Göm menyn

Några minuter med Cecilia Åsberg...

… forskare vid Tema Genus och avgående chefredaktör för tidskriften NORA, Nordic Journal of Feminist and Gender Research, som utvärderats med idel beröm.

NORA är en nordisk tidskrift för genusforskning som enligt utvärderarna håller hög vetenskaplig kvalitet och har stor betydelse för genusforskningen både internationellt och i Norden. Hur har redaktionsgruppen jobbat för att uppnå det?

Cecilia Åsberg- Vi har jobbat i ett litet redaktionellt team som kompletterats med ett Junior Editorial Board för att träna unga kommande forskare i det akademiska livets publiceringsvillkor. Det var också en öppning för arbetet vi gjort med att öka NORAs synlighet i forskarvärlden.

– Vi har också lanserat specialnummer av NORA på internationella konferenser och i digitala och sociala medier för att få forskare att klicka in och läsa artiklarna. Vi införde även en elektronisk manuskriptcentral som resulterade i många fler och kvalitativt bättre artiklar. Vi gick från ett dussin till över hundra inskickade manus, men har fortfarande ca 40 procent acceptance rate.

– Vi införde också nya textformat, som short position papers i en serie vi kallade "Taking Turns" där framstående nordiska och internationella forskare fått ge sitt perspektiv på nya utvecklingar inom fältet.

Du har varit chefredaktör de senaste tre åren med Malin Rönnblom i Umeå som medredaktör, vad har varit er största utmaning?
– Att hinna med den dramatiska ökningen av inskickade artiklar, men också att hitta kvalificerade granskare, peer reviewers. Vi trodde det skulle bli en utmaning att jobba över distans med varandra, men det var faktiskt aldrig något större problem.

Vad är du mest nöjd med?
– Att externa internationella bedömare så här efteråt ger NORA absolut toppbetyg. Jag är också nöjd med att NORAs tvärvetenskapliga ambition lyckades öppna upp även för naturvetenskapliga och medicinska genusforskarintressen. Kritisk kreativitet och vågade tvärvetenskapliga samarbeten ligger mig varmt om hjärtat som forskare.

Vad gör NORA intressant för genusforskare utanför Norden?
– Nordisk könsforskning med nordiska begreppsdebatter eller empiri, kan ge den annars angloamerikanskt dominerade forskarvärlden en annorlunda vinkel. Det gör att forskare över hela världen läser NORA och skickar in bidrag. Vi har fått många icke-nordiska bidrag från exempelvis Australien, Nederländerna och Estland för att det där också finns väletablerad genusforskning och spännande teoridebatter. Eller, som i forna öststatsländer, för att det finns uppstartade forskningsdebatter som förs på bred front och för att man har ett intresserat öga på den nordiska forskningspolitiska utvecklingen. Den nordiska situationen öppnar för spännande jämförelser exempelvis när det gäller jämställdhetspolitik.

–Dessutom publicerar NORA en hel del som enkelt låter sig användas i grund- och forskarutbildning, till exempel position papers och review essays.

– Plus, NORA är trots allt den enda tidskriften med peer review som regelbundet ges ut på engelska i Norden.

Vad händer med NORA när redaktörsskapet lämnar LiU?
– Av tradition ambulerar NORA, tre år i taget med fyra nummer per år, mellan nordiska lärosäten som har framstående genusforskningen. Vi lämnar nu över redaktörskapet till ett spännande danskt team, lett av Pauline Stoltz vid Aalborg Universitet med Kirsten Hvenegård-Lassen vid Roskilde Universitet.

– NORA firar dessutom 20 år med ett specialnummer som utkommer i slutet av 2013 om makt och motstånd i relation till feministisk forskning. Det blir superspännande!

NORA, Nordic Journal of Feminist and Gender Research, på förlaget Taylor & Francis hemsida

Bild: Cecilia Åsberg, foto Jenny Ahlgren


Birgitta Weibull 2013-02-07Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18