Göm menyn

Anna Holmquist ...

Kognitionsvetare som gjort Skuggrix

... som tillsammans med fyra andra kognitionsvetarstudenter startat Skuggrix.se där vanligt folk kan rösta i aktuella riksdagsfrågor.

Hur kom ni på den här idén?

– Det startade i höstas som ett projekt inom vår utbildning. Vi nappade på ett förslag som ett interaktionsföretag, InUse, hade på sin lista över idéer de ville genomföra men inte hade tid för.

– Skuggrix.se är politiskt obundet. Tanken är att vanligt folk ska kunna se aktuella frågor riksdagen ska fatta beslut om och själva gå in och rösta. Sedan kan man jämföra hur ”folket” röstat med hur ledamöterna i riksdagen röstade.

Betyder det att ni bevakar alla frågor riksdagen har på sitt bord och sedan lägger ut dem? Ett himla jobb?

– Det var verkligen ett hästjobb att få frågorna automatiskt nedladdade från riksdagen. Det programmeringsjobbet tog tre månader för två av studenterna i gruppen, Mattias Östergren och Henrik Eneroth.

– För gemene man fungerar riksdagens hemsida inte särskilt bra. Det går åt många knapptryckningar för att få fram information. En gång om dagen kör nu Skuggrix ett script som letar efter nya frågor på riksdagens webbplats. Scriptet letar fram datum för beslut och håller rätt på när det publiceras en sammanfattning av frågorna. När den kommit publicerar Skuggrix frågorna och så kan den som vill rösta.

Hur gjorde ni för att marknadsföra Skuggrix?

– Främst genom olika bloggar, genom en fansida på Facebook och Skuggrix egen twitterfeed.

Och resultatet? Har folk varit inne och röstat?

– Ja, i alla fall till att börja med. Vi startade innan jul och då var det flera hundra som gick in och röstade. Men sedan kom riksdagens juluppehåll, det hände inget på tre veckor och då försvann många.

Vad ni själva lärt er genom att följa riksdagsfrågorna på nära håll?

– Vi blev lite förvånade över att det var så intressant, frågorna är ofta relevanta. Så vi hoppas att Skuggrix ska sänka tröskeln för människor att engagera sig och på så vis bidra till ett med demokratiskt samhälle.

Nu är studentprojektet avslutat och Skuggrix lever sitt eget liv med hjälp av InUse. Vad gör ni nu?

– Vi fortsätter med nya roliga projekt inom ramen för kognitionsvetenskapliga programmet. Just nu jobbar vi med ett annat interaktionsföretag, det handlar om Iphoneapplikationer och inhandling av mat för folk som vill hålla sig till någon speciell typ av kost.

Bilden: Skuggrix-gänget. Övre raden fr v Mattias Östergren och Henrik Eneroth, undre raden Sara berglund och Anna Holmquist. Saknas på bild gör Björn Larsson. Foto privat.


Gunilla Pravitz 2010-03-02Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13