Göm menyn

Fem minuter med Anette Philipsson ...

... kanslichef på HU, OS-simmare 1984 och -88 och som just utökat medaljsamlingen med fyra nya från Masters-VM i Riccione.

Det kanske inte blir några medaljer för de svenska simmarna i London-OS? Är det inte dags att kalla in våra Mastersimmare - du simmade hem ett VM-guld, två silver och ett brons nu i juni!

– Nja, det skulle kanske inte gå så bra ändå … OS ligger på en högre nivå, om man säger så! Tider på 20 sekunder för 50-metersloppen och två minuter för 200-metersloppen, vi som är mastersimmare har inte längre en syreupptagning som klarar det.

Anette vid bassängkantenMen den räckte till två nya Europarekord i åldersklassen 45-49, inte illa. Guld på 50 m fjäril med tiden 30.21. Hur kändes det?
– Det kom som en överraskning och det blev lite dramatik kring medaljen. Jag hade inte varit tillräckligt snabb för att komma med i det sista, snabbaste finalheatet utan kom med i det näst sista. Det blev mitt livs lopp och jag insåg direkt att jag hade en väldigt bra tid.

Så det blev en nervpers att följa sista heatet från bassängkanten?
– Det kan man säga. Den sydafrikanska simmerska som vann det, fick tiden 30,3. Min tid visade sig räcka för seger.

Därefter kom nästa adrenalinpåslag för din del. Resultatlistan som kom upp visade att du bara kommit sexa?
Anette med guldmedalj– Ja, då tog det fart. Tankarna bara for genom skallen. Det kändes lite jobbigt att stå framför italienarna i Internationella Simförbundet och påpeka att det var jag som vunnit … Det blev lite komiskt. Men de bara log och medgav att det var fel på listan!

Det tog uppåt en timme innan rätt lista kom upp och Anette fick sin guldmedalj (bild tv.
Dagarna innan dess hade det blivit silver och Europarekord på 100 meter frisim, silver 200 meter medley och så ett brons på 50 meter frisim, som också räckte till Europarekord.

I OS 1984 och -88 kom du ”bara” på 12 plats. Hur känns det att följa OS idag – för det gör du väl?
– Det blir förstås en hel del. Rena nostalgin. Jag känner stämningen, inramningen – jag vet precis hur det är att stå inför ett lopp. Det är inte utan att jag skulle vilja vara där.

Och simma?
– Nej, men som åskådare! Att tävla VM på Masternivå är bara avslappnat roligt, ett OS är mer på liv och död. Det skulle jag inte kunna tänka mig idag. Tre år av hård träning, allt ska funka just då och det blir väldigt viktigt att vinna. Jag kan verkligen sätta mig in i känslorna när loppen nu på OS inte går som tänkt.

– Men man tävlar för att se hur långt man kan komma. Det betyder att man utsätter sig, skillnaden mellan succé och inte succé är ju hårfin.

Vad är den största skillnaden mellan de OS du deltog i, Los Angeles 1984 och i Seoul 1988, och OS i London?
– Mediabevakningen, tror jag, det är ett enormt pådrag idag. Det är på gott och ont, det är väldigt roligt med inslag ”bakom” tävlingarna, när man får följa individerna, se hur de förberett sig och höra om deras upplägg.

– Fast som deltagare har man knappast tid att ha koll på allt som händer runt om. I Seoul 1988 fick vi höra att 100-meterslöparen Ben Johnson fällts för doping när vi satt på planet, hur stor den skandalen var förstod vi först när vi var hemma och såg rubrikerna.

På Masters-VM i Göteborg för två år sedan kapade du åt dig tre guld och var bara tiondelar från att slå världsrekord. Hur ser du på din framtida simmarkarriär?
– I Masters tävlar man i åldersklasser, vilket betyder att man vart femte år blir yngst i sin klass. Det ger en bra chanser, men det är inte utan konkurrens. I Riccione var vi nu 12 000 deltagare, det är stort men ändå väldigt avslappnat. De äldsta simmarna är 97, så jag har tiden för mig.

Fotnot: Anette Philipsson tävlar för Linköpings Allmänna Simsällskap, LASS.

Foto: privat
 


Gunilla Pravitz 2012-07-30Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18