Göm menyn

Fem minuter med Peter Hult...

… forskare på Institutionen för medicinsk teknik och projektledare för NovaMedTech som nominerats till europeiska RegioStars Awards 2014.

Vad innebär nomineringen?

Det innebär att NovaMedTech har utsetts som ett av 19 projekt i Europa som är framstående exempel för regional utveckling. Vi har nominerats i klassen ’Smart Growth: SME Innovation’ som ett av sex projekt. Det är naturligtvis ett erkännande av att vårt projekt lever upp till höga krav på innovationskraft, att vi har ett väl fungerande och väl strukturerat projekt som står för nytänkande och att vi bidrar till en ökad tillväxt.

Hur ser resultatet av projektet ut så här långt?

Peter Hult

Projektet startades 2008 för att få fram innovativ medicinsk teknik som förbättrar och individanpassar vården. Under de första tre åren nådde projektet sina uppsatta mål med råge, fem nya företag hade startats och vi hade fått fram 34 prototyper. Det innebar att vi sommaren 2011 fick finansiering i ytterligare tre år, bland annat från EU:s strukturfonder.  Vi satte då upp nya tuffa mål att vi om tre år skulle ha 12 nya produkter ute på marknaden och ha startat 20 nya företag. Resultatet när nu ett år återstår är att vi redan nått ett av målen, 12 produkter eller innovativa tjänster finns ute på marknaden. Vi har minst fem nystartade företag, fler är på gång och vi stöttar 60 aktiva idéägare.

Nu är ni nominerade till utmärkelsen RegioStars, hur ser strategin ut för att vinna?

Vi ska presentera projektet i Bryssel den 8 oktober under ”11th annual European Week of Regions and Cities” och har då åtta minuter på oss att få fram det viktigaste. Vi vill visa själva arbetsmetodiken, modellen för hur vi arbetar med att få fram innovationer för morgondagens vård, men vi ska också visa upp resultaten som ju i högsta grad bidrar till att öka människors livskvalitet.

Några exempel?

En blodflödesmätare som snabbt upptäcker när en diabetiker får problem med cirkulationen i kroppens minsta kärl. Ett intelligent stetoskop som kopplas trådlöst till en smartphone. Hälsodagboken som underlättar för hjärtsjuka patienter att bo kvar hemma och snabbt få hjälp när så behövs, eller en kudde som hjälper personer med dålig stabilitet i bålen att sitta stadigt och bra. Men det är bara några exempel.

Och sedan?

De övriga nominerade finns inom helt andra områden så det är svårt att avgöra vilka chanser vi har. Vinnarna presenteras i Bryssel den 31 mars 2014.

Lycka till!

Tack

Relaterade länkar

NovaMedTech Är ett samarbetsprojekt mellan akademi, näringsliv och sjukvården i Södermanlands, Örebro, Västmanlands och Östergötlands län.

RegioStars 2014 NovaMedTech tävlar i klassen Smart Growth: SMR innovation. Övriga nominerade är en företagspark i Tjeckien, ett projekt som stöttar unga entreprenörer i Polen, små innovativa företag som länkas till traditionell industri i möbelbranschen i Portugal, småföretag i London som får hjälp att växa och i det sista nominerade projektet ska kunskaperna bland företag i Öresundsregionen, Skagerrak och Kattegatt öka så att de kan utnyttja resurserna vid exempelvis acceleratorn EES i Lund.

Övriga klasser är Sustainable growth – om att skapa gröna jobb, Inclusive Growth- skapa jobb för den unga generationen och Citystar - investeringar i hållbara transporter i städerna

Institutionen för medicinsk teknik


Monica Westman Svenselius 2013-08-30
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24