Göm menyn

Med anledning av …

… att läkarstudenternas frivilligorganisation IFMSA håller nationell konferens i Linköping och dessutom 60-årsjubilerar.

Vad händer då?
– Det blir bland annat tre dagar, den 28-30 oktober, med föreläsningar och rapporter om olika projekt vi driver. Organisationen finns representerad på alla orter i Sverige som har utbildning av läkare. Här i Linköping är det väl vårt jobb bland barn och ungdomar som mest märks utåt. Till exempel Nallesjukhuset, vi har besökt dussintals förskolor i regionen och plåstrat om allt från nallebjörnar till traktorer för att avdramatisera vården för barnen. Eller Kärleksakuten, sexualupplysning för tonåringar, som förra året fick Nationalencyklopedins kunskapspris, berättar Erik Richter.

Och följdriktigt startar Kärleksakuten sina gruppdiskussioner på konferensen med punkten ”Kondomworkshop - up to date! Raggning à la KA och speeddating”.

Erik Richter är läkarstudent på nionde terminen på Hälsouniversitetet, är pressansvarig för IFMSA i Linköping och själv drivande i BALL, ett projekt för att få fler studenter att ge blod.

– De senaste två åren har vi lyckats få 230 studenter att bli blodgivare och vi hoppas få med ännu fler.

Banderoll för papperslösas rätt till vårdI Linköping jobbar läkarstudenterna även aktivt med Papperslösas rätt till vård genom att stödja Tinnerbäckskliniken för papperslösa.
– De ordnar också en ”svartklubb” en gång om året för att samla in pengar till kliniken.

Konferensen, med runt 120 läkarstudenter från Sveriges sex läkarutbildningar, är samtidigt ett 60-årsjubileum.
Hur startade IFMSA?

– I efterkrigstiden gick läkarstudenter i fronten för ett återförenande av världen genom att samarbeta inom ramen för ideella folkhälsoprojekt. Studenter i Sverige var med och grundade den globala federationen IFMSA, International Federation of Medical Students Associations, som idag vuxit till en av världens största studentorganisationer med volontärprojekt i över 100 länder och över en million medlemmar, säger Erik Richter.

– I Sverige arbetar vi med klinik- och forskningsutbyten, mänskliga rättigheter och fredsfrågor, folkhälsa, primärvård samt reproduktiv hälsa. IFMSA organiserar också utbyten, då läkarstudenter kan ta chansen att göra internationell sommarpraktik någon månad.

Jubileumsprogrammet avspeglar engagemanget i humanitära frågor, till exempel med föreläsningar och diskussioner kring hållbart bistånd utifrån internationella projekt i Afrika, bland annat i Somalia.

Bild: IFMSA, demonstration i Stockholm för papperslösas rätt till vård.

Läs mer om IFMSA

Läs också en artikel om prisade Kärleksakuten i LiU-nytt
 


Gunilla Pravitz 2011-10-21Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.

Studentsångarnas tävling Composition Award har nått ut i världen

26 bidrag från tonsättare från fjorton länder i fyra världsdelar. Linköpings Studentsångare utlyste Composition Award 2016 för att inspirera kvinnliga tonsättare att skriva musik för manskör och intresset för årets tävling är rekordstort.

Hållbara marknader måste skapas och försvaras

Att bygga upp marknader för hållbara produkter ställer speciella krav, den hållbara marknaden behöver ständigt skapas och återskapas. Det visar tre LiU-forskare inom företagsekonomi och innovation som studerat exemplet biogas.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-22