Göm menyn

Fem minuter med Anette Philipsson ...

... kanslichef på HU, OS-simmare 1984 och -88 och som just utökat medaljsamlingen med fyra nya från Masters-VM i Riccione.

Det kanske inte blir några medaljer för de svenska simmarna i London-OS? Är det inte dags att kalla in våra Mastersimmare - du simmade hem ett VM-guld, två silver och ett brons nu i juni!

– Nja, det skulle kanske inte gå så bra ändå … OS ligger på en högre nivå, om man säger så! Tider på 20 sekunder för 50-metersloppen och två minuter för 200-metersloppen, vi som är mastersimmare har inte längre en syreupptagning som klarar det.

Anette vid bassängkantenMen den räckte till två nya Europarekord i åldersklassen 45-49, inte illa. Guld på 50 m fjäril med tiden 30.21. Hur kändes det?
– Det kom som en överraskning och det blev lite dramatik kring medaljen. Jag hade inte varit tillräckligt snabb för att komma med i det sista, snabbaste finalheatet utan kom med i det näst sista. Det blev mitt livs lopp och jag insåg direkt att jag hade en väldigt bra tid.

Så det blev en nervpers att följa sista heatet från bassängkanten?
– Det kan man säga. Den sydafrikanska simmerska som vann det, fick tiden 30,3. Min tid visade sig räcka för seger.

Därefter kom nästa adrenalinpåslag för din del. Resultatlistan som kom upp visade att du bara kommit sexa?
Anette med guldmedalj– Ja, då tog det fart. Tankarna bara for genom skallen. Det kändes lite jobbigt att stå framför italienarna i Internationella Simförbundet och påpeka att det var jag som vunnit … Det blev lite komiskt. Men de bara log och medgav att det var fel på listan!

Det tog uppåt en timme innan rätt lista kom upp och Anette fick sin guldmedalj (bild tv.
Dagarna innan dess hade det blivit silver och Europarekord på 100 meter frisim, silver 200 meter medley och så ett brons på 50 meter frisim, som också räckte till Europarekord.

I OS 1984 och -88 kom du ”bara” på 12 plats. Hur känns det att följa OS idag – för det gör du väl?
– Det blir förstås en hel del. Rena nostalgin. Jag känner stämningen, inramningen – jag vet precis hur det är att stå inför ett lopp. Det är inte utan att jag skulle vilja vara där.

Och simma?
– Nej, men som åskådare! Att tävla VM på Masternivå är bara avslappnat roligt, ett OS är mer på liv och död. Det skulle jag inte kunna tänka mig idag. Tre år av hård träning, allt ska funka just då och det blir väldigt viktigt att vinna. Jag kan verkligen sätta mig in i känslorna när loppen nu på OS inte går som tänkt.

– Men man tävlar för att se hur långt man kan komma. Det betyder att man utsätter sig, skillnaden mellan succé och inte succé är ju hårfin.

Vad är den största skillnaden mellan de OS du deltog i, Los Angeles 1984 och i Seoul 1988, och OS i London?
– Mediabevakningen, tror jag, det är ett enormt pådrag idag. Det är på gott och ont, det är väldigt roligt med inslag ”bakom” tävlingarna, när man får följa individerna, se hur de förberett sig och höra om deras upplägg.

– Fast som deltagare har man knappast tid att ha koll på allt som händer runt om. I Seoul 1988 fick vi höra att 100-meterslöparen Ben Johnson fällts för doping när vi satt på planet, hur stor den skandalen var förstod vi först när vi var hemma och såg rubrikerna.

På Masters-VM i Göteborg för två år sedan kapade du åt dig tre guld och var bara tiondelar från att slå världsrekord. Hur ser du på din framtida simmarkarriär?
– I Masters tävlar man i åldersklasser, vilket betyder att man vart femte år blir yngst i sin klass. Det ger en bra chanser, men det är inte utan konkurrens. I Riccione var vi nu 12 000 deltagare, det är stort men ändå väldigt avslappnat. De äldsta simmarna är 97, så jag har tiden för mig.

Fotnot: Anette Philipsson tävlar för Linköpings Allmänna Simsällskap, LASS.

Foto: privat
 


Gunilla Pravitz 2012-07-30Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10