Göm menyn

... Petter Jakobsson,

Petter Jakobssonläkarstudent som deltar i ett forskningsprojekt om det medicinska omhändertagandet av militär personal på internationella uppdrag.

Hur kommer det sig att du som student är involverad i ett sådant forskningsprojekt?
- Jag läser på min sjätte termin och det är en forskartermin där alla läkarstudenter gör ett fördjupningsarbete på 30 poäng. Tidigare har jag jobbat inom militären och bland annat gjort utlandstjänst i Kosovo. Eftersom jag är intresserad av militärmedicin hörde jag av mig till Katastrofmedicinskt centrum i Linköping och kom på så vis i kontakt med det här projektet. Nu har jag två handledare därifrån.

Vad är det ni undersöker?
- Projektet handlar alltså om omhändertagande och rehabilitering av stridsskadade i internationell tjänst. Jag är med på en liten del där vi ska utvärdera sjukvårdsorganisationen i utlandsstyrkan och bland annat titta på vad som fungerar, hur strukturen ser ut och om resurserna används på bästa sätt. Civilt har det gjorts många utvärderingar på hur den akuta sjukvårdsorganisationen fungerar, till exempel ambulanssjukvården, men inom det militära är det här konstigt nog sparsamt studerat, med tanke på att många skadas allvarligt i fält.

- Vi ska också försöka välja ut relevanta och mätbara kvalitetsmål. Det kan vara svårt att mäta och uppfylla sådana mål eftersom det inom militären ofta är flera nationer inblandade, man löser situationer på olika sätt och för journaler på olika språk. Så det finns många svårigheter och problem att försöka lösa.

Du ska nu också vara med och träna militär personal i övningar som genomförs från Katastrofmedicinskt centrum, KMC. Vad är det för slags övningar?
- Det är ett sidospår av forskningsprojektet där vi använder en metod som KMC arbetat fram för att träna sjukvårdspersonal i det civila. Vi har nu anpassat den metoden för militären och ska utbilda dem som ska åka iväg i utlandsstyrkan, till exempel till Afghanistan. Det handlar om simulerade övningar där man till exempel tränas i ledning, kommunikation och resursfördelning när en stor olycka sker.

Vad har denna termins inblick i forskarvärlden gett dig?
- Jag har hela tiden varit skeptisk till om forskning är något för mig. Men nu har jag insett att det inte behöver vara detsamma som att sitta inne på ett labb hela dagarna och det har gjort mig mycket mer positivt inställd. Hälften av mina kurskamrater är utomlands den här terminen och gör sina projekt i till exempel Tanzania, New York och Sydney så jag inser ju vilka möjligheter som finns med forskning.

Har du planer på att själv jobba internationellt framöver?
- Ja det har jag. Men det blir inte aktuellt förrän om tidigast fem, sju år. Jag vill först rikta in mig på att bli kirurg eller ortoped, det har varit planen hela tiden. Sedan finns det möjligheter att gå tillbaka till militären eller på annat sätt jobba internationellt. Forskningen och sidospåren från min termin på KMC kommer vi att försöka spinna vidare på, vi får se vart det tar vägen.


Eva Bergstedt 2011-12-14Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24