Göm menyn

Tufft för studenter att hitta hem

Åtta månaders väntan på en studentbostad i Linköping, skriver Högskoleguiden. Är det så illa, Joanna Rutkowska, fastighetschef på Kårservice?

– Nja … just nu kan den som vill få tak över huvudet omgående och så är det ofta till vårterminerna. Men visst stämmer det att bostadsmarknaden för studenter i Linköping varit svår de senaste åren och till hösten kommer det att bli tufft igen.

Studentbostäder intill Campus VallaI genomsnitt över året krävs 250 poäng (en väntedag i kö ger en poäng) för att få en studentbostad i Linköping, skriver DN i Högskoleguiden som kom i förra veckan.

En studieplats - därefter åtta månaders väntan på bostad, är det som gäller för nya studenter?
– Inte för alla, men för en del. Det blir alltid knepigt när man ska räkna fram genomsnittlig väntetid för en studentbostad. Det brukar finnas 700-1000 korridorrum att fördela till nya studenter, för den gruppen räcker vanligtvis runt 150 köpoäng.
Och de som utnyttjat möjligheten att gratis ställa sig i Studentbostäders kö redan då de fyllt 17, har de redan en del poäng när de kommer hit, säger Joanna Rutkowska (bilden nedan).

– De som inte kan få bostad i den omgången eller vill ha en lägenhet får konkurrera med andra studenter som redan pluggat här ett tag och då krävs betydligt fler poäng, över 500 poäng är inte ovanligt. Under våren minskar köpoängen som behövs drastiskt, då kan man få ett korridorrum för 0 poäng.

Joanna Rutkowska, porträttÅ andra sidan är det bara runt 30 procent av studenterna som bor i studentbostäder. Majoriteten fixar boende på öppna marknaden, hos allmännyttan, privata hyresvärdar eller som inneboende.

Är det samma väntan på den marknaden?
– Det skiftar också. Starten på höstterminen är alltid problematisk. Särskilt den första tiden med nolle-p, då äldre studenter inte hunnit lämna sina bostäder än.

– Men på LiU har vi ett fantastiskt mottagande av nya studenter med runt 2000 faddrar som engagerar sig och också ser till att nykomna i alla fall har en soffa att sova på första tiden. Här blir inga helt bostadslösa, ingen behöver bo i tält eller övernatta i en bil första tiden, säger Joanna Rutkowska.

Hur ser då ”bostadskarriären” ut för nya studenter som inte direkt får en reguljär studentbostad?
– Det vanligaste tycks vara att de bor inneboende några månader i väntan på ett studentrum. Många får också ganska snabbt kompisar att dela bostad med och det kan vara mycket lättare att hitta en ledig fyra än en liten etta.

För nya studenter vid Campus Norrköping finns en bostadsgaranti. Den är nu under utredning – blir det förändringar?
– Den gäller fortsatt året ut för nyantagna studenter som har längre pendlingstid än en timme till universitetet. Men samtidigt som det har blivit allt svårare att upprätthålla garantin på hösten står ofta tomma lägenheter under vårterminerna. Kostnaderna för dem hamnar förstås på hyran för alla som hyr av Studentbo. Det blir dyrt, och det är därför vi vill se över formerna för bostadsgarantin.

Bostadslänkar:
Bostadspoolen, Kårservice
Studenternas hyresgästförening, Kombo
Studentbostader
Byggvesta
Studentbo

Foto: David Einar (Studentbostäder Colonia), Jonathan Allvin (Joanna Rutkowska)


Gunilla Pravitz 2013-03-13Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10