Göm menyn

Richard Holmgren ...

Richard Holmgren

... lärare och student på LiU, som gett sig in i skoldebatten och skrivit en kritisk bok om skolan. Nu hoppas han på mer debatt.

I din skönlitterära bok ”Gulliver som magister” sågar du den svenska skolan, och framför allt gymnasieskolan, i ironins och sagans form. Du skriver om hur kravlös gymnasieskolan är och hur eleverna släpps igenom skolan därför att lärarna sopar banan för dem så att de till varje pris ska kunna ta sig igenom skolsystemet utan att själva behöva anstränga sig. Det här är ju synpunkter som även framförs av den borgerliga regeringen, men som får mothugg av både oppositionen och av många inom skolans värld.

Vad grundar du dina synpunkter på?

- Mina egna erfarenheter. Jag har jobbat inom skolan sedan 1999, både på grundskolan, en gymnasiefriskola i Norrköping och på en kommunal gymnasieskola i Linköping. Tyvärr har jag dåliga erfarenheter från båda gymnasieskolorna. På friskolan hamnade jag i konflikt med det övriga kollegiet när jag ställde grundläggande krav på att eleverna överhuvudtaget skulle komma på lektionerna, och komma i tid. Det fick jag inte göra, eftersom skolans uppgift inte var att fostra eleverna.

- Gymnasiet är också för likriktat, eftersom alla program ska ge högskolebehörighet. Det gör att många elever tvingas studera fastän de flesta, i alla fall på yrkesprogrammen, är mest intresserade av att lära sig ett yrke.

- Jag tycker det finns en dominerande mentalitet som går ut på att vi lärare ska göra allt för att transportera eleverna igenom skolan, istället för att sätta stopp om eleven inte funkar på sin utbildning. Det blir ju bara knäckande för en elev att gå på en utbildning som hon eller han inte är motiverad för eller klarar av.

Men menar du att alla gymnasieskolor är dåliga?

- Nej, jag sågar inte alla skolor, jag har antagligen haft otur med mina två. Men om det ska fungera med den frihet som eleverna idag har på skolorna, så måste de själva vara motiverade och intresserade av att vara där. Annars blir väldigt många svikna av vuxenvärlden som inte i tid ställer krav på dem, utan istället curlar dem vidare genom systemet.

- Jag vill väcka debatt om skolpolitiken. Det finns mycket av självbedrägeri och hyckleri i diskussionerna om skolan. En del sympatiserar med det system som är, medan andra är kritiska men ändå håller käft därför att det är bekvämast att vara politiskt korrekt. Dom är ju rädda om jobbet och relationen till chefen. Enligt retoriken har vi höjt utbildningsnivån i Sverige, men det vi egentligen har gjort är att vi har sänkt nivån på utbildningarna. Det gäller även på universitetsnivå, en del utbildningar är ganska gymnasiala.

Den borgerliga regeringen kommer ju att ändra en del i den riktning som du eftersträvar. Behövs din bok då?

- Ja, det tror jag. Den tar allmänt upp en samhällskritik, bland annat curlingmentaliteten som jag tycker ligger djupt i oss svenskar och som inte försvinner i första taget. Min förhoppning är att boken ska användas i lärarutbildningen. Jag vill ju väcka debatt med den. Men det verkar gå trögt. Jag har också skrivit några debattartiklar men inte fått så många reaktioner där heller. Det känns trist att sticka ut hakan när ingen vill smälla till en…

Nu jobbar du som SFI-lärare (svenska för invandrare) och läser Svenska 2-kompetens på LiU? Hur är det att vara lärare för invandrare?

- Generellt sett tycker jag det är jättekul att vara lärare, speciellt på SFI. Om man bara har motiverade elever så är läraryrket det roligaste som finns. Och motiverade elever har jag där jag är nu.

Om man vill läsa boken, och kanske debattera med dig, vart får man tag på den?

- Den finns på de stora bokhandlarna på nätet, till exempel Bokus, Adlibris och Books on demand.


Eva Bergstedt 2009-02-12Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny forskning om acceptans kring fysisk distans

Fysisk distansering är viktig för att bromsa spridningen av coronaviruset. Nu har ett forskningsprojekt, med LiU-forskaren Per Nilsen i
spetsen, inletts för att studera bestämmelser om fysisk distansering: hur de har motiverats, hur de har kommunicerats av myndigheter och hur de har
efterlevts av befolkningen i Danmark och Sverige.

Vinnarna i årets digitala Teknikåtta utsedda

På grund av coronakrisen flyttade tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnade in sina uppgifter digitalt. Nu har de tio vinnarna utsetts och en av dem är klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping.

Akademiska högtiden ställs in

Det blir ingen akademisk högtid 2020. Under rådande omständigheter och de rekommendationer som gäller för stora sammankomster med anledning coronapandemin, har Linköpings universitet beslutat att ställa in årets evenemang.

Dålig kondition och fetma som ung kopplat till kronisk sjukdom som vuxen

Personer som i övre tonåren har dålig kondition eller fetma löper ökad risk att som vuxna ha så svår hjärt-kärlsjukdom att de får sjukersättning på grund av kroniskt nedsatt arbetsförmåga. Detta enligt en studie som pekar på att även en mindre förbättring av konditionen är kopplat till lägre risk.

Inte barn, utan ”superglada familjer” målet med assisterad befruktning

Forskaren Judith Lind har undersökt hur personal på fertilitetskliniker ser på de bedömningar som barnlösa par och kvinnor genomgår för att få rätt till assisterad befruktning. I intervjuerna framgår att det som ligger till grund för bedömningen av de potentiella föräldrarna är barnets framtida välfärd samt ett ansvarsfullt användande av skattepengar.

Helt ny LiU-vagn i årets Delsbo Electric

Delsbo, here we come! Med ett helt nyutvecklat tåg – och lite intern experthjälp – spänner LiU musklerna i tävlingen om världens lägsta energiförbrukning. Målet är högt satt.

Rollspel om FN engagerar statsvetarstudenter

"En annorlunda form av lärande". "Engagerande och jätteroligt". Det är några av omdömena från statsvetarstudenter som nyligen deltog i ett FN-rollspel arrangerat på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-05