Göm menyn

Med anledning av …

… att läkarstudenternas frivilligorganisation IFMSA håller nationell konferens i Linköping och dessutom 60-årsjubilerar.

Vad händer då?
– Det blir bland annat tre dagar, den 28-30 oktober, med föreläsningar och rapporter om olika projekt vi driver. Organisationen finns representerad på alla orter i Sverige som har utbildning av läkare. Här i Linköping är det väl vårt jobb bland barn och ungdomar som mest märks utåt. Till exempel Nallesjukhuset, vi har besökt dussintals förskolor i regionen och plåstrat om allt från nallebjörnar till traktorer för att avdramatisera vården för barnen. Eller Kärleksakuten, sexualupplysning för tonåringar, som förra året fick Nationalencyklopedins kunskapspris, berättar Erik Richter.

Och följdriktigt startar Kärleksakuten sina gruppdiskussioner på konferensen med punkten ”Kondomworkshop - up to date! Raggning à la KA och speeddating”.

Erik Richter är läkarstudent på nionde terminen på Hälsouniversitetet, är pressansvarig för IFMSA i Linköping och själv drivande i BALL, ett projekt för att få fler studenter att ge blod.

– De senaste två åren har vi lyckats få 230 studenter att bli blodgivare och vi hoppas få med ännu fler.

Banderoll för papperslösas rätt till vårdI Linköping jobbar läkarstudenterna även aktivt med Papperslösas rätt till vård genom att stödja Tinnerbäckskliniken för papperslösa.
– De ordnar också en ”svartklubb” en gång om året för att samla in pengar till kliniken.

Konferensen, med runt 120 läkarstudenter från Sveriges sex läkarutbildningar, är samtidigt ett 60-årsjubileum.
Hur startade IFMSA?

– I efterkrigstiden gick läkarstudenter i fronten för ett återförenande av världen genom att samarbeta inom ramen för ideella folkhälsoprojekt. Studenter i Sverige var med och grundade den globala federationen IFMSA, International Federation of Medical Students Associations, som idag vuxit till en av världens största studentorganisationer med volontärprojekt i över 100 länder och över en million medlemmar, säger Erik Richter.

– I Sverige arbetar vi med klinik- och forskningsutbyten, mänskliga rättigheter och fredsfrågor, folkhälsa, primärvård samt reproduktiv hälsa. IFMSA organiserar också utbyten, då läkarstudenter kan ta chansen att göra internationell sommarpraktik någon månad.

Jubileumsprogrammet avspeglar engagemanget i humanitära frågor, till exempel med föreläsningar och diskussioner kring hållbart bistånd utifrån internationella projekt i Afrika, bland annat i Somalia.

Bild: IFMSA, demonstration i Stockholm för papperslösas rätt till vård.

Läs mer om IFMSA

Läs också en artikel om prisade Kärleksakuten i LiU-nytt
 


Gunilla Pravitz 2011-10-21Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18