Göm menyn

Några minuter med Magnus Moberg ...

... lärare som filmar sina föreläsningar och vill utveckla pedagogiken på universitetet.

Magnus Moberg

Du undervisar blivande civilingenjörer främst i industriell ekonomi och marknadsföring. För några veckor sedan efterlyste du i LiU-nytt andra lärare som har funderingar kring pedagogiken på universitetet och som vill utveckla nya former för lärandet. Fick du någon respons?

- Det kan man lugnt påstå. Jag har fått väldigt mycket respons i form av kommenterar, epost och telefonsamtal från både lärare och studenter som välkomnar initiativet med filmade föreläsningar. Det som också är roligt är att lärare från alla fakulteter hört av sig, jag hade aldrig kommit i kontakt med dem annars. SVT:s Östnytt har uppmärksammat mina föreläsningar och jag har också blivit ombedd av studentkåren LinTek att delta i en paneldebatt med universitetets företrädare om pedagogiska frågor. Dessutom har universitetsledningen anlitat mig till universitetets Pedagogikdagar den 24-25 oktober. Även lärare från Uppsala universitet har hört av sig för att bolla idéer, liksom AV-service här på universitetet. De vill skapa en referensgrupp av lärare som vill förnya pedagogiken i kombination med tekniska lösningar. Det har alltså hänt väldigt mycket och jag skulle kunna lägga ner en massa tid på det här, om tiden fanns.

- Mina filmade föreläsningar är inget nytt och märkvärdigt, men jag har omsatt något i praktiken som gör skillnad för många studenter, uppenbarligen.

Hur går du vidare?
Jag har haft ett första möte med två andra lärare från Tekniska högskolan, vi har diskuterat att skapa ett forum kring tillämpad pedagogik. Och då handlar det inte om att sitta och filosofera, utan att verkligen omsätta våra pedagogiska tankar i konkret handling. Vi har börjat bolla i liten skala men inväntar vad rektorn sänder för signaler på Pedagogikdagarna, det behövs en tydlig kompassriktning uppifrån. Efter de dagarna ska vår grupp träffas igen.

Universitetet satsar ju nu på att förbättra pedagogiken genom det Pedagogiska språnget. Hur ser du på det?
- Visionen är bra men jag vill se förtydliganden och innehåll. För mig på min lilla kammare – och jag läser ändå allt jag kan komma över av information kring det pedagogiska språnget – så finns det mycket, mycket mer att göra. Att fixa trådlösa nätverk är vardag. Vad som behövs är att göra skillnad i klassrummet, i mötet mellan lärare och student. Där behövs ett språng. Det finns en stark kultur på universitetet av att undervisningen fungerar bra som den är. Jag håller inte med om det, utbildningen är utvecklingsbar.

Har nya frågor väckts genom den respons du fått?
- Jag reflekterar hela tiden över mitt jobb. Som jag sagt tidigare vad gäller filmade föreläsningar så gäller det till exempel att noga ha tänkt igenom konsekvenser, juridiska aspekter och att studenterna är informerade om att undervisningen filmas. Men allmänt så väcks frågor om var universitetet befinner sig idag och vart vi ska. Hur skapar vi en uppmuntrande kultur som främjar en förnyelse och förändring av pedagogiken? En kultur där pedagogiken är lika viktig som forskningen. Jag upplever att pedagogiken ofta får stå tillbaka till förmån för forskningen på LiU. Frågorna kollegor emellan handlar om vad man forskar om, snarare än om vilken pedagogik man tillämpar. Så – initiativet kring det pedagogiska språnget behövs och ligger helt rätt i tiden. Men jag efterlyser mer konkret pedagogiskt innehåll.

Positiv respons på filmade föreläsningar 


Eva Bergstedt 2013-10-14Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14