Göm menyn

Helena Mischel

Bild på Helena Mischel

En av de få kvinnliga studenterna på IT-programmet och projektledare för konferensen Datatjej.

Vad är Datatjej för konferens?

- Den hålls varje år vid något universitet eller högskola med datautbildningar. I år är det LiU:s tur och den anordnas 24 till 27 januari. Under de här tre dagarna kommer 85 tjejer från de olika datautbildningarna att träffas. Det blir en massa företag som föreläser, mingel och middagar där vi ska kunna lära känna varandra mer och bilda nätverk. Under en halvdag bjuds också gymnasietjejer in som ett sätt att locka in dem på de här utbildningarna.

Det behövs uppenbarligen fler tjejer på de här utbildningarna?

- Ja. Tjejerna missar verkligen något genom att inte söka in på data- och IT-programmen. De leder till bra jobb som både är väldigt rörliga och sociala och ger många möjligheter till resor. Men mansdominansen på utbildningarna är enorm. På IT-programmet var vi tre tjejer som började 2005. Nu är det bara jag kvar. Förra året sökte två dit, och två till D-programmet (datateknik). Men en har slutat. Så vi är några få tjejer bland bortåt 700 killar.

Hur är det då?

- Jag trivs väldigt bra med utbildningen. De flesta lärare är bra även om jag saknar kvinnliga föreläsare, de är inte så många. Men man kan bli bemött lite olika. En del killar är helt enkelt inte vana vid att ha tjejer omkring sig, de har även på gymnasiet varit i enkönade miljöer och tror inte riktigt att tjejer ska fixa den här sortens utbildningar. Så är det också med en del föreläsare som kommer från andra länder. Bäst stöd tycker jag vi har från studentorganisationerna. De jobbar verkligen för att det ska komma fler tjejer till utbildningarna.

Vad tror du behövs för att fler kvinnliga studenter ska söka?

- Jag tycker universitetet bättre borde ta tillvara på oss som redan går här när det gäller att locka fler att söka. Vi har en tjejförening för dem som går IT- och D-programmen, Donna. Universitetet skulle kunna skicka ut oss på högskolemässor och gymnasieskolor så skulle vi kunna berätta mer om hur det är att plugga här. Jag tror det är jätteviktigt med förebilder för att man ska vilja och våga bryta traditionella mönster.

- Men det här är ju en stor samhällsfråga. Universiteten har ansvar, men även skolorna på alla stadier. Och det krävs en förändrad attityd från föräldrar och allmänhet. Att föräldrarna uppmuntrar teknikintresset hos flickor, ger datorer även till sina döttrar, och inte bara vänder sig till sönerna och ber om hjälp om något är trasigt hemma, till exempel. Det finns massor man kan göra. Vi som pluggar här har många uppslag och vill verkligen gärna få hit fler tjejer. De missar en chans annars.


Eva Bergstedt 2008-01-17Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14