Göm menyn

Anna Adeniji ...

Anna Adeniji

... genusvetare som skrivit avhandlingen ”Inte den typ som gifter sig?”, som handlar om motstånd mot äktenskapet.

Varför valde du det temat?

- Därför att jag tycker det är viktigt med äktenskapskritik, jag ville skriva om vad som händer när man ställer sig utanför en grundläggande norm. Idag talas det mer om vilka som får gifta sig - som till exempel diskussionen om samkönade äktenskap - istället för varför man ska gifta sig överhuvudtaget. Antropologi är mitt grundämne och intresset för familjer, släktskap och relationer är centralt där. Som kritisk kulturforskare vill jag ställa frågor och ifrågasätta sådant som uppfattas som normalt i vår egen kultur.

Avhandlingen handlar om kvinnors motstånd mot äktenskap. Hur har du jobbat med avhandlingen?

- Jag har bland annat intervjuat 20 kvinnor om deras syn på äktenskap och gjort analyser av skvallerpressen, teveserien Sex and the city och webbplatsen Bröllopstorget. Jag har också granskat reaktionerna på FI:s förslag 2005 om ny samlevnadsbalk.

Vad har du kommit fram till?

- Jag kan se att äktenskapsnormen är mycket stark i Sverige, fastän många inte tror att det är så. En vuxen kvinna ska vara gift eller förväntas vilja gifta sig. På 70-talet fanns det en kritik mot äktenskapet. Några av de intervjuade beskriver det vi ser idag som en backlash där många lägger hur mycket pengar som helst på ett bröllop. Man kan fundera på varför så många vill gifta sig numera. Om man säger att man inte vill gifta sig så reagerar folk. Även heterosexuella sambos ifrågasätts när de inte är gifta. Omgivningen vill veta varför.

- Men de som är äktenskapskritiska kan vara det från lite olika perspektiv. Jag delar in dem i fem olika grupper. Ett perspektiv handlar om att kritikerna sätter individen och individens rätt i fokus, medan däremot äktenskapslagstiftningen fokuserar på par och familj. Ett annat perspektiv är mer anarkistiskt och reagerar på att stat och kyrka ska lägga sig i och registrera personliga relationer. Ett tredje perspektiv handlar om kritik av kvinnors ställning i äktenskapet, att det historiskt sett handlar om att kvinnan var en del av mannens egendom. Ta symbolen med en vit oskuldsfull klänning, till exempel. Ett annat kritiskt förhållningssätt inriktar sig på att alla inte får gifta sig. Om man då själv väljer att gifta sig så stödjer man en diskriminerande lagstiftning. Och det femte perspektivet handlar om att äktenskapet i sig är en normativ institution som man generellt vänder sig emot.

Kan du säga något om din analys av Sex and the city kopplat till äktenskapsmotstånd?

- Det går att hitta spår av motstånd även i populärkulturen. En episod i teveserien visar till exempel en av de kvinnliga huvudpersonerna som får panikångest och utslag av att hon just sagt ja till att gifta sig med den man som hon trots allt älskar. Hon förväntas vilja välja äktenskapet, men gör det ändå inte. Serien visar också på andra alternativ till familjeformer, som att huvudpersonerna prioriterar vänskapen framför familjebildningen.

Vilken samhällsnytta ser du med din avhandling?

- Relationer och samlevnad är något som berör alla. Äktenskap och familjefrågor är ju så oerhört centralt. Nyttan med avhandlingen kan vara att det blir en diskussion kring frågan om ja eller nej till äktenskap, och att våga tänka kritiskt kring ämnet. Normer hindrar folk från att tänka fritt och i andra banor.

Din avhandling har uppmärksammats bland annat på Expressens ledarsida den 8 januari. Och du kommer att vara med i SVT i slutet av januari.

- Ja, i Eftersnack som sänds efter de sena lokalnyheterna i SVT den 27 januari.

Anna Adeniji disputerade den 5 december 2008 vid Tema Genus. Avhandlingens hela titel är ”Inte den typ som gifter sig? – Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd". Den är utgiven på Makadam förlag.


Eva Bergstedt 2009-01-19Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18