Göm menyn

Lärarstudenter arrangerar konferens i Kenya

Några minuter med Johanna Nilsson, lärarstudent som tillsammans med tio andra blivande lärare arrangerar en konferens om vägen ut ur fattigdom i Kenya den 14-16 februari nästa år.

Hur kommer sig detta?

Johanna Nilsson

- Vi ska bli gymnasielärare och läser en kurs i samhällsfördjupning under ett år. I utbildningen ingår en frivillig fältstudie och vi riktar in oss på att ta reda på mer om vägar ut ur fattigdom. Vi kommer att vara i Kenya i tre veckor, besöka skolor, ett barnfängelse, studera lokalsamhället – med fokus på detta med att ta sig ur fattigdom. Fältstudien avslutas med den här konferensen.

Varför har ni valt att genomföra fältstudien och konferensen i Kenya?

- En av våra lärare, P-O Hansson, har många kontakter där och ingår i ett svensk-kenyanskt samarbete. Det var han som kom med idén om att arrangera en konferens om möjligheter att ta sig ur fattigdom och vi tyckte det lät intressant. Konferensen blir ett samarbete mellan Nairobi universitet och LiU.

Hur långt har ni kommit i arrangemanget?

- Vi håller på för fullt, det är en väldig process.  Det handlar om alltifrån att hitta huvudtalare till att fixa pennor. Så det är tur att vi har stöd från universitetet, annars hade vi inte kunnat genomföra det. Vi vill ha föreläsare i fyra olika kategorier: Idrott, Teknik, Utbildning och Företagande, till exempel talare som själva tagit sig ur fattigdom och som kan komma med goda exempel på hur de gjort. En av huvudtalarna blir Isaac Macharia, en kenyansk elitlöpare som kommer från väldigt fattiga förhållanden. Han besöker för övrigt LiU den 1 november. Då arrangerar vi tillsammans med Utrikespolitiska studentföreningen en föreläsning med honom på temat ”Running out of poverty”. Han berättar om sitt liv från extrem fattigdom till att ha blivit en världsklasslöpare och studera på universitet.

- Vi bjuder också in svenska och utländska organisationer och företag som kan vara intresserade av att medverka på konferensen, eller komma dit och lyssna. Bland annat har vi tagit kontakt med FN-kontoret i Nairobi.

Har ni några svenska föreläsare klara?

- Ja, Elin Wihlborg som är biträdande professor i statsvetenskap på LIU ska föreläsa om demokrati, rättigheter och e-government. Och Henrik Hansson som är docent i data och systemvetenskap vid Stockholms universitet föreläser på temat teknik för utveckling. 

På vad sätt kan ni ha nytta av detta som blivande gymnasielärare?

- En del av kursen vi läser i samhällsfördjupning handlar om global fattigdom och internationalisering. Vi kommer att undervisa i det. Då är det viktigt att ha egna erfarenheter och få perspektiv på hur omvärlden faktiskt ser ut. I det fallet släpar våra egna läroböcker efter, förändringarna är så snabba. Dessutom hoppas vi få konkreta exempel på konferensen hur människor gör för att ta sig ut ur fattigdom, exempel vi kan ta med oss när vi undervisar i samhällskunskap. Plus att vi gör en aktiv handling för globala frågor genom att anordna konferensen. 

Mer om konferensen Uplifting the Poor 

Lärarstudenternas blogg 

Isaac Macharia: Från slummen till världseliten 


Eva Bergstedt 2012-10-29Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10