Göm menyn

Fem minuter med Linnea Lundberg och Oskar Thorstensson ...

... civilingenjörsstudenter som åker till Tanzania i sommar för att hjälpa till med elinstallationer på ett skolinternat för flickor.

Linnea Lundberg och Oskar ThorstenssonVarför gör ni detta helt ideellt istället för att stanna hemma och sommarjobba?
- Det här är en chans som man verkligen vill ta. Visst, det är alltid trevligt att gå in på sitt bankkonto och se när det växer men det finns annat som är mer värt.
- Vi ska bo i en by i nordvästra Tanzania, vi kommer nära befolkningen och får lära oss en massa om en annan kultur, det känns väldigt förmånligt.
- Och dessutom är det här ett vettigt sommarjobb som är relaterat till vår utbildning.  Här på universitetet lär vi oss teorin, nu kommer vi ut i praktiken. Vi kommer lära oss mycket om ellära och förnyelsebar energi, till exempel.

Hur kommer det sig att ni hamnat i det här projektet?
- Vi är medlemmar i INUG som står för Ingenjörer och naturvetare utan gränser. Det är en ideell förening som finns på olika platser både i Sverige, bland annat här på universitetet, och i andra delar av världen. Vi jobbar för att sprida kunskap om vad man som ingenjör och naturvetare kan göra för att arbeta för en socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
- Det är en spännande förening. Alla har ju hört talas om Läkare utan gränser som genom sitt yrke hjälper till i världen på olika sätt. INUG vill jobba på liknande sätt, vi jobbar både med projekt här hemma, som med läxhjälp i Ryd och Lambohov, och med projekt i Tanzania. Tidigare har föreningen också jobbat i Bolivia och nu är ett projekt i Ghana i Afrika på gång.

Ni ska jobba med uppbyggnaden av ett flickinternat i Tanzania. Vad är det konkret ni ska göra?
- Vi ska i samarbete med en tanzanisk organisation hjälpa till med att ordna belysning på ett flickinternat och i lärarbostäder som byggs i anslutning till en skola. Det handlar om sådant som att dra kablar i väggar, skruva fast vägguttag och installera proppskåp. Elen drivs med hjälp av solceller.

När åker ni?
- 9 juni. Vi ska vara där i sju veckor.

Hur finansieras resan och projektet?
- Föreningen har själv genom åren haft en del events, auktioner och försäljningar. INUG får också in gåvor från privatpersoner och så har vi företag som sponsrar. Vi har också fått stipendier. Det räcker till våra flygresor och uppehälle där plus till materialkostnader.

Utöver arbetet ni ska göra där, vad tror ni blir starka upplevelser för er?
- Bara sådant som att åka buss bland folk, hönor och getter blir nog en upplevelse. Vi vet att vi kommer att göra en 12 timmars bussresa på dåliga vägar när vi ska hämta material till internatet. Kanske också åka båt över Victoriasjön. Men allt blir en upplevelse. Det känns stort, spännande.

Kommer ni att blogga?
- Absolut, från den 10 juni när vi har landat, om inte förr.

Till bloggen


Eva Bergstedt 2013-06-03Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny forskning om acceptans kring fysisk distans

Fysisk distansering är viktig för att bromsa spridningen av coronaviruset. Nu har ett forskningsprojekt, med LiU-forskaren Per Nilsen i
spetsen, inletts för att studera bestämmelser om fysisk distansering: hur de har motiverats, hur de har kommunicerats av myndigheter och hur de har
efterlevts av befolkningen i Danmark och Sverige.

Vinnarna i årets digitala Teknikåtta utsedda

På grund av coronakrisen flyttade tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnade in sina uppgifter digitalt. Nu har de tio vinnarna utsetts och en av dem är klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping.

Akademiska högtiden ställs in

Det blir ingen akademisk högtid 2020. Under rådande omständigheter och de rekommendationer som gäller för stora sammankomster med anledning coronapandemin, har Linköpings universitet beslutat att ställa in årets evenemang.

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-05