Göm menyn

Gunnar Cedersund ...

Gunnar Cedersund pratar med publik efter konsert på HU

Foto: Göran Billeson

… forskare i systembiologi som den 10 december fyrar av den tredje Chopinkonserten i Berzeliussalen. Är du pianist – också??

Två lunchkonserter med Chopins preludier, 24 stycken, och en tredje på självaste Nobeldagen den 10 december.

Sådant brukar bara proffspianister klara?

– En gång lutade det åt att jag skulle bli konsertpianist. Jag studerade först piano på Lunnevad och senare vid Musikhögskolan i Köpenhamn. Det blev minst fem-sex timmar per dag vid pianot.

Hur hann du detta? Du började ju med universitetsstudier redan på gymnasiet, hoppade sedan rakt in i andra årskursen på teoretisk fysik, fysikprogrammet, för att bli civilingenjör?

– Det var ett bra program, inte så mycket obligatorisk undervisning. Jag läste på kvällarna och spelade på dagarna … Numera är det tvärt om. Jag jobbar på dagarna och spelar sent på kvällarna.

Du har startat Centrum för systembiologi på LiU och fick nyligen en tjänst som forskarassistent från Vetenskapsrådet. Framgångsrik, alltså. Vad går forskningen ut på?

– Vi kombinerar biologi med ett systemtänkande och med matematisk modellering. Det handlar om att göra modeller av komplexa biologiska system som datasimuleras. Ett mål är att skapa modeller av hela människokroppen. Modellerna gör att forskningen på exempelvis nya läkemedel går mycket snabbare: man kan minimera och ibland helt eliminera tidsödande djurförsök. I min och professor Peter Strålfors grupp på HU har vi har en inriktning mot diabetes.

Berikar musiken dig som forskare? Hur då?

– Absolut! Jag känner mig på något sätt obalanserad och ”over-loaded” om jag bara forskar och "intellektualiserar" under för lång tid. Då hjälper det mycket att sitta och spela piano – eller gå ut och dansa – i ett par timmar.

Dansa? Är du proffs på det med?

– Nja, jag är faktiskt salsainstruktör … Men nu har det blivit mycket tango också …

Nu blir det en tredje lunchkonsert i Berzeliussalen på HU med anledning av Chopins 200-årsjubileum. Då visar du hans bredd och spelar i olika genrer. Det blir bland annat en Ballade, en Berceuse och hans Fantasie-Impromptu.

Tänker du dig någon fortsättning?

– Ja, eftersom det ju har varit väldigt lyckat hittills, det kom ett 40-tal till första konserten och upp mot 80 på den andra, så är det klart att jag fortsätter! Min tanke är att köra en per månad. Och att försöka hålla dem på en konsekvent hög nivå så att det fortsätter komma folk. Nästa termin blir det mycket dock mera centrerat kring gästartister.

Fotnot. Läs en längre intervju med Gunnar Cedersund i kommande nummer av LiU Magasin.

Text: Gunilla Pravitz

Foto: Göran Billeson


2010-11-26Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14