitt samhällsengagemang?
– Det berikar både forskningen och samhällslivet. Det är viktigt att försöka hitta nyanserade förklaringar till komplexa problem, som till exempel rasism. Som universitetslärare handlar det bland annat om att stimulera förmågan till kritisk tänkande.

– Men engagemang är också en fråga om personlighet. Själv har jag svårt för mycket snack och lite verkstad. Jag vill se att något händer.

Och vad vill du nu ska hända efter antirasistmanifestationen i Norrköping?
– Jag hoppas den inspirerade till vardagliga handlingar. Som att vi ska ta diskussionen, att reagera mot rasistiska skämt eller påståenden. Det är inte så svårt att fråga: Hur menar du nu? Jag hoppas att vi kan stötta varandra till ett respektfullt bemötande. Så hoppas jag att folk verkligen läser igenom partiprogrammen nu när det är valår. Vad står det egentligen? Vilken hållning för mångfald, ett inkluderande samhälle och människovärde har partierna?

– Jag skulle gärna se att människor nätverkade mer och att antirasister blir mer aktiva på internet, det behövs. Mycket skulle vara vunnet som människor bara tog sig lite extra tid att kolla källorna och tänka efter.

Fackeltåg mot rasism i Norrköping (facebook)

Text och bild: Gunilla Pravitz


2014-01-09Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14