Göm menyn

Några minuter med Anders Carlsson...

...forskningskommunikatör på Avdelningen för industriell miljöteknik och en av initiativtagarna till E-week 28-31 januari 2014.

Vad är E-week?

E-week är sprunget ur mässan Energimässa Öst som arrangerades av Länsstyrelsen och LRF. När LiU och Cleantech Östergötland bjöds in som medarrangörer föreslog vi en samordning av de seminarier och möten inom hållbarhet, energi och miljö som i flera år arrangerats här i regionen just i januari. Istället för att konkurrera med varandra kraftsamlar vi nu, synliggör allt det som sker i regionen och kryddar med öppna seminarier och diskussioner. Vi vill att E-week ska bli en årlig Almedalsvecka för aktörer inom energi, miljö och ekonomi, där vi skapar mängder av möten över gränserna.

Anders CarlssonVilka deltar?

Förutom Linköpings universitet är det Cleantech Östergötland, Länsstyrelsen, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och Energikontoret i Östergötland. Och så självklart alla deltagare på seminarier och konferenser.

Vad spelar LiU för roll?

Linköpings universitet står för ett antal programpunkter; Det årliga miljöteknikminglet som hålls för femte året, tillsammans med Cleantech Östergötland, där vi också utser årets miljöteknikprofil. Vi anordnar konferensen för samhällsbyggare, SymCity, för andra gången och vi bjuder även in till Sustainability Jam Sessions för att få hjälp att identifiera fem korsvetarprofessurer inom hållbarhetsområdet. Men här finns även ett antal väldigt spännande öppna programpunkter, bland annat med Stuart Pledger, ordförande i Cradle Net, som talar om cirkulär ekonomi, och David Gillanders, stadsarkitekt i Ronneby, som talar om kommunens arbete med cirkulär ekonomi inom förskolan. Och mer därtill.

Årets tema är cirkulär ekonomi, vad är det?

Ett ekonomiskt system som tar sin utgångspunkt i ekosystemen och kretsloppen och där avfall blir till nya resurser. Man går längre än att säga att företag ska begränsa sin negativa miljöpåverkan – man siktar mot att de ska ge positiva avtryck i naturen istället. Det är tankar som vunnit gehör bland annat inom EU, USA och i Kina. Det handlar också om att se hållbarhet som en affärsmöjlighet. Stuart Pledger kommer att tala mer om det i samband med invigningen som är öppen för alla som vill komma och lyssna.

Varför just i Linköping?

Linköping och Konsert och Kongress är en naturlig plats för den här typen av arrangemang. Här finns det starkaste klustret inom Cleantech i Sverige, här finns Vreta kluster som ett centrum för de gröna näringarna, universitetet med Biogas Research center och forskarnätverket LiU Sustainable och en lång tradition av tvärvetenskapliga samarbeten. I regionen har vi länge legat långt fram inom hållbarhetsområdet, men nu gäller det att ta nästa steg. Vi hoppas även samla våra regionala politiker till en öppen diskussion om hur vi kan och ska gå vidare.

Relaterade länkar

E-week

Symcity, konferensen för kloka stadsplanerare, LiU nytt


Monica Westman Svenselius 2013-12-18Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10