Göm menyn

... Marie Tomicic

Marie Tomicic

Könsneutrala hen i barnboken ”Kivi och Monsterhund” har lett till en massmedial orkan av reaktioner. Nu är frågan uppe även på regeringsnivå. Marie Tomicic, forskare vid LiU och en av bokens redaktörer, hade du och din kollega på Olika förlag i Linköping väntat er en sådan enorm reaktion?

- Vi förstod att boken skulle riva upp känslor, men så här mycket hade vi inte väntat oss. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska säga, lite galet känns det.

Det finns hur många artiklar som helst skrivna om er henbok, liksom ledarspalter, bloggar och chattar, radio och teveinslag. För och emot hen. Nu har debatten även landat på regeringens bord. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni uttalar sig till exempel positivt om ordet medan barn- och äldreminister Maria Larsson inte gillar det. Vad säger du om reaktionerna?

- De visar att det här är något som angår människor och att könsroller är laddat. Etablerade medier har i regel skrivit positivt om boken, men i kommentarsfälten ser man mycket aggressivt om jämställdhetsarbete, rasistiska kommentarer och konspirationsteorier. Och att henbegreppet diskuteras på regeringsnivå är jättebra. Vi har varit i riksdagen och pratat om barnböcker och mångfald, för oss är det viktigt att en diskussion om bredare könsroller och ökat handlingsutrymme för alla barn kommer igång.

Du är inte bara förlagsredaktör, du är också föräldraledig lektor i företagsekonomi och disputerade 2001. Vad handlade din avhandling om?

- Passande nog om förändring och tankestrukturer, vad som händer när tankemönster bryts i en organisation. Det finns ett inbyggt motstånd vad gäller förändringar och ibland måste vi tänka om. Precis samma mekanismer ser vi i könsrollsfrågorna - att det vi tar för givet inte är självklart utan att mycket handlar om inlärda mönster.

Bild på barnbok

Varför tycker du det är bra med ett könsneutralt hen i en barnbok?

- Vi vill vi ge ut böcker som utmanar stereotyper och förlegade normer. En barnbok är mycket mer än bara en bra historia eftersom den påverkar våra barn och visar dem hur flickor och pojkar, män och kvinnor, kan och får vara. Vi vill inte bidra till att ytterligare förstärka de många gånger ensidiga stereotyperna som sprids. Genom att använda hen vill vi sätta ljuset på det problematiska i att vi alltid vill veta vilket kön det är på barnet i berättelsen. Varför är det viktigt överhuvudtaget?

Hur reagerar barn som läser boken?

- De flesta tänker inte alls på att det är en hen, utan tycker att boken är rolig. De fastnar i historien. Och deras reaktion, att de gillar den, är viktigast för oss.

Och hur påverkar uppståndelsen kring boken ert förlag?

- Vi blir mer kända och uppmuntrade till att fortsätta vårt arbete. Fler författare och illustratörer har också hört av sig till oss, liksom förlag från andra länder, bland annat från Frankrike.

Kan dina två yrkesroller som lektor i företagsekonomi respektive redaktör för ett förlag som driver mångfalds- och jämställdhetsfrågor korsbefrukta varandra?

- Ja, det tycker jag. På LiU forskar jag om hur man bedriver förändring, sett i backspegeln. Som förlagsredaktör bedriver jag förändring i praktiken, för framtiden.

Olika förlag 

Chatt om ordet hen 

Berglins om hen 


Eva Bergstedt 2012-03-12
Kommentera artikeln: RSS med de senaste kommentarerna på den här artikeln

Om du inte redan är inloggad på LiU kommer du att behöva godkänna/aktivera de inlägg du skriver via ett email som skickas till den adress du anger.

Meddelande
Ditt namn
Din e-postadress
 

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.

Första kursboken om hållbar marknadsföring

Två forskare och lärare vid Linköpings universitet har skrivit den första svenska kursboken som kopplar ihop marknadsföring och hållbarhet. Boken är delvis en kritik mot den kurslitteratur som i dag dominerar utbildningen i marknadsföring.

Succé när konferenser fick flyttas ut på nätet

De två stora konferenserna inom visualisering, Eurographics och Eurovis, skulle samla 1000 deltagare i Norrköping men istället blev det 2300 registrerade deltagare, 100 streamade videosessioner och närmare 38 000 visningar. Hittills.

Coronakrisen förändrar industrin i grunden

Coronakrisen kommer att förändra tillverkningsindustrin i grunden. Digitaliseringen skyndas på, affärsmodeller förändras och tjänstefieringen ökar. Krisen innebär stora svårigheter men också möjligheter för företagen.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-04