Göm menyn

... Magnus Berggren,

professor i organisk elektronik och nyinvald ledamot nummer 1626 i Kungliga vetenskapsakademien, KVA.

Grattis till invalet, hur känns det?
Det känns hedrande, omtumlande och det var helt oväntat. Men jag har just kommit hem från en resa i Korea tillsammans med en delegation från KVA så jag har fått en känsla för vad det handlar om.

Magnus Berggren

Vad innebär det?
Som ledamot ska jag främja forskningens betydelse i samhället, stå upp för och fightas för den forskning som bedrivs. Det finns tvivel om forskningsresultat i samhällsdebatten i dag, exempelvis inom miljöområdet, så det är en viktig uppgift.

Akademiens nuvarande struktur att främja vetenskaperna skapades av Jöns Jacob Berzelius och det är ju kul att både fortsätta i hans anda och stärka östgötarnas ställning i akademien.

Varför tror du att du blev invald?
Vi har ju arbetat långsiktigt med den organiska elektroniken och området har fått en rejäl skjuts den senaste tiden. Det har börjat komma ut produkter på marknaden, exempelvis lysdioder, och hela området är idag en etablerad vetenskap.

Vår forskargrupp har dessutom presterat enastående resultat under året, en fantastisk produktion av publikationer och avhandlingar. Ett sådant år får jag nog aldrig uppleva igen.

Hur väcktes ditt intresse för organisk elektronik?
När jag gjorde lumpen i början av 1990-talet hade jag tid att fundera över vad jag ville göra. Jag hade läst om Ingemar Lundströms och Olle Inganäs forskning och bad helt enkelt att få träffa dem. Tycke uppstod och när jag muckade blev jag erbjuden en doktorandtjänst hos Olle Inganäs. Första året var tungt, jag förstod inte vad jag hade där att göra, men sedan kom de första resultaten och sedan dess har det gått som tåget.

Har du något tekniskt genombrott du drömmer om?
Ja. Det är en stor dröm att kunna härma de kemiska processerna i cellerna och skapa ett kemiskt chip. Det borde gå att få neurotransmittorerna, cellernas egna signalsubstanser, att fungera som laddningsbärare i kemiska kretsar. Processen där cellerna utsöndrar biomolekyler, skickar en signal från en cell till en annan, kallas exocytos. Ligger jag någon gång vaken på natten så är det för att fundera över de processerna.

Hur långt bort kan det genombrottet vara?
Idag arbetar Klas Tybrandt och Erik Gabrielsson med detta, men vi behöver förstärka insatserna. Vi söker just nu sex nya doktorander och postdocs och flera av dem ska arbeta inom det här området, så inom ett par-tre år har vi nog en kemisk cmos-krets.

Vi har ju ett fantastiskt ekosystem för den organiska elektroniken i regionen idag. Med Olle Inganäs grupp, min grupp och med företag som Acreo, Thin film med flera, så är vi ett 80-tal personer som arbetar inom området. Det är en kritisk massa för att få fram verkligt bra resultat.


KVA
Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, grundades 1739. Ledamöter var bland andra Carl von Linné, Anders Celsius, Anders Johan von Höpken och Christopher Polhem.

Kemisten och östgöten Jöns Jacob Berzelius var KVAs ständige sekreterare 1818-1848 Han var också den som på 1820-talet skapade KVAs nuvarande struktur med uppgift att främja vetenskaperna, främst matematik och naturvetenskap.

KVA har idag 420 svenska, och 176 utländska ledamöter, varav nio från LiU.


Monica Westman Svenselius 2011-11-25Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18