Göm menyn

Karin Wallin-Norman ...

Karin Wallin-Norman

Foto: privat

... juridiklektor på IEI och nyligen hemkommen från ett internationellt arbetsmöte i Rom om en konvention rörande värdepapper.

- Värdepapper finns ju inte längre på papper utan registreras elektroniskt på konton. Juridiken har helt enkelt inte hängt med, de nationella rättsordningarna bygger fortfarande till stor del på idén om fysiska dokument. Kartan stämmer inte längre överens med verkligheten. Så länge terrängen var nationell var detta ett överkomligt problem. Men dagens finanstransaktioner är globala och görs på en millisekund, säger Karin Wallin-Norman.

Förvaltarna av värdepapper kontoför alltså investerarnas tillgångar på ett sätt som inte är internationellt harmoniserat.

Du har i flera år representerat Sverige i UNIDROIT, den internationella organisationen för gemensamma regleringar av privaträtten. Hur går det att komma överens om en sådan här sak?

– Det är väldigt svårt. Förra året lyckades länderna sätta punkt efter flera års arbete med en internationell konvention om reglering av värdepappersmarknaden. På förra veckans uppföljningsmöte i Rom uppdagades det att vissa länderna inte var så överens som de tycktes för ett år sedan …

Det låter komplicerat?

– Jo, men det kan vara spännande. Det är hemskt intressant att få följa ett internationellt samarbete, att försöka förstå hur man tänker och handlar i olika länder. Vi måste till att börja med att hitta ett gemensamt språk. Alla har sina begrepp och valörer och det kan ta tid att upptäcka att det finns olika tolkningar av de gemensamma texterna.

– Internationella konventioner innebär alltid kompromisser. Det kan hända att ingen är riktigt nöjd med en text som man ändå förhandlat fram. Väl hemma blir konsekvenserna tydliga och det händer att några av parterna ångrar sig. När det gäller konventionen om kontoförda värdepapper verkar det mest vara en del EU-länder som nu stretar emot.

Du har tidigare varit chefsjurist på VPC, Värdepapperscentralen, och i våras fick din avhandling ”Kontorätt - Rätt till kontoförda värdepapper” Karnovpriset 2009 för framstående insats när det gäller författande på det juridiska området. Skarpsinniga och originella lösningar, ansåg juryn.

- Det kändes som en fantastisk bekräftelse på min forskning. Det är speciellt att äga papper som inte finns. I min avhandling argumenterar jag för att rätten till kontoförda värdepapper – som jag kallas kontorätt - bör behandlas som en särskild kategori av lös egendom, sammanfattar Karin Wallin-Norman.

Sedan sommaren är du lektor på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, avdelningen för rätt och rättsfilosofi. Tar du med dig dina erfarenheter av internationella förhandlingar i undervisningen?

– Än så länge har jag inte hunnit möta några studenter, säger Karin Wallin-Norman och skrattar.

– Just nu jobbar jag med att utveckla en ny kurs om värdepappersmarknaden och finansiella instrument. Den ska ges första gången under vårterminen.


Gunilla Pravitz 2010-09-17Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13