Göm menyn

Några minuter med Klara Fridman ...

... som tillsammans med andra ingenjörsstudenter och naturvetare arrangerar en välgörenhetsgala den 17 november.

Klara Friman

Du läser design och produktutveckling och är engagerad i INUG, Ingenjörer och naturvetare utan gränser. Vad är det för något?
- Det är en ideell förening som finns på olika platser både i Sverige och i andra delar av världen. Vi jobbar för att sprida kunskap om vad man som ingenjör och naturvetare kan göra för att arbeta för en socialt och miljömässigt hållbar utveckling. Vi kan påverka med den kunskap vi har, det är viktigt att veta att vi har ett ansvar och att vi med våra kunskaper kan hjälpa många.  Här på LiU är vi 50 aktiva och många av oss är väldigt engagerade.

Kan du ge exempel på vad ni gör?
- Vi driver tre projekt. Ett heter After School och är ett läxhjälpsprojekt i samarbete mellan LiU och Rydsskolan. Vi hjälper eleverna med läxor och hoppas på så sätt också inspirera dem till att vilja söka vidare till universitetsstudier när det är dags. Det är väldigt roligt och det känns som att man gör skillnad. Sedan har vi ett projekt i Tanzania där vi i samarbete med en tanzaniansk organisation hjälper till med att ordna belysning på ett flickinternat som byggs. Under två somrar har totalt fyra studenter varit där, under sju - åtta veckor. Första året fraktades också två solceller dit. Och det tredje projektet är i Bolivia där vi hjälper till med marknadsföring av ett bondekooperativ och deras varor. Två studenter har varit på plats under sommaren. I sommar räknar vi med att nya studenter åker iväg.

- Dessutom ordnade vi förra året en seminarieserie som kallas för Den reflekterande ingenjören. Vi jobbar för att genomföra liknande seminarier i vår igen. Utgångspunkten i de seminarierna är att om teknik används på rätt sätt så kan den vara ett effektivt redskap för att bekämpa exempelvis hunger och klimatförändringar.

Nu arrangerar ni en välgörenhetsgala den 17 november. Varför?
- Vi vill samla in pengar till våra projekt i Tanzania och Bolivia. All vinst går dit. Vi vill också sprida information om våra projekt och om INUG. Läkare utan gränser är ju väl kända, vi hoppas att även vår organisation kan bli mer känd. Vi har liknande värderingar men en skillnad är att Läkare utan gränser främst jobbar där katastrofer har inträffat, medan vi jobbar förebyggande.

Vilka är inbjudna till galan?
- Studenter, lärare och andra vi haft kontakt med på universitetet, liksom företag och media. Vi vill gärna att företagen ska känna till oss och veta om att de kan samarbeta med oss.

Vad sker under kvällen?
- Det är andra året vi arrangerar galan. Vi kommer att ha mingel, en fin tre rättersmiddag och underhållning. Ha en kul kväll helt enkelt.

- Sen har vi en auktion också, den 4 december. Auktion för Aktion kallas den. Vi kommer att auktionera ut olika saker, bland annat en cykel, till förmån för våra projekt.

INUG

INUG på Facebook


Eva Bergstedt 2012-11-14Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14