Göm menyn

Några minuter med Suad Ali ...

Suad Ali

... student på pol.kand-programmet, som jobbar för att bekämpa fattigdom och främja flyktingars situation i världen.

I höst åker du till Pittsburgh i USA för att delta i One young world - ett globalt forum för unga ledare från hela världen. Talare under tidigare år har bland annat varit FN-chefen Kofi Annan samt fredspristagarna Desmond Tutu och Muhammad Yunus. Hur kommer det sig att du ska vara med där?

- Tidigare i år var jag med på en internationell konferens i Stockholm om en miljömässigt hållbar utveckling, det var en förkonferens till FN-konferensen i Rio i juni. Den arrangerades av Utrikesdepartementet och Miljödepartementet och handlade om frågor som till exempel hur man jobbar med fattigdomsbekämpning på ett hållbart sätt och om i-länders dumpade avfall i u-länder. Via den konferensen blev jag ombedd att söka till One young world. Och för några veckor sedan fick jag reda på att jag blivit utvald som kandidat och därmed kommer att representera Sverige på mötet. Jag kommer också att vara där som representant för LiU eftersom universitetet sponsrar mig. Det hade annars varit svårt för mig att åka så jag är väldigt glad för det. Jag kommer också att blogga från konferensen.

Vad kommer att hända under de fyra dagarna i Pittsburgh?
- Jag vet ännu inte hur programmet ser ut, men det är en konferens för unga människor med ledaregenskaper. Syftet är att vi ska få inspiration av de inbjudna talarna, lära känna varandra och applicera det vi lär oss på vårt eget samhälle.

Du deltar inte bara på konferenser, du jobbar även aktivt på hemmaplan med att bekämpa fattigdom och sociala orättvisor. Vad driver dig?
- Jag har rötter i Somalia och kan relatera till frågorna, de känns nära för mig. Men jag tror att de flesta människor verkligen vill hjälpa till på olika sätt, de vet bara inte hur. Förra sommaren startade jag till exempel en insamlingskampanj för svältkatastrofen på Afrikas Horn. Det började i liten skala med att jag bakade bröd och sålde för att få in pengar. Sedan engagerade sig några fler, vi började knacka dörr, gjorde insamlingar på stan, spred budskapet i sociala medier. Det hela blev jättestort, en massa människor engagerade sig, ville verkligen hjälpa, vi blev intervjuade i tidningar och teve. Och på kort tid hade vi samlat in 60 000 kronor som vi skänkte till Läkare utan gränser och hjälporganisationen Islamic relief.

Du läser pol.kand-programmet och siktar på att bli diplomat. Vad tycker du om utbildningen på LiU?
- Jag är klart nöjd med den. Utbildningen ger mig den nödvändiga kunskapen, sedan kompletterar jag den med praktiskt arbete i organisationer. Det är faktiskt lite kul och oväntat, många av de diplomater jag träffat på Utrikesdepartementet har sina rötter på LiU. Det känns bra för mig.

I sommar jobbar du på FN:s flyktingorgan UNHCR i Stockholm. Vad ska du göra där?
- Vi ska jobba med att på olika sätt uppmärksamma flyktingars situation i världen. Men jag ska också passa på att praktisera på Stiftelsen Hungerprojektet som arbetar mot fattigdom genom att stödja lokala entreprenörsprojekt. Det får jag göra på kvällarna.

Hur hinner du allt?
- Den frågan får jag ofta. Jag tycker inte det är svårt. Man hinner det man vill hinna.

2012-06-14

One young world
Hungerprojektet 

Suads blogg


Eva Bergstedt 2012-06-14Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14