Göm menyn

Åsa Danielsson ...

Åsa Danielsson

... forskare på Tema Vatten. En slags fördumning, säger en forskare apropå försöket att pumpa ned syrerikt vatten i Kanholmsfjärden. Hur känns det?

I slutet av september ska forskare testa en ny metod att binda fosfor i övergödda Östersjön. I Kanholmsfjärden i Stockholms skärgård ska en pump föra ned syrerikt ytvatten till botten.

Du är en av två LiU-forskare som deltar i projektet. Pumpförsöket har mötts av kritik, bland annat från SLU-professorn Lars Håkansson. En slags fördumning, påstår han, och en onödig symptombehandling.

Är ni fördummade?

- Det var väl en lite konstig vinklig, om jag får säga så. Han menar att alla resurser ska läggas på att minska näringsutsläppen - men vårt projekt är inte tänkt att ersätta några insatser på land. Däremot är det ett försök att ta hand om den fosfor som redan finns i sjön. Bägge delarna behövs.

- Annars är det bara bra att forskare ifrågasätter varandra. Hela forskarvärlden bygger på att man inte köper varandras argument rakt av utan går in i diskussioner. Det vore väldigt tråkigt om ingen reagerade på det vi gör!

Ja, vad är det egentligen ni ska göra nu? På ytan kommer det att se ut som en halvstor flytbrygga mitt i Kanholmsfjärden, vad händer under den?

- Där finns en vågdriven pump som för ned syrerikt ytvatten sådär hundra meter ned till sjöbottnen. Och den ska pumpa på ett och ett halvår, enligt planerna. Vi vill se hur bra det går att tillföra syre på konstgjord väg och vi vill se hur vattenkemin och bottenfaunan påverkas.

Det som är riktigt nytt i det här projektet, säger Åsa Danielsson, är bland annat utvecklingen av pumparna:

- Från början försökte man konstruera vinddrivna pumpar. Det såg förstås spektakulärt ut på ritningarna och det har nog bidragit till uppmärksamheten kring projektet.

- Men hur man ska kunna syresätta syrefria havsbottnar har diskuterats länge. Det är en process som naturen bara sköter sporadiskt i Östersjön, till exempel genom saltvattensinflöden från Västerhavet. När det blir syrebrist i vattnet frigörs den fosfor som redan finns i bottensedimenten och det ökar på övergödningen. Det vore bra om vi kan motverka den belastningen.

- Vi vet att syresättning fungerar kortsiktigt, men nu vill vi ta reda på hur effektivt det är på lång sikt. Det vet vi inte än.

Det här är ett forskningssamarbete mellan fler universitet och bland andra Svenska miljöinstitutet. En forskningspump är redan installerad i Byfjorden utanför Uddevalla, inom kort kommer en andra på plats utanför Stockholm.

Från LiU medverkar du och professor Lars Rahm. Vad blir er del?

– Vi kommer att åka upp till Kanholmsfjärden för att ta vattenprover varje månad och kolla upp förändringarna av biokemin, till exempel halterna av syre, salt, näringsämnen och järn. Det är också vi på Tema som har uppdraget att modellera forskningsbudgeten för det försöket.


Gunilla Pravitz 2010-09-21Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18