Göm menyn

Jeanette Mikkelsen...

Bild på Jeanette Mikkelsen... 24 år och tidigare socionomstudent på LiU, som tagit emot ett ledarskapspris från kungen för att hon är en nytänkande ledare inom äldreomsorgen.

Du är verksamhetschef för Hjälmsäters hemtjänst, Ekero vårdboende för demenssjuka och Nykils servicehus i Linköpings kommun. Vad är det för pris du fått?
- Det är ett pris som heter Konungens stiftelse ungt ledarskaps stipendium och som varje år delas ut till tre unga ledare i Sverige. Jag blev nominerad av min chef, totalt var det 300 som ansökte om priset och alla fick genomgå en noggrann granskning med intervjuer om vad vi tänker och vill med vårt ledarskap.

Och vad vill du som ledare inom äldreomsorgen?
- Jag vill arbeta för en förändring av perspektiv inom vården. När jag började som chef inom äldreomsorgen så låg fokus på det sjuka hos de gamla, nu har vi mer fokus på det friska. Istället för att vårda vill vi rikta in oss mer på att coacha, stötta och uppmuntra dem att klara sig själva. Det kan handla om små vardagliga saker som att de ska knäppa sina knappar själva eller bre sina smörgåsar till frukosten. På så vis behåller de sin självständighet och livskvalitet längre. Personalen mår också bra när de ser att de gamla blir mer självständiga och utvecklas och då gör även de ett bättre jobb. Det handlar inte om de får lättnader tidsmässigt, men att kvaliten på deras arbete blir bättre.

Hur kom du på att du ville skifta perspektiv?
- När jag gick på gymnasiet så var jag politiskt engagerad inom folkpartiet, med fokus på sociala frågor. Jag såg hur vården försämrades, min gammelmormor for illa, det var bara ett av flera exempel, och jag insåg att det här var en sektor som jag ville förändra.

Var det därför du sökte till socionomutbildningen?
- Ja, jag var helt klar över vad jag ville. Lite kaxigt kanske, att vara 18 år och ha som mål att jobba som verksamhetschef inom äldreomsorgen. Men så blev det, nu har jag varit chef i tre år.

Har du själv några bra eller dåliga erfarenheter av ledarskap?
- Jag har en god förebild från när jag sommarjobbade på Taxinge slottskafé. Där hade jag en fantastisk chef som såg sina anställda, lyssnade och ledde med hjärtat. Det tog jag till mig mycket av.

Och var kommer ditt stora intresse för gamla människor och äldreomsorg ifrån?
- Jag kommer från ett litet brukssamhälle och fick tidigt hjälpa gamla grannar, jag lärde mig ha respekt för de äldre. Där föddes intresset. Och med alla dåliga exempel som finns inom vården idag så vill jag ge individen en röst. Dessutom får man så otroligt mycket tillbaka när man jobbar med äldre.

Har socionomutbildningen bidragit till din syn på människor och ledarskap?
- Ja, massor. Jag var 18 år när jag började på LiU och utvecklades otroligt mycket under utbildningen. Jag kände mig väldigt sedd där. Min inriktning var mot äldre och funktionshindrade och så läste jag en speciell ledarskapsutbildning. Utbildningen var väldigt verklighetsförankrad.

Stipendiet är på 250 000 kronor. Vad gör du med denna massiva mängd pengar?
- Det är inte pengar man får i handen. Pengarna ska gå till utbildning och personlig utveckling. Eftersom det är ett pris från kungen så får man skicka fakturor direkt till slottet, det känns lite speciellt och utvalt. Men jag har tittat på försvarets ledarskapskurser som jag hört ska vara bra. Och vi tre som är årets stipendiater kanske ska starta ett nätverk för unga chefer. Då kommer en del av pengarna att användas till det.

Vad säger dina arbetskamrater om priset?
- De är jätteglada. Jag har fått massor av blommor, det luktar otroligt gott hemma hos mig.

Läs Jeanette Mikkelsens gästblogginlägg "Ledarskap, äldreomsorg och kungligt pris".


Eva Bergstedt 2011-05-16Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18