Göm menyn

... Åsa Vilbäck,

Åsa Vilbäck

LiU-alumn som gått från Robinson genom läkarlinjen och forskningslabb i USA till hälsocoach i TV. Och nu aktuell som gästinspiratör för Post-it idétävling.

Post-it idétävling arrangeras av VentureZone (en del av LiU:s Innovationskontor) och är en kreativ idétävling för studenter och alumner där man tävlar med en idé på en Post-it. För att sätta igång tävlingen höll Åsa Vilbäck i mitten på februari föreläsningar på LiU:s alla tre campus under devisen ”Du är mer än din utbildning”.

Vad menar du med att man är mer än sin utbildning?

- Att man inte ska låta utbildningen begränsa sig utan korsbefrukta olika kunskapsområden för att få de bästa idéerna. Som man till exempel gör i biomimicry där man snor idéer från naturen för att utveckla ny teknik eller funktionalitet för människor.

Själv kombinerar du medicinkunskaper med mediearbete i form av till exempel tv-programmet Doktor Åsa.

- Ja, och vi ska börja spela in säsong två av Doktor Åsa nu i mars. Programmen ska sändas under hösten men efter det planerar jag att gå tillbaka och jobba som läkare igen.

Du har utbildat dig till plastikkirurg. Varför valde du just den inriktningen?

- Jag gillar att jobba med händerna. Det är kreativt och problemlösningsinriktat. Det är en specialitet med en verktygslåda och väldigt konkret.

Vad tyckte du om utbildningen på Hälsouniversitetet?

- Jag trivdes väldigt bra på HU. Det var också faktiskt mitt enda val. Det var inspirerande, högt till tak och vi hade engagerade handledare och bra basgrupp.

Vad är ditt roligaste studentminne?

- Det är nog dragkampen ”Dra't i spa't”. Jag tror att det var 1998 och jag var en av domarna och vi kom inridande på hästar. Mina kursare var spermier som kom inflygande med helikopter.

Du tog paus från läkarstudierna och var med i Robinson år 1997. Vilka erfarenheter därifrån hade du mest nytta av i dina fortsatta studier?

- Jag tog inte riktigt paus utan deltog i Robinson under sommaruppehållet. Den mest lärorika erfarenheten därifrån var att leva och verka i en grupp, att förlita sig på andra och att våga vara beroende av andra. Det var väldigt nyttiga erfarenheter som kom till användning i basgruppsarbetet.

Hur har kändisskapet påverkat dig som läkare?

- Det har inte påverkat min roll som läkare. Och jag har heller aldrig fått några negativa reaktioner från patienter. Tvärtom, de tycker de känner mig eftersom de sett mig på TV.

Hur har kändisskapet påverkat din självbild då?

- Kändisskapet ska inte få påverka mig. Jag försöker att hålla min linje. Jag läser aldrig någonting på nätet och har till exempel aldrig googlat på mig själv. Men det är klart att det är tröttsamt ibland.

Du har gjort väldigt mycket och bott i många olika länder. Vad har påverkat dig mest?

- Det är nog flytten till Malaysia när jag gick i åttan. Min familj bodde där i två år och att gå från lilla Skellefteå till en helt annan kultur och skolform i den åldern är nog det som påverkat mig mest. Men det var också svårt att komma tillbaka sen, till det sociala umgänget och allt som hör den åldern till. Allt ska vara som vanligt men själv är man helt förändrad. Man både vill och inte vill anpassa sig. Det var jättesvårt, jag blev rastlös och åkte som utbytesstudent till Japan redan ett halvår efter att vi flyttat tillbaka till Sverige.

Vad är det som driver dig?

- Jag är nyfiken och tycker att det är roligt med nya idéer. Jag fascineras av människor med annorlunda idéer och tycker till exempel om att läsa lite udda böcker. Att utmana de egna tankarna! Tankar bildar ju spår i hjärnan och man måste ibland tvinga tankarna att ta nya banor. Och fråga sig själv om man ser det man ser eller om man ser det som hjärnan vill att man ser. Det är fascinerande med tankar och jag skulle nästan vilja vara en hjärna i en glasburk.

Vad är nyckeln till en bra idé?

- Det är att tänka gränsöverskridande. Du måste våga lämna det kända för det okända och du måste våga avvika från resten. För om du gör precis som alla andra så får du också samma resultat som alla andra. Men om du söker dig utanför det invanda, möter nya människor, tänker nya tankar, läser nya böcker, så kommer också nya idéer. Och sen måste du agera på dina idéer också!

Vad är din bästa idé?

- Min bästa idé är inte förverkligad än, men blir förhoppningsvis det i framtiden. Hur som helst så är det nog att jag tycker att det borde finnas en klinik eller mottagning för patientinformation och utbildning så att patienter får lära sig om sin egen sjukdom. För läkare är inte alltid så bra på att förklara och det är viktigt att få med patienten och att få denne att förstå sin sjukdom och behandling.


Teres Wramell 2010-03-11Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14