Göm menyn

Tom Sakao . . .

bild på Tom Sakao

. . . Sveriges ingenjörers miljöprofessor med placering vid LiU. Tom (egentligen Tomohiko) Sakao som kommer från Japan, via ett tvåårigt gästspel i Tyskland, forskar om ekodesign och tjänsteförsäljning. Det är ett affärstänkande som kan öka både företagets vinst och värdet för kunden samtidigt som miljöbelastningen minskar.

Hur kan man åstadkomma den goda karamellen?

- Traditionellt har man bara tittat på de fysiska egenskaperna hos en produkt. Idag inkluderar erbjudandena till kunden ofta även tjänster av olika slag.

- Ett typexempel är mobiltelefonen. Köpet gäller inte bara en apparat, utan också ett färdigt avtal om olika mobiltjänster. Kunden är egentligen inte ute efter apparaten, utan användningen av den. Kundvärdet skapas av kombinationen av en bra funktion, telefoni, Internet, musik och vad man nu efterfrågar.

Men mobilen är ju en slit- och slängprodukt. Det är väl inte så miljövänligt?

- Nej, men för exempelvis hushållsapparater är utvecklingen på väg åt andra hållet. I Japan har bland andra Toshiba börjat hyra ut produkter som kylskåp, tvättmaskiner och teveapparater. Efter ett par år tar företaget tillbaka produkten antingen för andrahandsförsäljning eller återtillverkning. Ett annat exempel är Volvo Aero eller Rolls Royce, som säljer flygtimmar i stället för motorer.

- Här ser vi akademiker miljömässiga fördelar. Men företagen är egentligen inte så intresserade av den aspekten, utan mer av att tjäna pengar och stärka sin konkurrenskraft.

Hur ska tillverkningsindustrin möta de nya kraven?

- Man måste förändra sitt tänkande och sina processer. Design handlar inte bara om det fysiska utseendet och funktionen, eller tjänstens utformning, utan om hela paketet. Redan tidigt i utvecklingsprocessen bör man ställa sig frågan hur ett erbjudande med olika kombinationer av produkter och tjänster kan realiseras.

- Den största utmaningen för företagen är att förstå att fysiska produkter kan ersättas av tjänster och vice versa för att skapa ett givet kundvärde. En viktig forskningsuppgift är att studera hur organisationen i ett företag ska utformas för att detta ska fungera optimalt.

Du har utvecklat programvaran Service Explorer som stöd till den processen. Hur fungerar den?

- Man beskriver vilka tjänster och produkter man vill erbjuda, och få en värdering av de parametrar som är viktiga för ett optimalt resultat. Programmet är ännu inte till salu. Först ska det kompletteras med uppgifter om kostnader, risker och osäkerhetsfaktorer.

- Svenska företag verkar vara mer flexibla än de tyska när det gäller kundsupport och kommunikation. Japanerna i sin tur är dåliga på att sälja in sina lösningar till kund. I det typiska japanska företaget erbjuder man allt vad kunden kräver, vilket tär på lönsamheten. Apple däremot är mästare i konsten att tjäna pengar på kundsupport.

Du kom med familjen till Linköping i december 2007 och ska arbeta här i två år. Hur ser framtiden ut?

- Jag börjar bli trött på att flytta runt i världen och skulle kunna tänka mig att stanna här lite längre.


Åke Hjelm 2008-02-25Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Här skapas nästa generations kontrastmedel

Genom att integrera gadolinium in i ceriumoxidens kristallstruktur går det att få fram kontrastmedel som är både skonsammare för kroppen och ger en bättre kontrast vid avbildning med magnetresonanskamera, MRI, visar Peter Eriksson i sin avhandling.

Hudnära vård gav inte mamma bättre samspel med det för tidigt födda barnet

Vid för tidig födsel är det viktigt att föräldrar och barn snabbt etablerar en god relation utanför magen. Forskare vid Linköpings universitet har studerat relationen mellan mödrar och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. Resultatet visar att kontinuerlig vård hud-mot-hud inte gav ett bättre samspel mellan mor och barn.

AI förutsäger septisk chock

LiU-forskare kan med hjälp av maskininlärning se vilka patienter som löper risk att drabbas av septisk chock. Under 2020 hoppas forskarna kunna testa sitt system på Universitetssjukhuset i Linköping.

Gamla mobiler får nytt liv

68 mobiler och två surfplattor blev resultatet när studenterna på masterprogrammet i design, som en del i utbildningen, arrangerade gravöl för gamla mobiler. För alla har inte så lätt att släppa taget om sin gamla mobil.

Läs till grundlärare i Nyköping eller Västervik

Hösten 2020 blir det möjligt att läsa grundlärarutbildning med inriktning fritidshem i Nyköping och Västervik. Utbildningen är treårig och det råder stor brist på grundlärare med inriktning fritidshem.

NSC och SMHI bidrar till världens klimatforskning

Från hösten 2019 har klimatdata levererats in till det världsomspännande klimatforsknings-programmet CMIP6 från Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid Linköpings universitet. Detta som resultat av ett mångårigt samarbete mellan SMHI och NSC.

Studenthusets ”mamma” slutar på LiU

Universitetsarkitekt Karolina Ganhammar slutar på Linköpings universitet för att bli fastighetsstrateg vid Göteborgs universitet. Kronan på verket under hennes tio år på LiU är naturligtvis Studenthuset. Men hon har gjort mycket mer än så.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-01-24