Göm menyn

Els-Marie och Owe Anbäcken ...

Owe och Els-Marie Anbäcken

Owe och Els-Marie Anbäcken. Privat foto.

... som den första april flyttar till Japan.

Els-Marie Anbäcken, lektor på ISV, för att bli äldreprofessor i Japan och Owe Anbäcken, byter LiU-jobbet som lektor vid IBL mot att leda biståndsorganisationen InterAct Asia.

En professur i "Human Welfare", med social och kulturgerontologi som huvudområden, på Kwansei Gakuin universitetet (KGU) i Nishinomiya inte långt från Osaka. Hur kommer det sig, Els-Marie Anbäcken?

– Jag disputerade på en etnografiskt inspirerad avhandling i japanologi som handlade om japansk äldreomsorg. Den inriktningen tog jag med mig när jag kom till LiU som forskarassistent och senare lektor i socialt arbete med inriktning mot äldre på Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier. Sedan ett par år tillbaka har jag också varit koordinator för ett svenskt-japanskt nätverk för äldreforskning, och jag har hela tiden haft kontakter med Japan, medverkat på forskningskonferenser, symposier, vid föreläsningar och liknande.

- Jag fick helt enkelt en förfrågan om jag var intresserad av att söka denna tjänst, för att vara med och bygga upp en ny institution kring breda välfärdsfrågor, där äldreomsorgen ingår som en del, inte minst rörande "livets sista tid" och existentiella frågor.

Och det var du! Skiljer sig arbetet som japansk professor från en svensk tjänst?

– Det är olika akademiska kulturer. Den japanska är mer lik den amerikanska, som professor har man mer undervisning än man har som svensk professor.

Undervisning på japanska?

– Ja, men det är inte så märkvärdigt som det låter. Mina föräldrar var flyttade till Japan som missionärer efter andra världskriget och jag är född där. Jag klarar mig bra muntligt, men jag måste nog jobba en del med skriftspråket.

Kommer du att hålla kvar kontakter med LiU och svensk forskning?

– Jag hoppas att det blir möjligt att utveckla ett samarbete på olika sätt. På KGU finns också ett kontor för EU-kontakter. Jag hoppas både på studentutbyte och forskningssamarbete. Inte minst utifrån det forskningsprogram på ISV som jag kommer att vara fortsatt engagerad i, ”Åldrande och omsorgens former: Tid, plats och aktörer”, lett av Eva Jeppsson Grassman och finansierat av FAS, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.

Med till Japan flyttar också Owe Anbäcken, lektor på Institutionen för beteendevetenskap och lärande. Du kommer att leda en biståndsorganisation med huvudkontor i Chiang Mai i norra Thailand!

– Ja, det är spännande att få en förfrågan av det här slaget efter nära 35 år på LiU. Jag har skrivit ett fyraårigt avtal med InterAct Asia, en svensk organisation som bedriver bistånd i 11-12 länder med ett 40-tal partnerorganisationer, cirka 30 svenska medarbetare och många fler nationella medarbetare i länder från Afghanistan i väster till Filipinerna i öster.

Men du ska bo i Japan. Hur kommer du att jobba då?

- Genom modern kommunikation via internet! Men jag kommer också att "pendla" till Chiang Mai och biståndsprojekt några gånger om året. Vi jobbar till exempel med de framgångsrika mikrokrediterna, barn- och mödrahälsovård, HIV/Aids projekt, barnhem för föräldralösa, alfabetiseringsprojekt, jordbruksutveckling.

Släpper du helt kontakten med universitetsvärlden nu?

– Nej, den håller jag gärna kvar. Jag ska till exempel att undervisa tillsammans med japansk professor i en kurs på Kobe Gakuin University.


Gunilla Pravitz 2008-03-14Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bränderna i Australien: ”Vi behöver skydda överlevande livsmiljöer”

Australiens unika växt- och djurliv drabbas hårt av de omfattande bränderna som pågår. Många arter som tillhör gruppen pungdjur riskerar att utrotas, om människor inte lyckas skydda det som återstår av de hotade arternas habitat.

Nytt forskningsprojekt granskar controllern

Energimyndigheten anslår 4,6 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om controllerns roll i omställningen till hållbara energisystem. Projektet drivs vid avdelningen för företagsekonomi på LiU.

Malmstens öppnar programmet i möbeltapetsering

Efter ett tillfälligt stopp i fjol öppnar Malmstens intagningen till programmet i möbeltapetsering för höstterminen 2020. Den nygamla utbildningen har uppdaterats och ger nu större möjligheter till individuell anpassning.

Aha i stället för aj – forskning på LiU förebygger skador inom idrotten

Handbollsspelare på elitnivå deltar i forskning som bedrivs på Linköpings Universitet. Genom appen AIM-Control får forskarna, idrottsutövarna och deras tränare samt de medicinska teamen kopplade till lagen bättre koll på spelarnas mående. Målsättningen är att främja ett hållbart idrottande och minska framtida skador.

Nyupptäckt metod ger supertåliga transistorer

En ny metod att få nanotunna lager av halvledare att passa ihop har resulterat i såväl en vetenskaplig upptäckt som i utveckling en ny typ av transistorer för kraftelektronik. Resultatet, som väckt stor uppmärksamhet, är publicerat i Applied Physics Letters.

5:2 diet kan vara en metod för att minska hungerstress hos avelshöns

Dagens broilers är avlade för att ha en enorm aptit och snabbt nå slaktvikt. Avelsdjuren har samma aptit men tillåts inte växa lika fort om de ska förbli friska och fertila. Deras tillväxt hålls tillbaka genom att ge dem mindre att äta.

Samverkan försvåras av konkurrerande målsättningar

Utbildningsnivån bland invånare i Norrköpings kommun, liksom övergångstalen från gymnasiet till universitet och högskola, är lägre än i riket i stort. Samtidigt finns det en uttalat stark ambition bland Norrköpings politiker att höja dessa siffror.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-10