Göm menyn

Några minuter med Jessica Wallin …

… yrkeslärare som undervisar blivande frisörer och stylister på Anders Ljungstedts gymnasium parallellt med forskning på Linköpings universitet.

Jessica Wallin

Du delar nu din tid så att du är på gymnasieskolan en dag i veckan och resten av tiden på Linköpings universitet. Hur kommer sig detta?
- Regeringen satsar numera på nationella forskarskolor för lärare. Det är ett sätt att höja lärarnas kompetens och status, och att skapa lektorstjänster i skolorna. Möjligheten att forska har inte funnits så länge för oss yrkeslärare på gymnasiet, men sedan något år tillbaka så kan vi det via den här regeringssatsningen.

Varför valde du att börja forska?

- Från början var jag frisör och sedan har jag jobbat som yrkeslärare i fem år. För några år sedan läste jag in en yrkeslärarexamen på LiU. Jag trivdes i den akademiska miljön och när sedan en lärare på universitetet ringde och uppmuntrade mig att söka till forskarskolan så bestämde jag mig för att göra det. Det var en helt annan värld som lockade. Forskningen ger mig ett annat perspektiv på utbildning och jag får ett bredare synsätt på mitt yrke samtidigt som jag kan tillföra den akademiska miljön perspektiv från min vardag.

Du forskar kring begreppet entreprenörskap i undervisningen, ett arbete som ska leda fram till en licentiatavhandling. Varför valde du det ämnet?
- Entreprenörskap ska numera ingå som en röd tråd genom hela utbildningssystemet på gymnasiet. Skolan ska främja sådana förmågor hos eleverna, enligt läroplanen från 2011. Men det står inte på vilket sätt. Därför tyckte jag att ämnet var intressant att fördjupa sig i. Nu håller jag på och intervjuar bland annat 13 yrkeslärare och fyra skolledare om hur de tänker kring begreppet, hur de jobbar med entreprenörskap i skolan och hur de ser på begreppet ”entreprenöriella förmågor”. Och jag får väldigt olika slags svar.

Hur arbetar du själv med entreprenörskapsfrågorna gentemot dina frisör- och stylistelever?

- Det är inte så lätt att sätta ord på. Men viktigt för mig är nog att eleverna känner att de vågar pröva nya saker och inte är rädda för att ta egna initiativ. Det är så klart lättare sagt än gjort, men jag tror att om eleverna känner att det är okey att pröva nya saker och att det inte är hela världen om det blir fel ibland så har man kommit en bit på väg. Om man inte vågar pröva nytt skulle ju inte utvecklingen gå framåt, nytänkade och initiativförmåga förknippar jag själv mycket med entreprenörskap.  Jag försöker också ofta jobba i projekt med eleverna där de få bestämma en hel del själva och där jag inte är en uppslagsbok utan mer handledare.  Förhoppningsvis ökar det elevernas förmåga till självständighet, initiativförmåga och problemlösningsförmåga.

Vad kan dina resultat, när de är klara, tillföra skolan?
- Om det finns olika syn på begreppen kring entreprenörskap så riskerar undervisningen att inte bli likvärdig. Genom att peka på bristerna i vad som saknas i undervisningen så går det att utveckla läroplanen och arbetssättet för lärarna.

Du räknar med att vara klar med din licentiatavhandling 2014. Vad händer då?
- Tanken är att jag ska tillbaka till skolan på heltid och kanske jobba med utvecklingsarbete där. Men ingen på skolan verkar veta i dagsläget.

Regeringens satsning på nya karriärtjänster för lärare

Forskarskola i yrkesämnenas didaktik


Eva Bergstedt 2013-03-05Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20