Göm menyn

... Johanna Arhall,

... en i första kullen studenter från programmet Flygtrafik och logistik vid LiU. Efter tre terminer i Norrköping har hon nu flyttat till Malmö för att fortsätta sin utbildning på skolan Entry Point North (EPN) vid Sturups flygplats.

Johanna Arhall framför ett flygledartornVarför valde du att läsa Flygtrafik och logistik?
– Jag vill bli flygledare och då är det här enda vägen om man inte vill bli reservofficer. Flygledare är ett roligt jobb där man måste vara fullt fokuserad, det passar mig. Det är också positivt att utbildningen är internationell, vi kan jobba i hela världen.
– Utbildningen har varit bra så här långt. Eftersom vi är de första studenterna har den utvecklats under tiden. Nu har vi bytt utbildningsort mitt i, det är lite speciellt.

Vad skiljer studierna på Entry Point North från de vid Campus Norrköping?
– Största skillnaden är att här kommer det att vara mindre teori och mer hands-on. EPN är också en betydligt mindre skola. Vi är 30 som kommer från LiU, uppdelade i två klasser, och kanske 30 studenter till. De andra är en äldrekurs med danskar och svenskar och en klass med studenter från Pristina i Kosovo. Skolan är internationell, den ägs av LFV och dess motsvarigheter i Norge och Danmark. Vi har haft lärare från Nya Zeeland och Storbritannien förutom de norska, svenska och danska. De som undervisar är ofta gamla flygledare som kan ge exempel från verkligheten.
– Det märks också att skolan drivs privat. Bland annat får vi gratis kaffe och te. Det kan antagligen gå åt när man sitter i flygsimulatorn och behöver lite extra energi.
– En annan skillnad är att vi inte har samma möjligheter till omtentor som tidigare. Här på EPN har vi examination varje halvår när delkurser avslutas. Om man misslyckas får man en chans till tätt inpå, men den som inte klarar sig då får inte fortsätta på utbildningen. Under simulatorperioder bedöms våra insatser dagligen och samma sak gäller där – håller man sig inte till utvecklingskurvan får man dessvärre inte fortsätta.

Så småningom ska du göra ett profilval mellan torn- och radarinriktning. Vad innebär det?
– Som flygledare jobbar man antingen med torn eller radar. Tornen är de som man ser på flygplatserna. Radar sköter det som sker högre upp i luften. I Sverige finns radarcentraler i Malmö och Stockholm.
– I torn går det lite snabbare, radar är mer planering. Man brukar säga att de som sitter i torn är bra på pingis och de som väljer radar är schackspelare. Jag har kompisar som redan nu vet vad de ska välja, men jag har inte bestämt mig. Båda verkar intressanta!

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Tidigare var man som flygledare garanterad jobb, det är man inte längre. Men det är brist på flygledare i Europa så framtidsutsikterna är nog goda. Jag vill gärna jobba i Sverige till att börja med, men sedan kan jag tänka mig en period utomlands.

Foto: Privat
Läs mer om livet som blivande flygledare i Johannas blogg
 


Maria Karlberg 2012-02-27Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14