Göm menyn

Några minuter med Martin Kylhammar ...

… temaprofessor som hedrats med Sverige största essäpris.

Enligt Samfundet de nio är du en ”särskilt förtjänt essäist” och de har tilldelat dig årets ”John Landquists Pris, vilket ses som Sveriges största essäpris.
Vad säger du om det?

Martin Kylhammar läser i sitt arbetsrum– Jag känner att jag blivit hedrad för min ambition att göra den vetenskapliga essän konstnärlig. Med priset upplever jag att den har blivit erkänd som en konstform för sig, det är väldigt roligt.

– Och så är det förstås kul att hamna i fint sällskap!

Vad skiljer den vetenskapliga essän från en vanlig essä?
– Jag skulle vilja vrida lite på frågeställningen.
I traditionellt vetenskapligt skrivande hörs sällan en personlig röst. Men essän drivs framåt av en personlighet, som tilltalar den andre. Essäformen gör det omöjligt att gömma sig bakom en stilistisk yta.

– Den vetenskapliga essän är en framställningsform där forskarens sakkunskap kombineras med ett konstnärligt förhållningssätt och en vilja att gestalta och språkligt ge form åt mänskliga erfarenheter.

Och vad vinner vetenskapen på det?
– Först och främst läsare, säger Martin Kylhammar och skrattar.
– Men man vinner också i vetenskaplighet. Essäformen tvingar fram det uppenbara: att humaniora är en konst, där en person finns bakom sakerna.

Därmed blottlägger du dig också för kritik. Har du märkt av det?
– Jo, men enbart på ett positivt sätt. Kanske beror det på att jag också visat att jag kan skriva i andra genrer och klarar av att producera vetenskapliga artiklar.

Du är professor i tema Kultur och samhälle, dessutom flitigt publicerad författare och uppmärksammad som essäist det senaste decenniet. Främst för böckerna Den tidlöse modernisten, Livet – en stor sak och den senaste boken Pojken på vinden. Utkomna på LiU;s hedersdoktor Trygve Carlssons förlag.

När hinner du skriva?
– Jag är disciplinerad och rutinstyrd – skriver varje dag, året runt. Äter frukost och sitter vid datorn mellan sju och åtta, skriver en timme varje morgon innan jag går till universitetet. Och det händer ju att jag hinner skriva även där.

Och just nu?
– Det brukar aldrig författare berätta förrän allt är klart! Det blir nog en bok färdig till sommaren, men den kommer att ges ut i Frankrike eftersom jag denna gång skriver på franska.

Ära, pris – och pengar. 150 000 kronor, närmare bestämt. Vad ska du använda dem till?

– Jaa, du … senast jag fick ett stort pris, av Svenska Akademien, köpte jag japanska Koi-fiskar till min trädgårdsdamm. Av det här stipendiet blir det i alla fall en vattenpump till guldfiskarna, de behöver bättre syresatt vatten under vintern.
Det är väl så långt jag vet.


Fotnot. Samfundet De Nio är en litterär akademi, med nio på livstid valda
ledamöter. Samfundet instiftades den 14 februari 1913 i Stockholm efter ett testamentariskt förordnande av Lotten von Kræmer. Samfundet har till huvudsaklig uppgift att utdela litterära priser.

Martin Kylhammars hemsida

Foto: Göran Billeson


Gunilla Pravitz 2013-11-25Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13