Göm menyn

Yasri Khan ...

Yasri Khan

... fredsagent och student på polmag-programmet.

Vad är en fredsagent?

- Vi är hundra muslimska ungdomar från hela Sverige som nyligen utbildats för att bekämpa fördomar mot både islam och västvärlden och istället öppna för en dialog.

Vilka står bakom utbildningen?

- Det är studieförbundet Sensus och Ibn Rushd, ett nytt studieförbund som bildats av muslimska organisationer i Sverige. Vi har träffats på helger, haft föreläsningar med forskare, politiker och religiösa företrädare, studerat fredsbudskapet inom islam, diskuterat och reflekterat.

Hur vill ni arbeta som fredsagenter?

- Vi hoppas kunna komma ut till företag, organisationer, skolor och universitet och prata om de här frågorna. Tidigare har det till exempel funnits en total ignorans från näringslivets sida kring att det bor muslimer i Sverige. Men på senare tid har det börjat hända en del, till exempel svenska affärer som säljer speciell mat till Ramadan och teleföretag som sänker priserna vissa muslimska helger när många vill höra av sig till anhöriga.

- Vi vill också stärka muslimska ungdomar i sin identitet här i Sverige, och betona det starka fredsbudskapet som finns inom islam. Det är viktigt att lyfta fram, inte minst till alla de ungdomar som känner sig marginaliserade och vilsna i sin identitet. Många växer upp med muslimska föräldrar men vet egentligen inte så mycket om sin religion. Vi vill därför jobba med att de ska lära sig mer om islam, vad som verkligen sägs i de religiösa texterna och uppmuntra dem att ta ett samhällsansvar. Om unga muslimer får mer kännedom om sin egen religion och vad den verkligen står för så blir de säkrare i sin egen identitet och därmed mindre aggressiva mot den kultur de lever i här i Sverige.

Kan du ge några exempel på de fördomar ni ser mot islam och mot västvärlden?

- När det gäller islam blandar många ihop kultur och religion. Könsstympning har till exempel inget med islam att göra, inte heller hedersmord. Det ligger ingen heder i att döda sina egna barn. Och när det gäller västfobi kan det till exempel handla om misstankar om en stark konspiration där väst ska ta över världen, inte minst med tanke på den koloniala historik som finns. Man blir misstänksam mot västerländska tankar överhuvudtaget. De avfärdas, och man litar inte på de institutioner som finns, som polis, rättsväsende eller skola. Till exempel om några problem uppstår så väljer man helst att inte ta kontakt med myndigheter eller andra auktoriteter av rädsla att situationen då blir värre.

Vilka är ni som utbildats till fredsagenter?

- Vi är mellan 16 och 25 år, muslimer och uppväxta i Sverige. Det har gett oss möjlighet att se två världar, både öst och väst, genom hemmet och genom skolan. Våra fördomar har övergått till förståelse, vi kan ifrågasätta mycket men också ta det bästa från båda världarna. På så vis kan vi vara brobyggare. De flesta av oss läser på universitet, vi är till exempel fyra här på LiU. Men vi hoppas bli fler.

- Det finns också långtgående planer på att den här satsningen ska spridas ut i Europa. Regeringen har visat intresse och i och med det svenska EU-ordförandeskapet i höst så kanske idén med fredsagenter lanseras på europeisk nivå.

Vad driver dig själv till att bli fredsagent?

- Någon form av ansvarskänsla, nödvändigheten i att reflektera över sin egen roll i samhället. Det är dags att vakna upp, det behövs ett arbete i de här frågorna.

Märker du själv av fördomar mot dig som praktiserande muslim på LiU?

- Inte direkt. Men om folk väljer att se mig som företrädare för en religion istället för att se mig som den person jag är, så får de lätt förutfattade meningar och vill ha sina fördomar bekräftade. Men jag bryr mig inte om det. Det krävs två för att skapa en konflikt. Om man själv behåller lugnet så får man ett bättre resultat av mötet.

Hur gör man om man vill komma i kontakt med er?

- Man ringer Sensus i Linköping, telefon 013-246700. För kontakt med mig, maila Yaskh761@student.liu.se

Bland Sensus medlemsorganisationer återfinns humanitära organisationer, katolska kyrkan, KFUK-KFUM-rörelsen, scouter, självhjälps- och stödorganisationer samt svenska kyrkan och närstående organisationer.


Eva Bergstedt 2009-01-28Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20