Göm menyn

Några minuter med Ahmed Dia Jeber ...

Ahmed Jaber

... högskoleingenjörsstudent som prisas för sitt engagerade samhällsarbete i stadsdelen Berga i Linköping.

Du har fått ett trygghetspris av bostadsbolaget Stångåstaden för ditt ideella arbete med att skapa en ökad trygghet i Berga. Vad är det du har gjort?

- Jag bor själv i Berga och känner därför väl till att det finns problem, inte minst bland ungdomarna där. För två år sedan startade jag en förening ”Trygga Berga” för att komma tillrätta med problemen. Nu har vi nattvandring där. Vi är femton personer som turas om att nattvandra två gånger i veckan, tio är ungdomar och fem är föräldrar. Vi pratar med ungdomarna vi träffar på, kollar vad de har för problem och håller koll på vad som händer.

Du hade ju själv bara bott några år i Sverige när du startade föreningen. Hur kommer det sig att du har detta engagemang?

- Jag trivs bra i Berga, vill inte flytta därifrån. Har många vänner och kontakter där som jag träffar på fotbollsplanen, hemma, på gatan eller i Berga centrum. För mig var det viktigt att göra något när jag märkte att det fanns problem. Och då kom jag på idén med nattvandring. En svensk granne hjälpte mig att skriva ansökan till stadshuset, nu har vi ett samarbete med kommunen och polisen.

För fem år sedan kom du och din familj som flyktingar från Irak. Sedan dess har du snabbt kommit in i ett helt nytt land, gör ideella samhällsinsatser, lärt dig svenska och börjat läsa på universitet. Hur har du burit dig åt?

- Jag var 18 år när jag kom till Sverige. Det var svårt att komma in i det svenska samhället och att lära känna svenskar. Men jag hade ett mål och det var att bli polis. Jag frågade min svenskalärare hur jag skulle göra för att nå det. Jag visste att svenska språket var nyckeln in i det svenska samhället och hon sa att jag skulle läsa böcker, läsa böcker, läsa böcker - och läsa tidningar. Men jag var lat, haha, och läste bara tidningar. Artiklar om poliser, hur dom jobbar och hur det brottsförebyggande arbetet ser ut. Och jag såg många svenska polisfilmer, som till exempel Johan Falk. Jag kan nog dom filmerna utantill…

- Jag slet med språket för att lära mig mer varje dag. Mina lärare stöttade mig. Och på tre år hade jag både lärt mig svenska och klarat av att komplettera mina gymnasiestudier från Irak. Det var heltufft. Men jag hade inte svenskt medborgarskap då, så jag kunde inte söka till polishögskolan.

Nu läser du till högskoleingenjör, datateknik, på LiU och jobbar dessutom extra på McDonalds.

- Ja, jag är inne på mitt andra år på utbildningen och trivs bra. Men jag vill inte ta studielån, därför jobbar jag på McDonalds. Det är också ett sätt att komma in mer i samhället, jag lär mig svenska i den miljön och jobbet ger mig livserfarenhet.

Hur går det med drömmen om att bli polis?

- Nu har jag mitt svenska medborgarskap men tänker att jag istället ska använda mig av min datautbildning och söka jobb direkt till polisen som dataingenjör där.

Vad driver dig?

- Mina föräldrar ger mig kraft. De har stöttat, ställt de rätta frågorna till mig och hjälpt mig till att bli en bra person i det svenska samhället.

Film från prisutdelningen


Eva Bergstedt 2012-10-18Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10