Göm menyn

Några minuter med Johanna Nilsson ...

... lärarstudent och nyligen hemkommen från Kenya efter en fältstudie där.

Johanna Nilsson

Du är en av 11 lärarstudenter som varit i Kenya och arrangerat en konferens på temat Vägar ut ur fattigdomen.  Hur kommer det sig?

- Vi ska bli gymnasielärare och läser samhällsfördjupning under ett år. I kursen finns möjligheten att göra en fältstudie för att få en inblick i globala relationer. Vi har varit i Kenya i nästan tre veckor, besökt flera olika skolor, fått inblick i globala relationer och studerat lokalsamhället. I samband med fältstudien anordnade vi den här konferensen tillsammans med Nairobi University, den planerades innan vi åkte.

Hur var konferensen?
- Den blev lyckad. Ett hundratal personer deltog, allt ifrån privatpersoner som startat egna företag till representanter för olika organisationer. Konferensen var indelad i de fyra områdena idrott, teknik, utbildning och företagande, och vi hade huvudtalare både från Kenya och andra länder för varje område. En av talarna var statsvetaren Elin Wihlborg från LiU.  Hon föreläste om demokrati, rättigheter och e-tjänter. Själv deltog jag i de sessioner som handlade om utbildning som en väg ut ur fattigdom. Eftersom vi redan hade besökt skolor så var det givande att höra studenter, lärare och universitetslärare i Kenya berätta mer och ha reflektioner om skolsystemet där. Man fick verkligen tid att utbyta tankar med varandra. Vi har både likheter och olikheter i våra skolsystem. Kenyanerna har också en avgiftsfri skola, till exempel, men alla har ändå inte råd att gå i skolan därför att sådant som skoluniformer kostar pengar. Ett annat ämne vi hade uppe handlade om genusfrågor i skolan, något de behöver arbeta mycket med. Liksom med mänskliga rättigheter. Om inte de mänskliga rättigheterna respekteras så går det inte att upprätthålla någon demokrati.

Märkte ni något av det då stundande valet i Kenya?
- Inte så mycket mer än att befolkningen talade om det och hoppades på mindre valfusk och ett lugnare val. De nämnde också att de skulle bunkra upp med mat och liknande för att det kunde vara oroligt att gå utanför dörren runt valet.

Vad bär du med dig från resan nu när du är hemma igen?

- Att utbildning och kunskap tillsammans med engagemang inom de andra områdena konferensen tog upp kan vara en väg ut ur fattigdom. Och att vi alla berörs av globaliseringen i världen, vad vi gör i västvärlden påverkar hur det ser ut i tredje världen. Det lilla engagemanget är viktigt.  Jag har också fått uppleva hur de olika villkoren är för människor i olika delar av världen. Det är vi i Sverige och västvärlden som sticker ut med vår höga levnadsstandard, majoriteten lever som flertalet gör i Kenya där fattigdomen är utbredd. Det känns viktigt att ha sett det med egna ögon, inte minst när vi ska undervisa i ämnen som global fattigdom och internationalisering.

Kommer du och de andra lärarstudenterna som var med i Kenya att hålla kvar kontakten med landet?
- Vi kommer i fortsättningen att arbeta aktivt med skolprojektet Elimu som sedan ett år tillbaka drivs av lärarstudenter på LIU. Föreningen har ett samarbete med den ideella föreningen Global relations som startade skolan Kenswed Academy i Kenya för drygt ett år sedan. Det är en gymnasieskola som vänder sig till ungdomar i Nairobis slumområden som på grund av ekonomiska eller sociala orsaker inte kan gå på gymnasiet. Elimu arbetar för att driva två klassrum på den skolan. Nu i vår kommer vi till exempel att sälja fika och smycken utanför HumSam-bibblan i D-huset på Campus Valla varje tisdag och vi arrangerar också "Elimuloppet – 5 km för välgörenhet", som går av stapeln den 28 maj med start på Campus Valla. Alla intäkter ska gå till att möjliggöra skolgång för de kenyanska ungdomarna. 

Bilden: Lärarstudenter och lärare i Kenya.

Lärarstudenter i Kenya

Global relations 
Elimu-projektet 
Konferensen Uplifting the poor 


Eva Bergstedt 2013-03-13Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18