Göm menyn

Några minuter med Stellan Welin...

… professor i bioteknik, kultur, samhälle som har gett sig in i debatten om skolans undervisning i matematik med en artikel under Brännpunkt i Svenska Dagbladet.

Stellan WelinHur kommer det sig att du ger dig in i debatten om matematiken i skolan?
- Jag retade mig på den första artikeln  ”Elever måste plugga mycket mer matte" och den argumentation om matematikens betydelse för att man ska klara sig i vardagslivet. Det tror jag inte alls på. Sanningen är att man klarar sig med ganska lite. Så gav jag några exempel som retade upp många. Samtidigt håller jag med om att det verkligen behövs många som har goda kunskaper i matte, men skolmatematiken är dålig både för dem som har svårt och för dem som har lätt.

Vad är det du vänder dig mot? Vad vill du åstadkomma?
- Jag vänder mig mot att eleverna måste räkna massor av nästan likadana tal. Det är bara tråkigt. Fler timmar är ingen lösning. Jag tror att matematik bäst lärs ut i ett sammanhang, till exempel om man tar upp något spännande naturvetenskapligt problem. Att bara lära sig massor av ”rutinräknande” är meningslöst. Många arga kommentatorer tycks tro att detta harvande med rutinuppgifter förbättrar den logiska förmågan. Helt fel. Fördelen med ”rutinmatematik” är att om man följer reglerna så blir det rätt. Man behöver inte alls tänka. Dagens tråkiga matematik i skolan skrämmer också bort begåvningarna samtidigt som man lyckas få många att känna sig dummare än de är.

Artikeln har fått en hel del reaktioner, hade du väntat dig det?
- Nej, inte att så många skulle reagera. Jag har också fått många positiva kommentarer. Jag trampade på en öm tå och ifrågasatte en ”självklar” sanning, nämligen att mer matematik i skolan är det bästa vi kan göra för Sveriges framtid. Mest uppseendeväckande är att demokratin tycks hotas om det inte blir mer matematik i skolan.

Varför är just matematiken så omdiskuterad?
- Antagligen för att många tror att detta är nyckeln till framgång. Den viktiga diskussion borde inte vara hur vi lär alla mer matte utan hur vi kan stimulera många att gå vidare till naturvetenskap, teknik och annat där de på vägen dit behöver matematik. Och se till att introducera lite av matematikens spännande idéer så att de riktigt intresserade får något.
Sluta tro att förmågan att lära sig matematik tar slut i unga år.

Varför behöver vi överhuvudtaget lära oss matte?
- Jo, det är bra att kunna. Förresten brukar det vara kul rätt länge. Med lagom dos och gjort på ett spännande sätt så hoppas jag att matematiken kan göras mer stimulerande så att fler vill ägna sig åt det.

Stellan Welins slutreplik i Svenska Dagbladets debatt om matematiken

Bild: Stellan Welin, foto: Gunilla Pravitz

 

 


Birgitta Weibull 2013-02-25
Anmäl inlägg: RSS med de senaste kommentarerna på den här artikeln

Varför är inlägget olämpligt?
Din e-postadress
Ange siffran5983

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bygger datalabb för AI-utveckling på medicinska bilder från SCAPIS

Samma teknik som utnyttjas för att göra deepfake-videor ska användas av forskare till att skapa AI-genererade medicinska bilder. De syntetiserade bilderna ska representera data från SCAPIS-studien om hjärt- och lungsjukdom och kunna användas till forskning om AI-lösningar för vården.

AI- forskning i väntans tider

EU-kommissionen har nyligen stakat ut vägen för en gemensam satsning på artificiell intelligens. ”Detta ligger helt i linje med de tankar vi har framfört inom det Europeiska forskarnätverket CLAIRE”, säger LiU-forskaren Fredrik Heintz.

Hur ska vi bygga förtroende för robotarna?

Redan idag används artificiell intelligens på många områden för att underlätta människans jobb, exempelvis i produktion och vid beslutsfattande. Men framöver kan AI även komma att användas för att vårda människor, och då är det robotar som ska göra jobbet. Två forskare vid Linköpings universitet ska leda ett nytt projekt om förtroende och tillit i förhållandet mellan människa och robot.

LiU-studenter bäst i Sverige på företagsvärdering

Professionella aktieanalytiker sätter ”behåll” eller ”köp”, men studenterna
från LiU rekommenderar ”sälj” för bygghissföretaget Alimak. Med den analysen har de precis vunnit SM i företagsvärdering för ekonomistudenter.

Humanistdygnet vill få oss att tänka nya tankar

Nu är det dags igen. Lördag den 19 september kommer kårhuset Kollektivet i Linköping att fyllas med humanister. I tolv timmar kommer föreläsningar och panelsamtal kring vetenskap och kultur att varvas med musik, dans, konst och teater.

Kandidat till rektor för Linköpings universitet presenteras för samråd

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp har beslutat att för samråd om ny rektor föra fram professor Jan-Ingvar Jönsson, Linköpings universitet.

Ämneslärarprogrammen vid LiU bland de bästa i landet

Vid Universitetskanslersämbetets granskning av landets ämneslärarutbildningar får Linköpings universitet fortsatt toppbetyg. Statistiken visar att LiU är det enda lärosätet som fått godkänt för sin ämneslärarutbildning i matematik, åk 7-9.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-02-27