Göm menyn

... Martin Ackerfors,

Omslag till Om essäer

student i litteraturvetenskap och redaktör för en nyutkommen antologi om essäer, skrivna av litteraturstudenter på LiU.

”Linköpingsstudenterna har skrivit en lärd, humoristisk och charmig antologi om essäer. De är själva exempel på essäns suveräna förmåga att lära ut”, står det bland annat.

Snacka om positiv kritik i Östgöta Correspondenten! Hur känns det?

– Man blir jättestolt. Och det är ju ett verk vi är några stycken om, det är jätteroligt att vi lyckades bra tillsammans.

15 essäer skrivna av LiU-studenter samlade i en bok med titeln "Om essäer". Hur kom ni på den idén?

– Vi hade en kurs i essäkonst förra vårterminen och som examination fick vi skriva var sin essä. De blev så bra att jag tänkte att ”det här måste vi göra nå¿t av”.

Och så gjorde ni det. Men ni gick inte till något förlag?

– Nej, jag tog själv på mig jobbet med layout och allt runt tryckning och sådant.

Rakt igenom en studentprodukt, alltså?

– Till och med omslaget är gjort av en LiU-student, nämligen min syster Maria Ackerfors som läser konstvetenskap här. Men förordet är skrivet av vår lärare, Emma Eldelin.

Vad handlar essäerna om?

– De handlar just om essäkonsten. I våra texter undersöker vi vad essän egentligen är och var dess gränser går. Språkkonst förenat med kunskap.

– Förhoppningsvis kan vår antologi att bli ett riktmärke för framtida essätänkande, det vore fantastiskt att väcka liv i en genre och en debatt och att kunna visa upp vad essän är för de som ännu inte är så insatta.

Och nu tänker ni er en framtid som essäister?

– De andra kan jag väl inte svara för, men jag tror inte någon av oss lämnades oberörd av kursen. Essägenren kommer nog att följa oss i fortsättningen också.

– Personligen har jag haft skrivandet som mål länge, jag en blogg där jag också publicerar essäliknande texter och recensioner av olika slag.

Om man nu skulle vilja få tag i er bok – var finns den?

– Än så länge är det nog lättast via nätbokhandlarna. Men den ska finnas ute i välsorterade boklådor också. Pris på nätet ligger runt 140 kronor.


Gunilla Pravitz 2010-02-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Oväntade resultat vid forskning om riskfaktorer

Vad händer i kroppen när du springer fem kilometer regelbundet och kan blåbär ha en skyddande effekt? Det är några av frågeställningarna i Marta Vergaras avhandling.

LiU visar exploranation på världsutställningen i Dubai

Mellan 12 och 18 december visar LiU och Visualiseringscenter C upp det nya konceptet Exploranation i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Temat i visualiseringen är Rymden och jordens sårbarhet.

380 miljoner till träforskning inom WWSC

Wallenbergstiftelsen anslår 380 miljoner kronor till träforskning inom Wallenberg Wood Science Center, WWSC. Uppskattningsvis en fjärdedel av pengarna går till LiU, som driver programmet tillsammans med KTH och Chalmers. Målet är att bli bäst i världen.

Nio miljoner från VR till två LiU-projekt

Maria Brandén och Andrea Fried har fått finansiering från Vetenskapsrådet för forskning om samhällelig beredskap och säkerhet. Cyberattacker och vaccinbenägenhet är det som ska studeras.

Protein i blodet signalerar hjärtskada efter kirurgi

Efter nedsövning och större kirurgi har upp till var femte patient en ökad mängd av proteinet troponin i blodet, vilket kan signalera hjärtskada. LiU-forskare har analyserat data från 1 300 patienter, före under och efter operation.

LiU lyfter brett i global ämnesrankning

Linköpings universitet stärker sin position på flertalet områden i de globala ämnesrankningar som Times Higher Education (THE) presenterat under hösten. Högst rankad är verksamheten inom teknik, ekonomi och psykologi.

Standardiserad vård: längre väntan för vissa

Ambitionen att förenkla och förbättra vården för vissa patientgrupper
förlänger väntetiderna för andra. I allt arbete med vårdlogistik är det viktigt
att se till helheten för att undvika suboptimering och oönskade konsekvenser i verksamheten. Det visar forskning vid LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-12-09