Göm menyn

Några minuter med Hanna Sjögren…

som arbetar med en doktorsavhandling om hållbar utveckling som kunskapsområde i lärarutbildningen.

Hanna SjögrenDu doktorerar i tema Teknik och social förändring, vad handlar din avhandling om?
– Den handlar om hur lärarutbildare hanterar hållbar utveckling i undervisningen av blivande lärare och vad som händer när mål och visioner om hållbar utveckling möts i lärarutbildningen.

Hur har du gått till väga?

– Jag har träffat sammanlagt 34 lärarutbildare i fokusgrupper. De kom från åtta lärosäten och undervisade i ämnen som geografi, samhällskunskap, matte, teknik och naturvetenskap. Tillsammans har vi diskuterat vad hållbar utveckling är och kan vara i lärarutbildningen. Jag har också intervjuat utbildningsledare.

Vad är hållbar utveckling?

– Jag har själv ingen färdig definition, men kommer att sätta ord på begreppet i avhandlingen.
– I fokusgrupperna kunde alla relatera till Brundtlandrapporten från 1987 där begreppet hållbar utveckling etableras, men bland lärarutbildarna själva var definitionen flytande. Det kan leda till att hållbar utveckling inte får plats i utbildningen, eller stoppas in lite var som helst.

Varför är hållbar utveckling viktigt i lärarutbildningen?

– Lärarutbildare har ett ansvar för utbildningen av framtida generationer av lärare. Nu står vi inför miljömässiga utmaningar som vi behöver hantera, därför är det viktigt hur utbildningssystemet tar sig an det. Parallellt med mitt avhandlingsarbete arbetar Per Gyberg med hur både grundskolans och gymnasieskolans lärare tar sig an hållbar utveckling.

Vilka är problemen?

– Eftersom lärarutbildningen är uppdelad i ämnesområden riskerar gränsöverskridande frågor att falla bort och det blir lätt diskussioner om vilket ämne som ansvarar för sådana frågor. Så vad händer med då med kunskapsområden som hållbar utveckling som inte kan placeras ämnesmässigt? Det gäller även andra frågor som lyfts fram i politiken och samhället, som genusfrågor, teknik, sex och samlevnad.
– Det är så mycket som ska in i lärarutbildningarna att hållbarhetsfrågorna tenderar att prioriteras bort, men lärarutbildarna jag intervjuat hittade ändå möjligheter att ta in frågorna i olika ämnen utan att de rubricerades som hållbarhetsfrågor.
– En annan sak som lärarutbildarna brottas med är att gränsen mellan fakta och värderingar är svår att upprätthålla. Information och fakta om hållbar utveckling innehåller ofta värderingar som man tvingas ta ställning till. Det gör att lärarutbildarna blir mer synliga som privatpersoner.

När räknar du med att vara färdig med avhandlingen?
– I början av 2015 hoppas jag kunna disputera.  Jag har samlat in allt material och arbetar nu med att fördjupa analysen och de teoretiska begreppen.


Birgitta Weibull 2013-11-06
birgitta.weibull@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24