Göm menyn

Några minuter med Gustaf Douglas ...

... entreprenör, 70+, på seminarium med LiU:s och SMIL:s Managementledarskola.

Kanske är Gustaf Douglas mer känd som greve, miljardär, företagare, ägare till Boxholms skogar, före detta vd för Dagens Nyheter eller medlem av moderaternas partistyrelse, men till Linköpings universitet kom han i första hand som entreprenör, för att delge sina egna erfarenheter och ta del av andras i Managementledarskolan.

Gustaf Douglas

- Vi har ett ömsesidigt utbyte, jag har startat ett antal företag men jag lär mig också av diskussionerna, även om jag inte sitter i några andra styrelser än i mina egna bolag numera, säger han, infångad i en fikapaus under seminariet.

Deltagare är ett tiotal skickliga östgötska entreprenörer som i sin tur är mentorer för andra företagare i regionen inom det nätverk som byggts upp av forskare inom LiUs centrum för Innovation och Entreprenörskap, med Magnus Klofsten, professor i entreprenörskap, i spetsen, och företagsnätverket SMIL.

Det de alla nu vill veta mer om är vad Gustaf Douglas egentligen gjorde för att få LiU-avknoppningen IFS på fötter. Ett företag som utvecklar och säljer ett moduluppbyggt affärssystem, som växte så det knakade men som hade så svårt att tjäna pengar, sista raden skrek i rött år efter år.

- Pengarna bara försvann, jag fick rädda företaget tre gånger. Den dåvarande ledningen förstod inte kopplingen mellan intäkter och kostnader. De hade en bra produkt, men ingen kunde hålla i pengarna, förklarar Gustaf Douglas.

Av östgöta-sentimentala skäl, via familjen ägare av godset Stjärnorp och Boxholms skogar, ville han rädda IFS.

- Tredje gången sa sönerna och hustrun stopp, men jag visade dem en kalkyl vad vi skulle förlora respektive vinna om vi satsade en gång till och till sist gav de med sig, med kravet att det var sista gången, berättar han.

En satsning som säkert ingen av dem ångrar.

- Idag vet jag att vi gjorde rätt, företaget har lämnat en bra avsättning. Men det är märkligt svårt för dem att komma in på företagen i Östergötland. Förstår inte varför företagen i regionen envisas med att gå över ån efter vatten.

Upplärd på Harvard Business School som han är har företagande och aktier alltid intresserat honom, men entreprenör blev han som ett nödvändigt ont.

Gustaf Douglas

- Jag blev av med jobbet på DN 1980, fick inget nytt utan fick anställa mig själv, säger han.

Lyckade aktieplaceringar gav honom handlingsfrihet och han grundade det som numera är investmentbolaget Latour med ägarintressen i företag som Securitas, Assa Abloy, Fagerhult och Sweco.

- Några av dem, som Securitas, är i en svår bransch, men vi håller ut med våra företag, säger han.

Han återkommer gärna till skolningen vid Harvard Business School och vanan och lusten att lösa konkreta problem.

- Att undervisa i beteendevetenskap i samband med företagande var de ensamma om på Harvard på den tiden. Vi tränades i att praktiskt och intellektuellt lösa problem i företag - att leva oss in i vår roll. Det enda som inte var tillåtet var att sparka problemkillen. Det lärde mig att man måsta lyssna på vad folk tycker. Jag pratar mycket, men lyssnar också, det är viktigt att vara tydlig i det man står för, och att vårda medarbetarna. 

Innan han åter ilar in till seminariedeltagarna ger han ännu en snabb bild från Harvard, värd att återberätta:

- De tio procent studenter som hade sämst resultat kallades in till administrationen vid mitten av första läsåret. Skakiga gick de dit men möttes av orden: Vi är bra på att plocka ut de bäst lämpade studenterna till våra utbildningar. Att du inte lyckats så bra är vårt fel, vad kan vi göra för att dina resultat ska bli bättre?

Gustaf Douglas…

...om vindkraft:

”Jag är skogsromantiker. Det kommer aldrig att sättas upp några vindkraftverk på Sommens norra strand. Det är ett bidrag till landskapsvården.”

om kvinnor i företagens styrelser...

”Absolut. Det är spännande eftersom de gärna tar bollen och drar i väg åt ett helt annat håll än t ex jag tänkt, och därvid oftast har rätt. En intressant upptäckt att vi både är lika och olika. Samspelet i styrelser är mycket viktigt.”

Relaterade länkar

Centrum för Innovation och entreprenörskap

SMIL


Monica Westman Svenselius 2013-09-13
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18