Göm menyn

Fem minuter med Jakob Vrang ...

… om nödvändigheten av att sjunga i manskör.

Jakob VrangLinköpings Studentsångare, f d Lihkören, firar 40-årsjubileum. En kör som många gärna går in i men högst motvilligt lämnar. Andrabasen Jakob Vrang, till exempel, är aktiv på 16:e året.

Vad är grejen med manskör?
– Att det är så läckert med frack, kanske … nej, men manskör är ett speciellt instrument. Många förknippar det med gamla gubbar och fosterländska sånger och så är det väl ganska ofta – fast det gäller knappast Studentsångarna. Det är en kör med korister i åldern från 19 till 60 och med höga ambitioner. Vi sjunger allt från vårsånger till nyskriven musik och schlagers. Och så är vi bra på att spexa. Det är helt enkelt en skön stämning. Man känner sig glad efter varenda repetition.

Du gick med i kören 1996, när du började läsa till civilingenjör i teknisk fysik. Hur kom det sig?
– Då hette kören Lihkören, och att den var en riktigt bra kör hade jag hört redan innan jag kom till Linköping. Så jag gick på deras Nollekonsert och anmälde mig direkt.

Skjortbröst med gult bandAha, så fracken hade du redan med i resväskan?
– Nej, det hade jag ingen men en god vän till mina föräldrar lånade ut sin. Jag minns att mamma satt i bilen och sydde in något på den precis innan första konserten.

Sedan dess har det gått sexton år. Beskriv känslan innanför skjortbröstet!
– Det är en upplevelse att vara en del av ett kollektiv. Du måste lyssna, anpassa dig och med din röst bidrar du till något större. Kören blir en enda musikalisk kropp. Känslan när allt stämmer är inte bara häftig, den är ashäftig.

Sexton år av idel höjdpunkter, kan man tänka. Men om du får välja en?
– Då blir det slutkoralen i Förklädd gud av Lars Erik Larsson som vi framförde vid en Akademisk festkonsert. Utan tvekan. Jag minns hur håret reste sig på kroppen när vi sjöng.

Körer brukar också vara intensivt sociala organismer. Särskilt studentkörer, kanske?
– Jo, själv har jag kören att tacka för det mesta i mitt sociala liv. Den har gett mig många av mina närmaste vänner. Och min körfadder Emil föreslog mitt exjobb på Sectra, där fick jag senare jobb och där är jag alltjämt kvar.

Och några som kallar sig Sectra Singers kan man googla på. Och du har länge varit med i en grupp ur Studentsångarna som heter Men!, som till och med deltagit i en talangjakt på TV …

Kören i CornwallSjunger du jämt?
– I alla fall ganska ofta. Det går åt några kvällar i veckan och inför konserter blir det förstås mer. Ibland kan det kännas allför fullbokat innan jag kommit iväg på någon repetition, men efteråt är jag bara ett stort leende.

Körens dirigent sedan 33 år, Hans Lundgren, är rätt bestämd på en punkt: musikaliskt ska kören ligga på topp. Så har Linköpings Studentsångare också vunnit ära och berömmelse, inte minst under alla körresor.

Aldrig några fadäser?
– Hm, det har väl hänt. Som att Hans gett oss fel ton till Studentsången och skickat tenorerna till omöjliga höjder. Så är det ju det här med att passa bussar och komma ihåg fracken …

Niklas Öresjö med upphittad plastspadeVärsta minnet?
– Det var väl i Cornwall (bild ovan), vi skulle hålla konsert på en amfiteater och det fanns väl inte en körmedlem som inte glömt något. Skor eller mörka strumpor. Någon fick dra på sig svarta goretexbyxor, en annan (Niklas Öresjö, bild tv) hade glömt det gula kårbandet som ska sitta tvärs över skjortbröstet men hittade en gul plastspade att stoppa innanför fracken. Men själva konserten gick fantastiskt bra!

Och nu firar kören 40-årsjubileum. Med vad?
– Med buller och bång. Jubileumskonsert den 13 oktober i Konsert & Kongress. Efteråt stor bankett med 300 personer, gamla sångare och gäster från broder- och systerkörer i Lund, Stavanger, Åbo, Stockholm och Norrköping.

 

jubileumsloggaNöjer sig 40-årsjubilaren bara med det?

– Ånä. Till julkonserterna sätter vi ihop stycken vi sjungit genom åren och alla gamla korister som vill får ansluta. Riktigt slut tar det inte förrän nästa sommar då vi siktar på en körresa till Argentina.

Studentsångarnas hemsida

Ett klipp från youtube och talangjakten med Jakob Vrang och gruppen Men!

Foto: Magnus Björklund, Jakob Vrang, Anna Torstensson Ekman


Gunilla Pravitz 2012-10-08Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny forskning om acceptans kring fysisk distans

Fysisk distansering är viktig för att bromsa spridningen av coronaviruset. Nu har ett forskningsprojekt, med LiU-forskaren Per Nilsen i
spetsen, inletts för att studera bestämmelser om fysisk distansering: hur de har motiverats, hur de har kommunicerats av myndigheter och hur de har
efterlevts av befolkningen i Danmark och Sverige.

Vinnarna i årets digitala Teknikåtta utsedda

På grund av coronakrisen flyttade tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnade in sina uppgifter digitalt. Nu har de tio vinnarna utsetts och en av dem är klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping.

Akademiska högtiden ställs in

Det blir ingen akademisk högtid 2020. Under rådande omständigheter och de rekommendationer som gäller för stora sammankomster med anledning coronapandemin, har Linköpings universitet beslutat att ställa in årets evenemang.

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-05