Göm menyn

Chen Chen ...

Bild på Chen Chen

... masterstudent från Kina som nu lämnar LiU efter ett år i Sverige.

Du har läst masterprogrammet Business administration - strategy and culture. Varför valde du att göra det?

- Vi lever i en globaliserad värld där det är viktigt att lära mer om andra kulturer. Även Kina öppnar upp alltmer och det är angeläget att få inblick i det västerländska synsättet. Kina är fortfarande ett utvecklingsland, vi behöver en massa kunskap från väst. Kontakten med omvärlden gagnar även Kinas utveckling.

Och varför valde du just Sverige?

- De flesta i Kina väljer att studera i Storbritannien, USA eller Nya Zeeland, men jag ville göra ett annorlunda val. Vi hör om svenskar att ni är duktiga på att prata engelska, så därför kan man träna språket bra även här. Jag hade också haft kontakt med kinesiska studenter som varit i Sverige och var väldigt nöjda. Dessutom är det avgiftsfritt att studera här och det är bra för studenter från utvecklingsländer.

Vad är ditt intryck av Sverige efter ett år här?

- Det är verkligen som i sagan, vackert och kallt. Men också ett fridfullt och modernt land med väl utvecklad social välfärd och hårt arbetande människor. Ni är också välorganiserade och gör saker mycket effektivt.

- Och så konsumerar ni mycket, mer än i övriga Europa, gissar jag.

Är det stor skillnad på att studera vid ett kinesiskt och ett svenskt universitet?

- Ja. Man lär sig på olika sätt. I Kina är man mer strikt kunskapsorienterad. Läraren föreläser, vi tar emot och läraren kontrollerar att vi lär oss. Kanske lär vi oss mer formellt ämnesmässigt där, vi har ofta föreläsningar hela dagarna. Medan i Sverige har man inte alls lika många föreläsningar, men vinsten med det är att man då själv måste ta ansvar för studierna. Här tränas man verkligen in i arbetslivet, man blir självständig, lär sig samarbeta och att själv söka efter relevant kunskap. Jag har lärt mig massor av det, blivit bättre på samarbete, att prata inför folk och känner mig mycket bättre förberedd på att träda in i arbetslivet tack vare det.

Hur har det varit att vara internationell student på LiU?

- Vi har varit cirka 30 studenter i min klass, bara två har varit svenskar. De övriga har kommit från länder som Kina, Azerbajdzjan, Mexiko, Namibia, Finland, Thailand, Uzbekistan och England. Vi har trivts bra ihop och kommer att ha fortsatt kontakt via Facebook och msn. Men det har inte bara varit enkelt att vara internationell student här. Vi är många från andra länder, men universitetet känns inte alltid så internationellt. Vi missar massor av information därför att den inte finns på engelska, som affischer om studentfester och aktiviteter till exempel. På så vis går vi miste om en hel del av studentlivet som pågår. De internationella studenter som kommer till LiU som utbytesstudenter blir mer hjälpta in i det svenska universitetslivet av svenska studenter, men det får inte vi som kommer som masterstudenter. Det vore bra om vi också kunde bli det, det skulle göra vårt studentliv här bättre.

Kommer du att ha nytta av ditt år i Sverige?

- Absolut. Jag har lärt mycket om svensk och västerländsk kultur, skaffat internationella vänner och kontakter, lärt mig massor av engelska och hur man skriver akademiska texter och inte minst det här med att samarbeta och kommunicera. Det har verkligen varit ett fantastiskt år!


Eva Bergstedt 2008-02-20Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18