Göm menyn

...Christian Berggren

professor i industriell organisation som ryter till om nedläggningen av Astra Zenecas forskning såväl i P1s nyhetsmorgon som i tidningen Ny Teknik.

Varför har du reagerat så starkt på just nedläggningen av Astra Zenecas forskning?

- På 1990-talet var jag aktiv i debatten kring utflyttningen av storföretagens huvudkontor och varnade då för att detta skulle hända. Var huvudkontor befinner sig har stor betydelse för långsiktiga FoU-beslut, och detsamma gäller vilken typ av ägare bolagen har. Vi lyfte fram behovet av långsiktiga och stabila ägarstrukturer för FoU-intensiva företag i Sverige. Men tyvärr visade beslutsfattare inom politik och näringsliv mycket litet intresse för dessa frågor.

Christian BerggrenVari ligger det största problemet?

- Problemen i Södertälje är främst en ägar- och ledningsfråga. Ägarna av de stora svenska läkemedelsbolagen har varit mer intresserade av sammanslagningar, fusioner och aktiekurser än långsiktig utveckling. Vi kan jämföra med vårt grannland Danmark som dragit förbi Sverige och idag har en stark läkemedelsindustri. De flesta stora bolag som Lego, Maersk eller Carlsberg, liksom läkemedelsbolag som NovoNordisk och Lundbäck, är stiftelseägda. Det skyddar dem från fientliga övertaganden och ger en helt annan långsiktighet. Och EU tillåter det.

Thomas Hedner, som doktorerade här på LiU nyligen, kritiserar ju läkemedelsindustrin för patentfixering och en brist på innovationskraft som han anser sänker branschen. Hur ser du på det?

- Även det är en ledningsfråga som hänger ihop med kortsiktiga ekonomiska intressen. Men man ska inte tro att det går att kompensera förlusten av Astra Zeneca med små forskningsbolag, som ibland sägs i debatten. Det är de stora företagen som kan ge muskler och industriell kraft åt projekten från de små utvecklingsbolagen. Nu riskerar den kopplingen att helt försvinna.

Är det kört för svensk läkemedelsindustri?

- Nej inte helt, men nu krävs det samlade insatser från många håll, inte minst regeringen, som hittills tycks ha ansett att industrin får klara sig själv. Nu behövs nya riktlinjer för exempelvis AP-fonderna så att de kan investera långsiktigt. Den offentliga upphandlingen måste också stöpas om i grunden. Idag handlar allt om kostnader. Även de medicintekniska bolagen håller på att lämna Sverige eftersom de inte får till stånd viktiga samarbeten med de stora klinikerna i Göteborg, Stockholm eller Uppsala, en stor kontrast mot när Astra Hässle utvecklade Losec, eller när pacemakern och strålkniven togs fram. Nu är allt inriktat på att jaga kostnader och det finns varken plats eller intresse för innovation. Men det skulle säkert gå att åter locka företag som Elekta och Getinge att satsa på innovationssamarbete i Sverige - om klimatet blev bättre.

Något mer råd?

- Gå över Sundet och se hur de jobbar i Danmark.

 

Relaterade länkar

Läs mer om Christian Berggren

Läs även Läkemedelsindustrin behöver öppen innovation, om professor Thomas Hedners avhandling.


Monica Westman Svenselius 2012-02-15Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24