Göm menyn

Lärarstudenter arrangerar konferens i Kenya

Några minuter med Johanna Nilsson, lärarstudent som tillsammans med tio andra blivande lärare arrangerar en konferens om vägen ut ur fattigdom i Kenya den 14-16 februari nästa år.

Hur kommer sig detta?

Johanna Nilsson

- Vi ska bli gymnasielärare och läser en kurs i samhällsfördjupning under ett år. I utbildningen ingår en frivillig fältstudie och vi riktar in oss på att ta reda på mer om vägar ut ur fattigdom. Vi kommer att vara i Kenya i tre veckor, besöka skolor, ett barnfängelse, studera lokalsamhället – med fokus på detta med att ta sig ur fattigdom. Fältstudien avslutas med den här konferensen.

Varför har ni valt att genomföra fältstudien och konferensen i Kenya?

- En av våra lärare, P-O Hansson, har många kontakter där och ingår i ett svensk-kenyanskt samarbete. Det var han som kom med idén om att arrangera en konferens om möjligheter att ta sig ur fattigdom och vi tyckte det lät intressant. Konferensen blir ett samarbete mellan Nairobi universitet och LiU.

Hur långt har ni kommit i arrangemanget?

- Vi håller på för fullt, det är en väldig process.  Det handlar om alltifrån att hitta huvudtalare till att fixa pennor. Så det är tur att vi har stöd från universitetet, annars hade vi inte kunnat genomföra det. Vi vill ha föreläsare i fyra olika kategorier: Idrott, Teknik, Utbildning och Företagande, till exempel talare som själva tagit sig ur fattigdom och som kan komma med goda exempel på hur de gjort. En av huvudtalarna blir Isaac Macharia, en kenyansk elitlöpare som kommer från väldigt fattiga förhållanden. Han besöker för övrigt LiU den 1 november. Då arrangerar vi tillsammans med Utrikespolitiska studentföreningen en föreläsning med honom på temat ”Running out of poverty”. Han berättar om sitt liv från extrem fattigdom till att ha blivit en världsklasslöpare och studera på universitet.

- Vi bjuder också in svenska och utländska organisationer och företag som kan vara intresserade av att medverka på konferensen, eller komma dit och lyssna. Bland annat har vi tagit kontakt med FN-kontoret i Nairobi.

Har ni några svenska föreläsare klara?

- Ja, Elin Wihlborg som är biträdande professor i statsvetenskap på LIU ska föreläsa om demokrati, rättigheter och e-government. Och Henrik Hansson som är docent i data och systemvetenskap vid Stockholms universitet föreläser på temat teknik för utveckling. 

På vad sätt kan ni ha nytta av detta som blivande gymnasielärare?

- En del av kursen vi läser i samhällsfördjupning handlar om global fattigdom och internationalisering. Vi kommer att undervisa i det. Då är det viktigt att ha egna erfarenheter och få perspektiv på hur omvärlden faktiskt ser ut. I det fallet släpar våra egna läroböcker efter, förändringarna är så snabba. Dessutom hoppas vi få konkreta exempel på konferensen hur människor gör för att ta sig ut ur fattigdom, exempel vi kan ta med oss när vi undervisar i samhällskunskap. Plus att vi gör en aktiv handling för globala frågor genom att anordna konferensen. 

Mer om konferensen Uplifting the Poor 

Lärarstudenternas blogg 

Isaac Macharia: Från slummen till världseliten 


Eva Bergstedt 2012-10-29Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18