Göm menyn

Några minuter med Olle och Kalle . . .

pensionärer

. . . parhästar som pensioneras men inte drar ned rullgardinen än på ett tag.

Det hände sig att två unga män, en medicinare och en civilingenjör, strålade samman på den nystartade institutionen för medicinsk mikrobiologi. 43 år senare är det dags för pension.

– Men man drar ju inte ned rullgardinen direkt. Man fortsätter så länge man får stöd, säger Olle Stendahl (till vänster på bilden).

Han är inflammationsforskare med en allt tydligare inriktning mot tuberkulos, ett intresse som fört honom till Etiopien och blivit inkörsport till ett engagemang i ulandsfrågor.

Båda har mejslat fram forskningsprofiler som med åren blivit allt skarpare. Karl-Eric Magnusson, som är teknisk fysiker och ”medicinsk autodidakt” har fortfarande sju forskarstuderande i sitt hägn.

– För mig har det varit en fantastisk utveckling. Jag har handlett mer än 30 doktorander varav många fått fina forskartjänster.

De båda kan numera titulera sig professor emeritus och på fredag tar de emot gamla och yngre forskarkolleger från diverse hörn av världen till ett ”Special Kållegium”. Inte minst ser de fram emot att träffa Lars Edebo, som handplockade dem från Lund till sin grupp vid den nystartade medicinska fakulteten i Linköping, föregångaren till Hälsouniversitetet.

– Man var lyckligt lottad som kom in i detta på 1970-talet. Det fanns bra med resurser och möjligheten att växa var stor, säger Olle Stendahl.

Det var under hans tid som dekanus som Hälsouniversitetet såg dagens ljus 1985. En dramatisk period då många på de etablerade medicinska fakulteterna motarbetade Linköpingsinitiativet.

Han är särskilt stolt över att avdelningen för medicinsk mikrobiologi har behållit sin identitet och ser framåt med tillförsikt:

– Vi har krattat manegen och har nu en bra återväxt av forskare.

Karl-Eric Magnussons första tjänst var som forskningsingenjör med fraktionering av celler och molekyler som specialitet. Han kunde till exempel hjälpa Stendahl i studierna av salmonellabakterien. Själv inriktade han sig bland annat mot funktionen hos tarmbarriären och vad som styr cellrörelser. Den säcken knöts ihop så sent som i våras med en uppmärksammad publikation om cellernas vattenkanaler.

Förutom framgångar som forskare och samarbeten med kolleger på tunga universitet runt om i världen har båda kryddat karriären med en rad offentliga uppdrag inom och utom akademien. Men till sist har de ändå valt att stanna på sin avdelning vid Linköpings universitet, där trivseln är en viktig faktor. Lars Edebo lanserade den gemensamma fikarasten två gånger om dagen, och det har de hållit fast vid, intygar Karl-Eric Magnusson.

– Det har inte varit lika farligt att misslyckas med något i forskningen som i kaffekokningen!


Åke Hjelm 2013-10-22
ake.hjelm@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14