Göm menyn

Gustav Tinghög...

Bild på Gustav Tinghög... forskare vid Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI), som nyligen hamnade i den mediala hetluften med förslaget om att samhället ska betala för organdonation från avlidna.

Hade du väntat dig denna mediestorm?
- Nej, faktiskt inte. Det var lite förvånande. Jag blev först uppringd och intervjuad av en journalist på Vetenskapsradion som hade hittat vårt förslag någonstans. Sedan hakade TT på och så blev det några hektiska dagar med radio, tevesoffor, full mailbox och alltifrån intervjuer med lokala medier till internationella tidskrifter och debatt med socialminister Göran Hägglund.

Hur ser ert förslag om organdonation ut?
- Det är jag tillsammans med forskarkollegorna Faisal Omar och Stellan Welin på Institutionen för medicin och hälsa som har arbetat fram förslaget. Vi föreslår att någon samhällelig institution ska kompensera anhöriga med 40-50 000 kronor i utbyte mot att de säger ja till organdonation från en avliden person. Bakgrunden är att vi har en situation där det inte finns tillgång till så många organ som vi behöver. Folk dör i väntan på transplantation. Samtidigt går en massa organ till spillo därför att de anhöriga är tveksamma till om de vill låta den avlidnes organ gå vidare till behövande. Det finns en rad etiska aspekter kring frågor som rör organdonation och vi tre, som har en bakgrund inom filosofi och ekonomi, har analyserat om detta med ekonomisk ersättning är en moraliskt framkomlig väg.

Och det har ni alltså kommit fram till att det är.
- Ja det är det utifrån den etiska plattform som finns inom vården och som grundar sig på olika frågeställningar som rör människovärde, behov, solidaritet och kostnadseffektivitet.

Vilka reaktioner har ni fått på ert förslag?
- Det har varit delad respons. Många känner instinktivt ett motstånd och tycker det känns olustigt att koppla ihop människokroppen med ekonomisk ersättning. De kopplar förslaget till tankegångar kring ett kommersiellt samhälle där ingenting längre är heligt. Men i medias egna undersökningar där folk fick gå in och rösta för eller emot förslaget var flertalet ändå positiva till vårt förslag.

Ser ni själva några etiska dilemman med att anhöriga kompenseras för avlidnas organ?
- En risk är att folk av ekonomiska orsaker känner sig tvingade att ställa upp, att det inte blir ett fritt val. I mediediskussionen som följde handlade också mycket om levande människor som donerar organ, till exempel den organhandel som nu sker i tredje världen där fattiga människor säljer sina organ under tvivelaktiga och okontrollerade former. Men det förslag vi kommer med handlar enbart om avlidna donatorer, även om vi också behöver en diskussion om ifall levande donatorer ska kompenseras.

Vilka är era främsta etiska argument för att anhöriga till avlidna ska få betalt för organdonation?
- Det räddar liv och sparar mänskligt lidande.

Har det varit positivt för er som forskare med denna mediala uppmärksamhet?
- Man får se det som en del i universitetens tredje uppgift att sprida forskningsresultat. Det här är också ett ämne som engagerar människor, men som forskare tycker jag inte det är något självändamål att få plats i medierna.

Går ni vidare i er forskning om organdonation?
- Vi har inte konkret planerat något. Nu har vi gjort vårt avtryck och nu är det upp till beslutsfattare att omsätta diskussionen till handling. Vårt arbete är egentligen bara att analysera om de argument som framförs på det här området har någon egentlig moralisk bärighet.


Eva Bergstedt 2011-05-04Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Utvidgad kritik för oredlighet i forskning

Två tidigare LiU-forskare har gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Styrelsen för tekniska fakulteten riktar skarp kritik mot de båda forskarna för betydande brister i sättet att behandla forskningsdata och begär att den aktuella vetenskapliga artikeln dras tillbaka.

Ingen tydlig koppling mellan lokalproducerad mat och cancerrisk i glasbruksområde

Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat LiU.

Fika med Figur

I trappan i Studenthusets cafédel finns ett tiotal små snillrikt konstruerade cafébord. Det är bordet Figur och upphovsmannen är Björn Sundelin som skapade bordet som en del i sin utbildning på Malmstens LiU.

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

Forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur ortopedläkare tar beslut om operation och hur besluten hänger ihop med hur stor del av arbetspasset de arbetat. Resultaten visar att patienter som träffar en kirurg i slutet av dennes arbetspass bokas in för färre operationer.

Maskininlärning ska öka kunskapen om den sociala ojämlikheten

Forskare vid Institutet för analytisk sociologi, IAS, får 13 miljoner kronor för att med maskininlärning fördjupa kunskapen om ojämlikheten i samhället. ”De svenska befolkningsregistren är en guldgruva”, säger projektledaren Maria Brandén.

Ett halvsekel sedan första civilingenjörerna kom

Det har gått 50 år sedan de första civilingenjörsstudenterna började sin utbildning på det som då var Linköpings tekniska högskola. Då kunde de välja mellan tre program, varav två var helt nya för svenska lärosäten. Idag har de vuxit till totalt 34.

LiU-student vinner pris för uppsats inom grafisk design

Elin Strandberg tilldelas ett pris för examensuppsatsen ”Ljuskällors påverkan på teckensnitts läsbarhet”.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-20