Göm menyn

Darin Mourad ...

Darin Mourad

... magisterstudent inom sociologi som också är mentor för gymnasieelever i Norrköping.

LiU har startat ett mentorsprojekt där studenter träffar elever på gymnasieskolor och svarar på frågor om hur det är att plugga på universitet. Syftet är att avdramatisera högre studier och ge elever en chans att få en personlig kontakt med universitetet via studenterna. Två skolor deltar i projektet, Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping och Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Totalt är 110 gymnaiseelever och 16 mentorer involverade .

Darin, du är en av 16 studenter som valt att bli mentor. Varför?

- Jag kommer själv från en familj där ingen läst på universitetet. Om jag haft en mentor som gav mig den hjälp jag behövde när jag gick på gymnasiet för tio år sedan så skulle jag nog ha varit mindre orolig för att söka till universitetet och istället försökt få bättre betyg och söka mig dit direkt. Så om jag kan svara på elevernas frågor och hjälpa dem till ett beslut så känns det jättebra.

- När jag är klar med studierna vill jag helst jobba med barn och ungdomar med behov av stöd så att vara mentor är ju dessutom en erfarenhet där jag lär mig mycket själv.

Vad vill eleverna veta?

- Många vill veta hur det är att läsa på universitet och om det verkligen kommer att gå bra med studierna. ”Tänk om jag misslyckas” är sådant som en del funderar över. Eller ”är det det här jag vill?” Andra frågor handlar om ekonomi, om man klarar sig på studielånet, eller hur man ska veta vad man vill bli. Och om man har ett osynligt eller synligt funktionshinder, hur gör man då? Jag kan lugna dem med att på svenska universitet, i alla fall på LiU, finns det bra med stöd. Att läsa på universitet är inte så farligt eller komplicerat som många tror. Visst gäller det att man som student planerar väl om man vill lyckas bra, men i slutänden brukar det gå väl. Men jag tror det finns mycket oro som håller många tillbaka.

- Jag har en känsla av att det är större krav på ungdomar idag jämfört med när jag gick ut gymnasiet. Kravet på att bli något för att komma ut på arbetsmarknaden har ökat. Det kravet har väl alltid funnits, men det tas nog mer på allvar bland de unga idag.

Hur ofta träffas ni?

- Träffarna varierar beroende på hur mycket stöd eleverna vill ha. Men det är planerat för åtta, tio gånger under året. De som vill ha extra stöd och kanske enskilda samtal kan vi träffa oftare. Intresset har varit stort, eleverna har många frågor och funderingar. Och vi föreläser inte, det är deras frågor som är viktiga. Mentorn ska gå bredvid eller bakom eleven – inte före. Det är eleven som ska stå i centrum. Vi märkte redan efter första träffen att en del av dem som inte hade några planer på att söka till universitet har börjat tänka om.

Projektet ska först pågå i ett år och sedan eventuellt utvidgas till att omfatta fler skolor. Hur ser du på det?

- Fler gymnasier borde få den här möjligheten. Om man vill ha studenter till universiteten så ska man satsa på något liknande.


Eva Bergstedt 2009-03-05Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20