Göm menyn

… Katarina Nordquist och Gustav Nygren,

Väggmålning, studentarbete McDonalds hus

studenter på programmet Slöjd, hantverk och formgivning som gjort utsmyckningar till McDonalds anhörighus i Linköping.

Bland drygt ett dussin förslag valdes Katarinas väggmålningar med blomstermotiv som nu kan ses i entrén till anhörighuset, Gustavs träsniderier sitter vid dörrarna till de olika familjerummen. Här ska familjer kunna bo och känna sig hemma under tiden deras barn behandlas på sjukhuset.

Hur tänkte ni?

– Jag tänkte på allt som skulle kunna ge mig styrka i en sådan situation, jag är ju själv förälder. För mig är det naturen, där hämtar jag kraft, säger Katarina.

– Jag har alltid gillat Nils Karlsson Pyssling – jag tänkte på stora saker som borde vara små. Sådant som finns runt oss i vardagen och som kan bli spännande om de förstoras. I uppgiften ingick begreppet igenkänning, man skulle lätt kunna hitta rätt rum och känna sig hemma i det, säger Gustav.

– Så jag utgick från små objekt, max två cm stora. Det blev en mutter, en skruv, en knapp, en kula, en penna, en fiapjäs och så vidare. Jag snidat dem i björk, uppförstorade till 30 cm, och de sitter liksom infällda i väggen så man bara ser en del.

Vet ni hur husbesökarna tyckt om era idéer?

– Jo, jag fick göra mitt arbete när huset redan börjat användas, det var en häftig känsla att se barnen gå och fundera på sniderierna, säger Gustav, som när han fick besked om att hans skisser tillhörde de utvalda stod med resväskan packad för tre månaders praktik på ett centrum för hemlösa barn i Kenya.

Vad gjorde du där, förresten?

– Jag snickrade bland annat möbler som behövdes och fanns allmänt till hands. Det gick tre vuxna på 70 barn …

Uppdraget från McDonalds handlade från början om tredimensionella utsmyckningar till familjerummen. Men blomstermålningar gick uppenbarligen också hem?

– Jo, det kändes jätteroligt att få gehör för en idé som gick lite utanför. Det ligger mycket symbolik i blomstermotiv. Det handlar om livets ständiga pågående, om växande och död. Blommor står så ofta också för tröst och kärlek, säger Katarina Nordguist.

– Mina målningar finns nu på tre av väggarna i entrén, som ett slags välkomnande. Hundkex, blåklint och humleblomster, bilderna varierar från ett par meter i höjd till någon meter. Men det är inte helt och hållet avbildande utan jag har gjort mina egna tolkningar, säger Katarina, som eventuellt kommer att få komplettera sitt arbete med ännu en målning, av linnean.

– För att täcka även Småland, eftersom det ingår i upptagningsområdet för anhörighuset.

Det är första gången som studenterna på programmet Slöjd, hantverk och formgivning har ett externt uppdrag som projekt i utbildningen. Bästa lärdomen?

– Vi har fått arbeta som vi skulle gjort som yrkesverksamma, med idéskisser, uppmätningar, återarbete, färdiga förslag och kalkyler, säger Katarina som efter examen nästa år tänker satsa på textil, förmodligen design och hantverksmässig tillverkning av kläder.

– Det var betydde mycket att få arbeta med en riktig arbetsgivare. Att få kompromissa med en uppdragsgivare som har egna åsikter om mina idéer. Att få till ett förslag som både passar andras önskemål och mina egna ambitioner, säger Gustav Nygren.

– För mig gav det också idéer om framtiden. Jag har alltid tänkt att jag jobba med stränginstrument, men nu upptäckte jag att det finns annat som också kan vara roligt. Att jobba med offentliga rum, till exempel.

Foton: Katarina Nordquist och Daniel Rynningsjö.


Gunilla Pravitz 2009-10-08Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18