Göm menyn

Några minuter med Anders Carlsson...

...forskningskommunikatör på Avdelningen för industriell miljöteknik och en av initiativtagarna till E-week 28-31 januari 2014.

Vad är E-week?

E-week är sprunget ur mässan Energimässa Öst som arrangerades av Länsstyrelsen och LRF. När LiU och Cleantech Östergötland bjöds in som medarrangörer föreslog vi en samordning av de seminarier och möten inom hållbarhet, energi och miljö som i flera år arrangerats här i regionen just i januari. Istället för att konkurrera med varandra kraftsamlar vi nu, synliggör allt det som sker i regionen och kryddar med öppna seminarier och diskussioner. Vi vill att E-week ska bli en årlig Almedalsvecka för aktörer inom energi, miljö och ekonomi, där vi skapar mängder av möten över gränserna.

Anders CarlssonVilka deltar?

Förutom Linköpings universitet är det Cleantech Östergötland, Länsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och Energikontoret i Östergötland. Och så självklart alla deltagare på seminarier och konferenser.

Vad spelar LiU för roll?

Linköpings universitet står för ett antal programpunkter; Det årliga miljöteknikminglet som hålls för femte året, tillsammans med Cleantech Östergötland, där vi också utser årets miljöteknikprofil. Vi anordnar konferensen för samhällsbyggare, SymCity, för andra gången och vi bjuder även in till Sustainability Jam Sessions för att få hjälp att identifiera fem korsvetarprofessurer inom hållbarhetsområdet. Men här finns även ett antal väldigt spännande öppna programpunkter, bland annat med Stuart Pledger, ordförande i Cradle Net, som talar om cirkulär ekonomi, och David Gillanders, stadsarkitekt i Ronneby, som talar om kommunens arbete med cirkulär ekonomi inom förskolan. Och mer därtill.

Årets tema är cirkulär ekonomi, vad är det?

Ett ekonomiskt system som tar sin utgångspunkt i ekosystemen och kretsloppen och där avfall blir till nya resurser. Man går längre än att säga att företag ska begränsa sin negativa miljöpåverkan – man siktar mot att de ska ge positiva avtryck i naturen istället. Det är tankar som vunnit gehör bland annat inom EU, USA och i Kina. Det handlar också om att se hållbarhet som en affärsmöjlighet. Stuart Pledger kommer att tala mer om det i samband med invigningen som är öppen för alla som vill komma och lyssna.

Varför just i Linköping?

Linköping och Konsert och Kongress är en naturlig plats för den här typen av arrangemang. Här finns det starkaste klustret inom Cleantech i Sverige, här finns Vreta kluster som ett centrum för de gröna näringarna, universitetet med Biogas Research center och forskarnätverket LiU Sustainable och en lång tradition av tvärvetenskapliga samarbeten. I regionen har vi länge legat långt fram inom hållbarhetsområdet, men nu gäller det att ta nästa steg. Vi hoppas även samla våra regionala politiker till en öppen diskussion om hur vi kan och ska gå vidare.

Relaterade länkar

E-week

Symcity, konferensen för kloka stadsplanerare, LiU nytt


Monica Westman Svenselius 2013-12-18Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny forskning om acceptans kring fysisk distans

Fysisk distansering är viktig för att bromsa spridningen av coronaviruset. Nu har ett forskningsprojekt, med LiU-forskaren Per Nilsen i
spetsen, inletts för att studera bestämmelser om fysisk distansering: hur de har motiverats, hur de har kommunicerats av myndigheter och hur de har
efterlevts av befolkningen i Danmark och Sverige.

Vinnarna i årets digitala Teknikåtta utsedda

På grund av coronakrisen flyttade tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnade in sina uppgifter digitalt. Nu har de tio vinnarna utsetts och en av dem är klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping.

Akademiska högtiden ställs in

Det blir ingen akademisk högtid 2020. Under rådande omständigheter och de rekommendationer som gäller för stora sammankomster med anledning coronapandemin, har Linköpings universitet beslutat att ställa in årets evenemang.

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-05