Göm menyn

... Anders Winbladh,

kirurg och lärare på läkarprogrammet som fått ett av studenternas pris för pedagogiska insatser.

Du är en av två handledare som studenterna prisar. Karin Siwe, överläkare på kvinnokliniken och landstingspedagog, får pris för att hon är en engagerad och aktiv handledare som verkligen bryr sig.

Anders Winbladh med sitt pris.Du får pris för att ”du väcker en lust hos studenterna att driva sig själva till att verkligen göra sitt yttersta”. Hur bär du dig åt?
- Jaa, det är svårt att svara på. Det viktiga är att få dem att inse sin egen kapacitet, att det inte finns några begränsningar för dem hur långt de vill komma i sin karriär. Det handlar om deras egen lust och drivkraft.

Vet de inte det redan?
- De är motiverade, visst. Men också oroliga över det som väntar. Det kan bli en hämsko, att oroa sig för allt ansvar som åläggs dem. Istället vill jag att de ska förstå vilka möjligheter de har att utveckla vården. Jag ser detta hos många läkarstudenter. De är ansvarskännande och det i sig blir en stressfaktor. Men det finns så mycket positivt. Detta att utvecklingskurvan inom läkaryrket aldrig stannar av, att man kan utvecklas både mänskligt och medicinskt professionellt hela tiden.

I studenternas motivering står det också att du har en fantastisk förmåga att ”inspirera och sätta drömmar om stordåd och framtidstro i huvudet” på dem.
Konkret - hur gör du för att väcka lusten till lärande?
- Ja, haha, om jag visste. Jag utgår ofta från patientfall, studenterna får vara interaktiva i patientscenariot, de blir delaktiga i problemlösningen. Mycket handlar om att stimulera dem till att tänka själva och att få dem att lyssna på sig själva, vart de är på väg och vad de vill göra med sin karriär. Min övertygelse är att lärandet utgår från lusten att lära, då lär man sig otroligt mycket bättre än om man måste lära sig.

Hur ser din egen lust till yrket ut?
- Jag skulle själv aldrig hålla på som läkare om jag inte tyckte det var kul. Jag har haft bortåt 35 olika yrken, men med läkarjobbet är det första gången som jag upplever ett yrke som riktigt kul.

Oj, 35 yrken - kan du nämna några?
- Hotellbranschen, snickare, fiskare, industrin, lärare och programmerare - som också var det tråkigaste.

När började du läsa till läkare då?
- När jag var 27 år. Nu är jag 44 och i juni disputerar jag. Det finns alltid förutfattade meningar att man är för gammal för att satsa. Men det där sitter i individens lust och engagemang, inte i åldern. Även det vill jag förmedla till studenterna.

Och vad ger det dig att undervisa på läkarprogrammet?
- Två saker. För det första utvecklas studenterna och blir duktigare. Det ger mig en försäkran om att en ny duktig generation tar över. Mitt mål är att nästa generation ska bli bättre än den nuvarande. För det andra så hamnar man själv i centrum för studenternas uppmärksamhet och nyfikenhet. Det har ett socialt värde.


Eva Bergstedt 2011-01-17Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14